von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Upplevelser längs Hyssnaleden del 3. Naturreservat Stoms Ås. Bokskog i Hyssna.

Övrigt Västra Götaland Bilder, Nature reserve, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, beech forest, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Detta vandringstips är egentligen 4 km, det var den leden jag skulle ha valt om inte stressen hade drabbat mig. Nu höll jag mig på dom kortare lederna i bokskogen. 
 
(There are several marked hiking trails in the nature reserve Stoms ås (beech forest). Length 4 km or less, But here also the 40 km long hiking trail Hyssnaleden passes).
 
Besök i den fina bokskogen i Hyssna. Det gäller att ligga i dom få lediga dagar man har innan alla löv ligger på backen och ruttnar.
Den cirka 40 km långa Hyssnaleden passerar genom naturreservatet. Men några 4 mils vandring blev det inte denna dag. Jag var endast intresserad av att se bokskogen klädd i höstens färger.   
 
Naturreservat Stoms ås blev bildat 2012 och är i dagsläget ca: 36 hektar stort. Naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen. Naturreservatet domineras av en gammal bokskog. Hyssna hembygdsförening har iordningsställt ett par korta vandringsleder med informationsskyltar och några fina rastplatser.
 
Kartor ovan för att hitta till naturreservatet och parkeringsplatsen.
 
Skylt ute vid Hålsjövägen pekar mot naturreservatet. 
 
Jag blev en aning överraskad av att det var så kallt här. Det hade ju varit 4 varma grader i Göteborg på morgonen, men här var det frost på backen trots att klockan slagit tio.
 
Fin parkeringsplats med utrymme för några bilar och här fanns en informationstavla och kartor som visade vandringsleder i naturreservatet. Här fanns också skyltar som pekade mot platser man kunde promenera till.  
 
Ovan en skiss någon hade gjort över lederna i bokskogsområdet. Bl.a. ett förslag på en ca: 4 km lång runda där man mycket följer Hyssnaleden. Jag kom dock att koncentrera mig på området runt "stora bokskogen". Nedan har jag hjälpligt ritat in hur lederna gick i "stora bokskogen". Jag har använt mig av Länsstyrelsens karta.
 
Från parkeringen följde jag blå led upp till en utsiktsplats på Torberg (sista biten gul märkning). Sedan fortsatte jag att följa gul märkning (Hyssnaleden) upp till Bokskogsrundan, röd märkt. Den gick jag motsols fram till rastbänken/platsen. Jag försökte även finna en utsikt som det var skyltat till på väg mot Ljungslätt, men.....det gjorde jag inte. Nedan har jag tagit bild på infotavlan vid parkeringsplatsen.
 
Det var tydliga blå markeringar på trädstammar och stenar. 
 
Ovan en av alla infotavlor längst med lederna.  
 
Sista kliven upp på Torberg där en bänk väntade + dimma. Det var en ganska lätt promenad hit upp. 
 
Här stod jag och spanade ut över......hm..., tja, först rakt ut i dimman, men sedan så efter en lång stund dök fjorden upp där nedanför. Det som tidigare varit en fjord alltså, ni läste väl skylten ovan?
 
Det var tydligt skyltat vid varje stigförgrening som ni kan se. Här följde jag Hyssnaleden och var på väg mot "stora bokskogen" och den rödmärkta Bokskogsrundan. 
  
Full rulle i skogen, här var det massor av lekande barn runt rastplatsen. 
 
För att hålla koll på hur långt jag hade gått var det bara att pussla ihop alla skyltar. Från parkering upp till Torberg var det 650 meter. Nu hade jag gått ytterligare 300 meter enligt skylten ovan och var således strax uppe i 1km, och jag var inte ens svettig. Jo men det var jag, när jag tänker efter lite. Jag hade ju "sprungit" fram och tillbaka till mina kameror.  
 
På bilden ovan hade jag precis givit mig iväg ut på det misslyckade försöket att finna utsikten det står om på skylten. Men men, jag fick i alla fall en ganska fin avstickare på 1 km genom löv och granskog. Och det gick en del uppåt, så jag trodde länge på det där med utsikt. Enligt skissen över alla leder vid parkeringsplatsen skall det finnas en utsikt ett stycke efter Ljungslätt vid Nordbacka. Men dit är det inte 300 meter, snarare drygt 1 km. 
 
Här hade jag tagit mig ned till den röda Bokskogsrundan igen. Och som skylten till höger förtäljer är den rundan ca: 450 meter. Det betyder att jag hittills gått knappt 1,5 km om man räknar bort avstickaren till utsikten som inte fanns. 
 
Nu kom jag fram till rastplatsen och inga barn var kvar här. Det var lugnt och stilla, endast några svaga fågelkvitter hördes. 
 
Ovan ett utklipp från informationstavlan vid rastplatsen.
 
Från Rastplatsen följde jag Bokskogsrundan ned till parkeringen, dit var det 375 meter. Så knappt 2 km blev promenaden om man bortser från rätt mycket. Och Ronny var mycket nöjd med sitt besök i detta fina naturreservat.
 
En stilstudie i teknik och kordination vid nedstigningen från detta höga berg med alla bokar. Vet ni förresten hur jag har fått den lilla kunskap jag besitter om bokar och för den del andra träd?? Jo, genom en bok ha ha ha ha ha ha. 
 
 En kort film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Mina övriga upplevelser kring Hyssnaleden:
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Anne:

Hyssna är jättefint. Här mina "favvispromenader" i Hyssna. Det går att göra dem ännu lite finare med ett par tweakar här och där.
http://my.viewranger.com/route/details/MTA0ODk3
http://my.viewranger.com/route/details/MTA0ODk2

Svar: Hej Anne!
Jag har länge funderat över Hyssnaleden, men för många och långa sträckor går på grus och mindre bilvägar för att passa min smak. Men jag skall kolla upp dina förslag, framför allt det som slutar på MTA0ODk3 . Det är för korta dagar nu och jag var ute efter bokskog, annars hade jag garanterat tagit mig runt den runda på 4 km som var förslag på vid parkeringen. Då hade jag fått med mig lilla bokskogen också. Men jag hade Gäddevik på schemat också. Sista dagarna med löv på träden du vet.
Kommer att ta en längre promenad här till våren.
Ha det bra.
Ronny von Frank-Einstein

Till top