von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En avkopplande promenad i naturreservat Gamla Köpstads Södra, Varberg

Vandringar Halland Bad, Bilder, Halland, Hallandskusten, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Varberg, Varbergs kommun, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skalbank, strandpromenad, tourism, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, video, wandern, äventyr Permalink1
I detta vandringstips går vi, tja, säg ca: 2,5  - 3 km. Men man kan gå någon kilometer längre inom naturreservatet. 
 
(In this hiking tips we walk about 2,5 - 3 km. But it is possible to walk a few kilometers longer in the nature reserve.)
 
 
21 augusti 2016
Nu under sensommaren har vi härjat runt längst den halländska kusten mellan Halmstad och Varberg. Den 21 augusti kom vi att titta till naturreservat Gamla Köpstads Södra. Ett naturområde som är skyddat sedan 1972. 
Det är ett lättvandrat naturreservat med strandängar, hedar och klapperstensfält. Längst ned i söder finns lagunen Lerjan, ett populärt område för fjäderfän på resa. I gammel tid nyttjades den skyddade viken som handelsplats, sannolikt så långt tillbaka som till Vikingatiden. Till Lerjan kom dock aldrig vi, tyvärr. Tyvärr om det är fint där vill säga. I naturreservatet finns också en hel del fornlämningar.
 
På kartan ovan har jag markerat hur man kan ta sig till naturreservatet och till den parkering vi råkade hamna på. Man svänger vid avfarten till Tvååker strax söder om Varberg. Men kör sedan åt andra hållet ut mot havet i väster. Scrolla ned ett stycke så finner ni en karta som visar övriga parkeringsplatser till naturreservatet.
 
Vi kom att parkera ungefär mitt på det långsmala naturreservatet. Vid parkeringsplatsen fanns en infotavla med karta, se nedan. "här är du" där var vi.
 
Av någon anledning kom jag att besluta att vi skulle gå i riktning mot nordpolen, förbi badstranden och upp till klapperstensfältet i norra delen av naturreservatet. 
  
Från parkeringen gick vi inte genom grinden och ned över strandängarna, istället valde vi stigen som gick en bit upp på land. 
 
Bild ovan: Det var tydligt skyltat om det var dit man behövde gå. Toaletten låg i anslutning till badstranden.
Efter badstranden fanns det ganska snart bara en stig man kunde följa upp till klapperstensfältet och naturreservatets gräns i norr. Det går att följa vattnet, men då får man räkna med att det blir ganska stenigt. 
 
Rastbänken på bilden ovan var placerad strax före vi kom ut på klapperstensfältet. Vi kom att spendera en del tid på det ojämna underlaget. Det var fint här. 
 
När vi kände oss klara med klapperstensfältet följde vi stigen tillbaka till badstranden och vidare ned till strandängarna . Det är just detta som sker på bilden nedan.
  
Bild ovan: Vy tillbaka mot badstranden på andra sidan vattnet.
 
Nyfikna kossor gick och betade på strandängarna.
 
Och så var detta vandringstips slut. Vill man gå längre så skall det vara fint (enligt 2 läsare) att vandra ned till Lerjan. Jag tror att det även går fint att traska vidare ned genom Utteros naturreservat söder om Lerjan. Men... säker är jag inte, det ser bara så ut på satelitbilden.
Hade jag varit bättre påläst så hade vi naturligtvis tagit oss ned till lagunen Lerjan också. Men men, det var inte förrän vi passerat Varberg som jag i all hast bestämde mig för vilket naturreservat vi skulle till. Hur som helst var det mycket fint där vi gick.
 
 
Film från detta vandringstips.   (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nja. från badstranden och upp till klapperstensfältet går nog bra. Men annars är det nog för ojämnt, kanske. Testa vet ja. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Angelina Lundholm:

Härligt. Fin natur är verkligen oslagbart.

Svar: Tack, ja betydelsen av att vistas i natur skall inte underskattas
Ronny von Frank-Einstein

Till top