von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Bokskogsvandring i Gässlösa naturreservat, Varberg.

Vandringar Halland Bilder, Friluftsliv, Halland, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Varberg, Varbergs kommun, Viewpoint, adventure, aktivitet, beech forest, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, wandern, äventyr Permalink1
I detta vandringstips går vi ca: 2,5 - 3 km i finaste bokskog. 
 
(In this hiking tips we walk about 2,5 - 3  km. Thera are 2 hiking trails in this beautiful beech forest.)
 
Lördagen den 16 oktober 2016 körde jag och far ned till Gässlösa naturreservat för att titta på den fina bokskogen i ett av Hallands värdefullaste ädellövskogsområden. Det var med den fina bokskogen i tankarna jag med omsorg valde ut bilden ovan som startbild för detta vandringstips. Bilden är tagen då vi tog en kort promenad genom bokskogen i juni. Om sommaren stänger bokarnas täta lövverk ute det mesta av solljuset och då trivs t.ex. ormbunkarna förträffligt. 
Det finns två vandringsleder genom området, det visste vi redan efter besöket här i juni. Parkeringsplatsen till naturreservatet hittar man ca: 1,5 km öster om Rofstorp, se kartan nedan.
 
På väg ned mot Varberg bestämde vi oss får att stilla vår nyfikenhet gällande en gammal kvarn man ser från motorvägen. Den ligger strax intill trafikplats Värö (56). Vi fick veta att dess namn är Sunvära kvarn och blev flyttad hit 1890 där den blev återuppbyggd på grunden till en äldre kvarn. Läs mer på informationsskylten jag fotade nedan. 
 
Det blev ett blåsigt men sevärt stopp, strax var vi ute på motorvägen igen.
 
Vid Varberg gick färden vidare öster ut på bilväg 153 som leder fram till Ullared. Uj, jag drabbades nästan av nervösa ryckningar bara jag tänkte på det. Nu skulle vi tack och lov inte till Ullared, utan bara strax förbi Rolfstorp. Kartan nedan visar var parkeringen finns. 
 
Parkeringsplatsen var ganska stor, kanske vittnar det om att naturreservatet har många besökare. Jag tog en bild av kartan på infotavlan, se nedan. Jag har på den markerat dom två vandringslederna i naturreservatet. Vi kom att gå medsols och yttersväng genom naturreservatet. Med det menar jag att vi följde blå led från parkeringen och upp till norra delen av området, sedan följde vi röd led upp på Böstesberg, där vi tog oss upp till utsikten genom att följa en vit led. Sedan tog vi oss ned från berget och avslutade med att följa röd och blå led tillbaka till parkeringen. 
 
Från parkeringen bar det iväg rakt ned till Stenån i den lummiga bäckravinen. Det var dock ganska magert med vatten i ån, men det hade vi räknat med. Blå och röd led följde ån genom en mycket vacker bokskog ned mot Hovgårds kvarn. När vi var här i juni letatde vi oss fram till kvarnen, man måste nämligen vika av leden för att ta sig till den.
 
Nu hade vi tagit oss upp i berget på  norra sidan av ån. Här såg vi spår från en svunnen tid då vattnets flöde var omlagt för att skapa större fallhöjd ned mot Hovgårds kvarn. Vill man ta en titt på Hovgårds kvarn skall man inte ta sig hit upp utan svänga av tidigare direkt efter man tagit sig över Stenån, se förklaring lite längre ned. 
Här delade blå och röd led på sig. Vi följde blå led ned till vänster, ned mot golfbanan. Nedan spår efter en gammal vandringsled?
 
Så här såg Hovgårds kvarn ut i juni. Det har funnits flera mindre kvarnar i Stenån, men dessa ersattes i mitten av 1800-talet av en större kvarn. Men på grund av det dåliga fallet togs kvarnen ur bruk redan efter två år. Ruinen efter denna kvarn syns längre upp i ån, se kartan nedan.  
 
Om man nu skulle vilja titta till Hovgårds kvarn så är det lättast att ta sig dit så som jag markerat med gult på kartan ovan. Strax efter att man passerat över ån ser man nyanser efter en gammal stig i slänten. Dock måste man forsera över några kullblåsta träd. Nu vet jag dock inte om det var så sevärt, det finns kanske en anledning till att det inte fanns en upptrampad och märkt stig fram till kvarnen.
 
Vi fortsatte genom den trevliga bokskogen. Ett stycke gick vi nära inpå golfbanan. Stora träd skiljde oss och golfarna åt. 
 
Ett något märkligt träd ovan. Ihopväxt lite här och där.
  
Och så kom vi fram till ett stigskilje igen. Här lämnade vi blå led och fortsatte på röd led upp mot Böstesberg. Bild nedan: I denna slänt gick blå led upp och röd kom ned, eller hur man nu väljer att se på det.  
  
Här var vi på väg upp mot toppen av Böstesberg. 11 höjdkurvor skulle klaras av, vad det nu betydde. Kunde det kanske vara 5 meters höjdskillnad mellan höjdkurvorna? 55 meter, Tja a, kanske. 
 
Efter att man nått backkrönet går det nedför några meter innan denna skylt visar vägen upp mot utsikten på toppen. Det var bara att följa vita markeringar. 
 
Tre bänkar vid den riktigt hyfsade utsikten. Lååååångt bort kunde vi se havet och tre höghus i Varberg. Dessa höghusen hade vi nu sett från tre väderstreck på våra vandringar i Halland. Det var kanske inte så mycket att skriva om. Men man kan se Grimetonmasterna lite år sydväst.
 
Vi fortsatte nedför berget och snart anslöt blå led och vi följde blå och röd led fram till parkeringen och bilen.  
 
Bron över Stenån avslutade rundvandringen. Nu hade vi endast den långa trappan upp till parkeringen kvar. 
Hur långt hade vi gått? Skulle tippa på någonstans mellan 2,5 till 3 km, och det hade varit fint hela tiden. 
 
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Här på Länsstyrelsens sida kan man läsa mer om Gässlösa naturreservat. Där hittar man även Gässlösa naturreservat folder på högersidan. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nja. den långa trappan ned till Stenån ställer till det. Annars hade det gått bra att följa ån ned till västra bron över Stenån.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.  
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
#1 - - Dan Alsterland:

Fin film och fina bilder från Gässlösa naturreservat. Men äter ni bara banan o dricka när ni är ute? ingen pasta sallad? ;-)
Vi har vart i Skäralid Söderåsens Nationalpark med 3 övernattningar och haft en fantastisk natur/färg upplevelse, men vädret var mulet och regnigt tyvärr.
Har en djäv..... massa bilder att gå igenom, det kommer att ta tid det, jag lägger ut lite bilder då och då.

Mvh Danne o Katarina

Svar: Tack tack, och vad bra att höstfärgerna hade nått Söderåsen. Danne, en djäv..... massa bilder tar en djäv.... massa tid att redigera. Men jag förmodar att du kommer njuta av varje sekund. Jag skall hålla koll på Latest :-)
Ronny von Frank-Einstein

Till top