von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En vacker vandring runt Storsjöleden, Viskafors

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Borås, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
(The hiking trail around Lake Storsjön is approximately 8.5 km. A little hilly on the west side of the lake).
 Vandringsleden runt Storsjön är 8,5 km lång och bjuder på mycket närhet till vattnet med många fina grill/rastplatser ute på uddar.
 
Vandringsleden höll god standard och var bra markerad så den var lätt att följa. För det mesta går leden genom en ganska så lätt kuperad terräng, undantaget en sträcka på ett par kilometer på västra sidan av sjön där jag nästan fick för mig att det var lite krävande. Inga långa sugande stigningar men många korta branta.
På bilden ovan står vi och spanar ut över... hm, Storsjön. Men om vi stått här före 1910 hade vi istället sett ut över den betydligt mindre Skäggareds sjön. Tja, ungefär så kan man nog säga, tror jag. Storsjön är nämligen en kostgjord sjö och liksom ett badkar hade den fyllts upp med vatten för första gången 1910. Läs mer här
 
Storsjöns naturområde blev 2014 skyddat som naturreservat. Naturvårdsförvaltare är Borås Stad.
 
Karta ovan: Viskafors ligger ungefär 1 mil sydväst om Borås. Man parkerar vid Storsjögården eller som vi på parkeringen ett par hundra meter före, bild nedan. 
 
5 maj 2015
Vi gick vandringsleden medsols som också är rätt håll utifrån hur leden är märkt gällande kilometer märkning. 
 
Här hade vi kommit fram till Lomsjön där det fanns vindskydd med grillplats. Det fanns även ett vindskydd rakt över vattnet. Kolla noga mitt i bilden ovan. Men även vindskyddet som vandringsleden gick förbi har jag tagit bild på nedan. Titta noga ungefär mitt i bilden. Ser ni vindskydet? nähä?! Men inne bland granar och björkar låg det i alla fall. 
 
Efter knappt 2 km stötte vi på denna fina informationskarta. Det fanns ingen vid parkeringsplatsen där vi startade, men det fanns en vid Storsjögården. Det här var ungefär samma karta som jag skivit ut från Borås kommuns hemsida. Kolla på den lilla skylten till vänster i bild. Den pekar mot en grillplats. Det fanns ganska gott om grillplatser längst med leden och ännu fler fina uddar att gå ut på. Men vi skulle inte ned till grillplatsen så vi fortsatte vandringsleden rakt fram. Nedan bild på kartan, där intressanta platser är utmarkerade med rött = kultur, grönt = natur och blått = platser som ligger under vattenytan sedan 1909. 
  
Vi hade nu kommit till röd nummer 9 på kartan. Strax därefter passerade vi 2 kilometersskylten, bildbevis nedan. Här kan du ladda ned kartan ovan. 
 
Vid nummer 13 på kartan som markerar en ormgran, gick en stig ut till en fin grillplats. På bilden ovan ser man rakt över till grillplatsen längst ute på udden. Fint va? Ser nästan ut som att paret där ute vid grillplatsen skickar upp röksignaler.
Vandringsleden var nu verkligen omväxlande och naturskön. Här trivdes vi. Hittills hade vandringen varit mycket lätt, bara småkuperad. Men ungefär från kilometer 3 till 5 blev det betydligt mer kuperat, men också mer vilt. Denna sträcka gillade jag skarpt. 
 
Så var vi framme vid den 12 meter höga Store dammen, nummer 14 på kartan. Här har man dämt igen vattenflödet för Lillån. Jag funderar än idag på om grinden var olåst så vi hade kunnat gått över uppe på dammen istället för att klättra ned i dalen och sedan upp igen på andra sidan, så som vi fick göra. Av märkningen att dömma borde man kunna göra det, se bild nedan. 
 
Bild ovan: En av alla fina uddar. Storsjön har gott om öar i sig, det gör att varje vy blir mer unik.
 
Vi hittade aldrig jättegrytorna, nummer 16 på kartan. Blev heller inte riktigt klok på en skylt med nummer 14 , den dök upp långt efter Store dammen. Ja ja.
 
Vandringen gick vidare genom rena vildmarken. Här låg fullt av fallna jättar till träd i eller nedanför branterna.
  
Det var bara för väl att detta rep fanns att hålla sig i, hur skulle det gått här annars? 
  
Då var 5 km och drygt halva vandringsleden avklarad.
Bild nedan: tillbakablick mot bron vi nyss gått över. Vi befann oss nu längst in i viken väster (till vänster) om nummer 22 på kartan. 
 
Nu fick vi en dos grusväg, drygt en kilometer följde vi den tråkiga grusvägen. Men den var lätt att gå på, inte mycket grus. Detta var den enskilt största utmaningen på vandringen, mentalt. Men snart kom vi fram till den fina naturen kring Bålån och då blev det uppåt igen, fast det gick nedåt. 
 
Efter att vi följt nära inpå Bålån några hundra meter kom vi här ned till en träbro som tog oss över till andra sidan och fram till en fin rastplats. Vid ån skall det finnas Safsan, eller Kungsbräken, en högväxt ormbunke som kan bli upp till 1,5 meter hög och är Europas högsta. Även den utrotningshotade Flodpärlmusslan skall finnas i ån.
  
Bild ovan: rastbänken vid ån. Nedan info om en kvarn som låg här för länge sedan.Vi befann oss nu vid nummer 24 på kartan.
 
Bild ovan: På denna träspång tog vi oss över till den fina udden utanför Storsjögården. 
 
Jösses va charmigt det var här. Fin sandstrand och gott om rastbänkar. Gissar på att många Viskaforsbor tar sig hit upp på sommaren. Men området får även många långväga besökare, t.ex 2 mycket nöjda från Göteborg. 
 
Och så hade vi bara kvar att runda sportfiskeklubben Pelikanens klubbstuga innan vi var tillbaka där vi startade. Den här vandringsleden överträffade med råge mina förväntningar. Det får bli en dröse gillapoäng. Jag får nog släpa med vandringsgänget hit. 
 
Film från detta vandringstips.   (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
OBS: Nu mer står det att vandringsleden är 8,5 km. Men när vi gick här stod det 8,8 km, t.ex. på kartan i inlägget. Men det är ändrat nu, kanske har man lagt om leden något, eller mätt nogrannare. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
 
#1 - - Christian Jönsson:

Hej!
Läser din blogg med stort nöje och tar tillvara på många av dina tips.
Bl.a. Guddehjelm som jag vandrade förra veckan.
Storsjön har jag velat vandra i många år men det har inte blivit av förrän idag.
Steg upp i ottan för att fara iväg men surfade in på din blogg innan jag åkte.
Döm av min förvåning när jag såg att du varit där dagen innan mig.
Fantastisk vandring men ngt tungvandrad en stund efter dammen.

Ha det bäst och jag fortsätter att botaniserar bloggen efter mera tips....

Svar: Hej Christian! Ja det var ett sammanträffande får man säga, för Viskafors ligger ju inte i närområdet direkt. Inte för mig i alla fall. Men det var verkligen en fin vandring,
Ha det bra i sommarvärmen.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Karina:

Hej Ronny
Nu har vi nästan varje dag vandrat i något naturreservat i Svenljungas kommun med omnejd som bl.a. dina vandringstips Komosse, Brokvarn, sju strömmar, Storsjöleden, Hyltenäskulle, Vänga mosse och Fluxfallet med tillräckligt vatten.

Storsjöleden är väldigt fin med många fina vyer över sjön. Leden var blöt i början eftersom det hade regnat så mycket men det gick bra med vandringsskor. Vi vandrade också medsols. På östra sidan missade vi rätt väg efter en bit på grusväg. Vi såg två bruna stolpar som ledde till höger in i skogen men inga märkningar när vi gick en bit och valde att vända och fortsätta på grusvägen. Jag la märke till att det var fel väg men efter någon kilometer kom vi på rätt led igen. Denna vandring kan jag verkligen rekommendera. Tack för tipset.

I förrgår vandrade vi en led som jag vill tipsa dig därför att jag är säker på att du gillar den. Det gäller Jälmåleden som är en 35 kilometers lång vandringsled mellan Dalstorp och Nittorp i Tranemo kommun som man lätt kan dela upp i flera kortare etapper genom att gå över broar. Jag kollade kartan och valde en sträcka utmed Jälmån med start vid Kvarntorpet (liten parkeringsplats 57.62310, 13.53595) där vägen började med att gå över en hängbro. Därefter svängde vi till vänster (motsols) och vandrade till Stocken där en ytterligare bro ledde över ån och så kunde vi vandra tillbaka till Kvarntorpet på andra sidan ån. Missa inte leden till vänster efter 200m på grusväg. Det var otroligt fint, genom en vild och ursprunglig natur utmed ån med forsande vatten. Dessutom fanns ruiner längs med leden och skyltar med beskrivningar. Leden är lite kuperad och omväxlande. Jag tyckte mest om den trolska och sagolika skogen med glada gröna färger och den forsande vilda ån med många broar. Leden är 2,5 kilometer lång men går att förlänga. Vi valde istället en annan led längs Jälmåleden som gick från Nyfors (parkeringsplats 57.58583, 13.51065) till Sörkvarnen och är 2,3 kilometer lång. Den var också fin men den första leden var absolut min favorit.

Bästa hälsningar
Karina

Svar: Jag var faktiskt på väg till Tranemo och den Vandringsleden i augusti 2018. Men dagen före jag skulle sticka iväg blev jag lite fundersam över vattenmängden i ån. Så jag ringde upp till turistbyrån och fick veta att ån nästan var torrlagd. Så jag kom aldrig iväg. Men jag vill absolut dit. Får se om jag går hela leden eller om jag kortar ned den något. Man följer ju samma sträckning av ån men på motsatt sida. Bra att veta att ni gillade den del ni gick.
Ronny Frank Sveum

Till top