von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Fluxfallet "Brudslöjan" i Molla, Herrljunga kommun.

Övrigt Västra Götaland Bilder, Friluftsliv, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, äventyr Permalink1
En mycket kort promenad till ett fint 40 meter högt vattenfall. 
 
A short walk (about 400 meter) to a beautiful waterfall "bridal vei". The small path down to the foot of the waterfall (also 400 meter) starts from the parking lot and goes straight down between the trees.
 
Jag hade med glädje noterat att det regnat ganska mycket den senaste månaden. Så när vi igår lördagen den 19 november körde upp till Molla norr om Borås hade vi stora förhoppningar att det skulle vara rikligt med vatten i det 40 meter höga Fluxfallet. Från bilvägen är det tydligt skyltat in på den lilla skogsvägen som leder in till parkeringsplatsen, bild nedan.
 
Kartan ovan visar vandringslederna i området, t.ex. Fluxfallsleden som går förbi toppen av fallet. Vi gick inte vandringsleden då vi tycker att den går på tok för mycket på bilvägar för att falla i vår smak. Men vi fick en fin promenad på drygt 1 km ned till foten av Fluxfallet och sedan upp till toppen. 
 
Från parkeringsplatsen är det ca: 400 meter till Fluxfallet, både till toppen och till foten av fallet. Läs mer nedan, utklippt från infotavlan på parkeringen. Stigen ned till foten av fallet går från parkeringsplatsen rakt ned mellan träden (i höger kant på bilden ovan). 
 
Vi började som sagt med att "klättra" ned till foten av fallet, det var lite småblött bitvis, vilket ju var bra med tanke på den önskade vattenmängden i fallet. Vi hörde dock forsen tydligt redan vid parkeringsplatsen, så.....ett litet leende fanns på läpparna.
 
Lärkträden var fina där dom stod och lös gula. Bild ovan.
 
Fallet gjorde själ för sitt smeknamn Brudslöjan. Säkerligen en mäktig fors att beskåda under vårsmältningen. Men forsen var fin nu också.  
 
Vi fick gå samma 400 meter tillbaka till parkeringen, sedan följde vi den gamla kyrkvägen upp mot toppen. Sista biten var det stig, se bilden ovan. Det här var en lättare promenad än ned till foten av forsen, inte lika blöt och brant. Nu var stigen ned till foten av forsen alls inte svår, men man bör inte gå i högklackat.  
 
Nu hade vi nått toppen av Fluxberget där Biståsabäckens kastar sig utför bergsidan och bildar det vackra Fluxfallet. Hyfsad utsikt över Stensjön.
 
Utsikten är mödan värd heter det ju. Här var det dock ingen möda att ta sig från parkeringen upp till toppen på berget. När vi kände oss klara traskade vi ner samma väg igen. Mycket nöjda med denna utflykt. 
 
Bild ovan: tydligt skyltat där man skall svänga av bilvägen in på den lilla skogsvägen. 
 
 
Film från detta "vandringstips".  (Movie from this tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Fluxfallsleden Nej. det blir nog lite för knaggligt och brant upp till toppen, men inte omöjligt. Men ned till foten av forsen är det "omöjligt". 
 
Kolla också DETTA tipset när jag och en kamrat besöker 6 forsar i Göteborgs "närhet" i februari 2020, t.ex. Fluxfallet, igen. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.  
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Dan Alsterland:

Detta var ett jättebra tips, hit ska jag och Katarina åka. Riktigt häftiga bilder härifrån och filmen var inte dum den heller.
Undrar hur fallet ser ut när det har frusit till riktigt
Men nu vill vi ha snö och frusna sjöar eller hur?

Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Tack, tror du kan få till fina bilder från fallet. Dock har jag inte sett några bilder där fallet varit fruset, endast en bild där det legat isbitar nedanför. Det krävs att det är rikligt med vatten i bäcken när kylan sätter in. Men blir det ett fint isfall får du be Katarina att ta en isyxa och klättra 30 meter upp i fallet så du får en häftig bild:>)
Ja, snö gör det trista årstiden lite trevligare.

Nu kommer snart tomten, ha det gott

Ronny
Ronny von Frank-Einstein

Till top