von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ryrs naturreservat i Melleruds kommun. En fin promenad.

Vandringar Dalsland Bilder, Bohuslän, High land Cattle, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Utsiktstorn, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, äventyr Permalink0
Ett vackert naturreservat med flera fina leder. Vi gick cirka 5 km, gissar jag på. 
 
(A beautiful nature reserve with several hiking trails. We walked about 5 km, I guess).
 
Det här är en promenad jag tog med min mor och hennes man Ingemar den 15 juli 2016.
 
Det gamla kulturlandskapet på Ryrhalvön bjuder på många vackra naturscenerier. Tack vare den kalkrika lerskiffern finns en artrik flora med en stor mängd sällsynta växter. Naturreservatet blev bildat 1980 och är uppdelat på 8 olika områden. Vår promenad kom att gå genom 3 av dessa områden. Så direkt bevandrad i naturreservatet kan jag inte påstå att jag är. Men det vi fick sett av naturreservatet var fint, det måste jag nog kläcka ur mig. Alls inte kattlort. 
 
Karta ovan visar vart naturreservatet ligger. Strax norr om Köpmannebro tar man av E45 an in på väg 2226. Från väg 2226 är det sedan tydligt skyltat vart man skall svänga av mot Ryrs naturreservat.
 
På kartan ovan ser man var parkeringen på bilden nedan finns. Det fanns en liten parkering tidigare också, se kartan längre ned. 
  
Mor rotar upp en informationsfolder med en hyfsad karta. Nedan ett utklipp från bilden jag tog på informationstavlan på bilden ovan. 
 
 Vi följde bilvägen ett stycke tillbaka innan vi svängde in på grusvägen (bild ovan). Nu följde vi den märkta leden mot Udden, se karta nedan. 
 
Dock var det inte många meter vi gick på grusvägen innan vandringsleden vek av in i hagen till dom små söta djuren på bilden ovan och nedan. När mor upptäckte detta fick hon nästan glädjefnatt.
 
Vårat möte med dom långhåriga Highland cattle kossorna var avslappat. Visst, dom var lite nyfikna, men fann oss ganska fort ointressanta. Kossorna återgick istället till sitt uppskattade arbete med att hålla markerna öppna. 
 
Mjuk härlig stig genom trevlig blandskog leder upp till Udden. 
 
Här satt vi nu ute på Udden och slötittade ut över Östebosjön. 
 
Från Udden följde vi vandringsleden söderut genom fin skog ned till bilvägen igen. Sedan fortsatte vi på grusväg ned mot halvön Harehalsen.  
  
Kartan ovan visar hur vi gick från Udden ned till södra stranden på Harehalsen. 
  
Grusvägen vi följde ned mot Harehalsen var inte uppmärkt, till en början. Men strax före festplatsen Stora Berget anslöt en vandringsled som vi kom att följa en bit ned mot Harehalsen.
 
Bild ovan på Stora Berget, Ryrs Byalags festplats och samlingsplats med dansbana där föreningens medlemmar kan svänga sina lurviga.
 
Bild ovan: Bra skyltat, än så länge. 
 
Men på bortsidan åkern upphörde märkning och skyltar. Man fick gå på känslan. Vi tog oss genom en grind och ett kort stycke senare höll vi höger vid stigskiljet så vi kom genom öppningen på stenmuren, där ett nytt stigskilje väntade. Härifrån gick vi en rundslinga ned till vattnet och tillbaka. Den var något ganska tråkigt traktorstig aktigt vi följde över det barrskogsklädda berget och ned till vattnet.
 
Vi fick lön för mödan. Fikadax med utsikt över Svanfjorden. 
 
Stigen vidare norrut igen var mycket trevlig utmed västra sidan av Harehalsen. Sedan blev det att knata samma stig upp till Stora Berget. se kartan nedan. 
 
Bild ovan: här passerade vi Stora Berget igen, dansbanan syns till höger. 
 
Ett stycke efter Stora Berget vek vandringsleden av väster ut, bort mot vår parkering. Vi gick över slåtteräng och annat som kan betraktas som naturskönt. Vet dock inte var bilden med slåtterängen blev av, kanske glömde jag att ta någon. 
 
Sista bilden jag knäppte var den ovan som visar ett regnoväder vi senare kom att köra genom.  
 
Läs mer här om Ryrs naturreservat.  
 
Film från detta vandringstips.   (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.  
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
Till top