von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad runt Torslandaviken, ett paradis för ornitologer.

Vandringar kring Göteborg Bilder, Bohuslän, Göteborg, Hisingen, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Torslanda, Utsiktstorn, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, fågelsjö, fågeltorn, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
I detta vandringstips går vi den ca: 6 km långa vandringsleden runt Torslandaviken. 
 
(In this hiking tips we walk the hiking trail around the bay of Torslandaviken. Length about 6 km).
 
14 augusti 2016 
Torslandaviken är ett litet naturområde och fågelparadis mellan Arendals hamn och nedlagda Torslanda flygfält. Naturområdet har varit populärt bland fågelskådare ända sedan 60-talet men har varit svårtillgängligt. Genom pengar från Miljöprogrammet har man kunnat anlägga en ca: 6 kilometer lång naturstig/vandringsled runt hela Torslandaviken. Det här vandringstipset handlar kort och gott om hur vi upplevde denna promenad. Leden är mycket lätt kuperad och tydligt markerad i terrängen. Det finns många infotavlor längst med vandringsleden som berättar om Torslandavikens historia., bl.a. mycket om flygfältet som lades ned 1977. Några av dessa skyltar har jag tagit bild på och lagt in här i vandringstipset. Men för att ta del av resten av skyltarna måste ni.....ja just det. 
 
Vad får man uppleva på denna vandring??? Tja a, om man räknar bort det som syns ute i periferin, såsom industrier, raffinaderier med oljecisterner och massor av rör, skorstenar med rökpelare och avfallsupplag med allsköns bråte så finns här även en hel del fin natur lite närmare inpå att vila ögonen på. Men uj, det har varit mycket arbete för att nå dit. I början på 70-talet fanns beslut att Torslandaviken skulle exploateras och fyllas ut med bland annat förorenade muddermassor. Här skapades en mycket stor deponi för miljöfarligt avfall. Men tack vare stora insatser av mycket engagerade människor, speciellt av medlemmar i Föreningen Torslandavikens Naturreservat och Göteborgs Ornitologiska Förening, har förstörelsen av viken upphört och i stället har en restaurering sedan några år tillbaka påbörjats. Området har blivit klassat både som ett Natura 2000-område och ett IBA-område för ett antal särskilt skyddsvärda fågelarter och deras livsmiljö. (info från Torslanda tidningen, Bengt Wester)
 
Något man nästan säkert kan räkna med att stöta på runt Torslandaviken är fågelskådare. Här finns ju gott om fåglar. Och om man inte bara vill titta på svanar och kanadagäss behövs kikare med bra optik för att ögat skall kunna fånga in dom lite mer ovanliga fåglarna som häckar i viken, så som t.ex knipa, salskrake och brushane. Under golfsäsongen lär man också få se gott om golfare. Men dem behöver man inte kikare för att se. Att det finns gott om golfare hänger ihop med att det finns en golfbanan här. Klubbhuset för Torslanda Golfklubb kan man beskåda på bilden nedan. Här parkerade vi efter tips från, tja...Göteborgs Stad. Parkeringen är ju utmarkerad på kartan för naturområdet (se 5 bilder längre ned), så då borde det var ok. Det finns även en parkering i nordöstra delen av området.
 
Vi fann ingen information om Torslandaviken eller vandringsleden vid parkeringsplatsen. Men jag visste hur vi skulle gå, så vi tog oss förbi klubbhuset och gick ned mot Torslanda lagun. På väg dit kunde vi läsa om den Blå hangaren som inte längre finns.
 
Här hade vi hittat en tavla med information om Torslandaviken och vandringsleden. Vi befann oss nu vid "Här är du" på kartan nedan. 
 
Besiktning av bajamajan före vi följde skylten mot dagens mål Torslandaviken, som vi strax fick utsikt över.   
 
På bilden ovan läser far skylten nedan. Jag befann mig här på utsiktsberget längst ned i söder på kartan. Vandringsleden gör en avstickare hit, har dock för mig att märkningen var lite si så där. Men det var bara att följa stor väg fram och tillbaka.
 
På bilden ovan hade vi börjat gå utmed östra sidan av viken och fick ett antal fågelskådare i sikte. En bit ut i vattnet låg det mängder med knölsvanar, något som dock inte attraherade fågelskådarna nämnvärt. 
 
Vandringsleden tar en liten omväg fram till ett fågeltorn på östra sidan viken. Mysig stig men bitvis ganska igenväxt. Dock bara av typ högt gräs. Att stigen var igenväxt såg jag som ett tecken på att dom flesta som går här är fågelskådare och dom väljer istället att följa vägen fram till fågeltornet. 
 
Nu befann vi oss uppe i fågeltornet och fick en hyfsad utsikt. 
  
Utsikt över Södskärslagunen (bild ovan). 
  
Mysig stig bort mot fågeltornet på norra sidan Torslandaviken. Det fanns gott om rönnbär i rönnarna. Det betyder väl en sträng vinter med mycket snö enligt den gamla bondepraktikan. Tja... när jag sitter och petar ned dessa ord är det den 17 december och inte så mycket till vinter ännu. Nedan bild på fågeltornet. 
 
Det var tydligt markerat hur man skulle gå hela vägen runt. Dock en liten tråkig omväg efter fågeltornet. Det hade varit trevligare om man följt stigen närmare inpå vattnet. Vet dock inte om detta kunde vara ett av dom känsliga fågelområden som man kommit överrens med ornitologerna att inte dra vandringsleden genom. 
 
Stig genom grön djungel på väg mot utsikten norr om karholmen (bild ovan). Detta är en avstickare. Nedan vy från utsiktsberget där ytterligare en fin rönn fastnade på bild.  
 
Fram till utsiktsberget på Karholmen var det lite småkuperat. Sista biten upp till toppen var även här en avstickare, se kartan nedan. Här är du, där var vi. 
 
Ovan en tavla som bl.a. skvallrade om att man från denna utsiktsplats kan se 11 vindkraftverk varav det största som göteborgarna har döpt till Big Glenn har en totalhöjd på 145 mter. 2014 var det fortfarande Sveriges största. Nedan kan man se en del av golfbanan och bort mot gamla flygterminalen och flygledartornet där en liten stad nu vuxit fram.
 
Här satt vi nedanför utsiktsberget och väntade på att kameran skulle självutlösa denna bild. Om inte mitt minne sviktar helt så stod det ett flygplansvrak ungefär här i "många år". Tror brandförsvaret var inblandat på något vis... men som sagt ...minnet. 
 
Strax efter detta var rundan avklarad och vi var tillbaka vid Torslanda lagun. Det här var en överraskande fin promenad som gav mycket. I stort sett hela rundan hade gått på fina mjuka stigar. Det finns fortfarande en del att göra här, men det är en behjärtansvärd insats som gjorts för att bevara detta viktiga naturområde. Området är väl värt ett besök och vandringsleden kan jag rekommendera. 
 
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Buss går till Torslanda golfklubb (nr 26 i skrivandets stund)
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej! 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Kjell Weber:

Fint fotat och upplagt, jag har spridit adressen till deltagare i en liten grupp som tänkt ta en promenad runt Torslandaviken, om det bara blir lite varmare.
Tack för fina sidor... /Kjell

Svar: Tack Kjell. Ja, vänta även till det blir lite grönt runt viken, men det var kanske det du menade med varmare. Hoppas ni får en fin promenad.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - lica:

Gick delar av promenaden i dag, hittade inte alla markeringarna så jag hamnade lite fel. (Inte full koll på kartan i regnet)
Jag kommer att återvända när snön lagt sig över leran. Då tror jag att jag uppskattar promenaden bättre. Regn och rusk gjorde det inte till en extra positiv promenad.
Tack för tipset.

Svar: Ja, vi får hoppas på en vit vinter, annars får du vänta till sommaren och njuta av alla vackra blommor runt leden.
Ronny von Frank-Einstein

Till top