von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad ute på Smithska udden, Västra Frölunda, Göteborg

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Friluftsliv, Göteborg, Göteborg,, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västra Frölunda, adventure, aktivitet, culture, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skärgård, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
I detta vandringstips tar vi en fin promenad på ca: 3 km, gissar jag på. Och det är just en gissning. 
 
(Here we take a nice walk of about 3 km, I tip.)
 
Längst ut på den sydligaste spetsen på Näset-udden ligger Smithska udden. Det är en populär badplats också kallad för Smitten. Detta är ett vandringstips för dem som vill ta en lätt och bekväm promenad ute vid havet och se lite av Göteborgs södra skärgård. Det är ett fint ställe om man vill kombinera en promenad med ett bad. Man kan även tuffa till promenaden något genom att ta sig fram över klipporna istället för på promenadslingan. 

Men jag trivs även att gå här under dom kallare årstiderna när alla badgäster och sommarstugefolket försvunnit. Då är Smithska udden en rofylld plats att strosa runt på. I detta vandringstips visar jag runt på en promenad som även inkluderar Stensholmen och Stegelholmen. Bilder och film är från februari och augusti 2016.

Nedan kan du läsa lite om Smithska udden.

Karta ovan: Busshållplats Näsbovägen. Sedan är det knappt 1 km ned till parkeringen där vandringen börjar. 
 
Ungefär vid infarten till parkeringsplatsen (se karta ovan) går en stig österut ned mot vattnet. Den stigen valde vi och sedan gick vi som dom röda prickarna visar. Blå prickar visar alternativ väg ifall man vill slippa gå på berget.
 
Bild ovan: någon som odlade växter i båten?
 
Stigen mynnar ut på gångvägen (bild ovan) som leder ned till badplatsen "Smitten". Vill man inte gå på stigen ifall man t.ex. rullar med sig en barnvagn så följer man gångvägen direkt från parkeringsplatsen. 
 
Nice pancakes på bilden ovan.
 
Och så kom vi fram till Smithska uddens familjebad, här var det helt folktomt, i alla fall på badare. Av många är Smitten ansedd som Göteborgs bästa badplats. Det är Göteborgs Stad. Park och naturförvaltningen som ansvarar för badplatsen året om.  
 
Från badplatsen leder en gångväg upp i berget och söderut över det vidsträckta klippområdet runt udden (se kartan högre upp).
 
Fin rastbänk ovan, rakt över vattnet ligger Amundö Marina småbåtshamn vid Lilla Amundön.
 
Vid rastbänken som står mitt på gångvägen tog vi oss upp på berget och fick en fin utsikt över området. Långt bort till höger i bild skymtar husen på Donsö.
 
Det är rikligt med spår efter stenhuggeritiden. Som ett stort sår i naturen som aldrig läkt. 
 
Det finns gott om badstegar runt hela udden. 
 
Jag behöll kläderna på när vi tog oss ut på Stensholmen. Det var ju trots allt februari.  
 
Bilderna ovan: Vy tillbaka därifrån vi kom. 
 
Bild ovan: Här viker man av den grusade gångstigen och går på stig och brädor mellan bryggorna och sommarhusen. 
 
Bild ovan: Ingen var hemma någonstans så vi slog oss ned vart vi ville. När katten är borta dansar råttorna på bordet.  
  
Bild ovan: Rejäl spång över myren på väg mot Brevik och Stegelholmen.
 
Badplats Stegerholmen. 
 
Det var folktomt även på Stegelholmen. Här hade vi fin vy tillbaka mot Stensholmen och Brändaskären.  
 
Ovan vy mot brändaskären. 
 
Det var riktigt mysigt att spatsera runt i den lilla skärgårdsidyllen. Vi fick gå tillbaka samma väg fram till Runstensvägen. Sedan var det kort bit till parkeringen. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, det går fint på gångvägarna men där vi gick ostigat över berget ned till Stensholmen väljer man istället dom alternativa vägar jag markerat med blått på kartan längst upp.! 
 
 
En liten film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Ibland kan en skön morgonpromenad till Smithska udden sitta fint.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Johan:

Trevlig video som vanligt. Nu har vi gått Överön och Tofta i kungälvs kommun med hjälp av dina tips. Nästa blir att gå Skräddarön också. Hur ser det ut med vandringsleder i Kovikshamn och Vedhall, finns det något trevligt att vandra på där ?

Svar: Tack Johan!
Jag har sneglat på både Kovikshamn och Vedhall tidigare men det verkar så bebyggt att jag har aldrig testat hur det är där. Vid Vedhal kan man gå över till Långholmen och trälen, men hur lättillgängligt det är där och om det finns stövstigar eller leder i området vet jag inte. Skulle du ta dig dit någon gång och det visar sig vara fin får du gärna höra av dig. Hoppas du få en fin tur på Skräddarön. Det är en kort promenad men mycket fin när man går längst ned i söder på ön och längst med östra sidan.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Johan:

Tack för svar, hör av mig (oss) om det upptäcks något vandringsbart av värde i Vedhall/Kovikshamn.

Svar: Ja gör gärna det. Har du andra tips tar jag glatt emot dem också. Ha det bra
Ronny von Frank-Einstein

Till top