von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad i Kungsbackaskogen i Kungsbacka

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bilder, Friluftsliv, Halland, Kungsbacka, Photos, Ronny Sveum, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, vildmark, wandern, äventyr Permalink2
Ovan ett populärt fotoobjekt i Kungsbackaskogen (inte min far).  
 
I detta promenadtips går vi lite drygt 2 km (uppskattade jag det till) på i huvudsak små skogsstigar.
 
(A walk on small and big footpaths in the Kungsbacka forest. length about 2 km +. This is not a marked trail. There are marked trails in the area).
 
Idag den 8 april 2017 tog vi en promenad i Kungsbackaskogen. Vi hade inte stiftat bekanskap med detta naturområde tidigare och jag hade inga förväntningar alls. Men vi fick en fin promenad på mysiga små skogsstigar. Det fanns inga märkta vandringsleder, om man bortser från ett trevligt cykelspår som vi kom att följa långa bitar. Vad jag nu menar med långa bitar, hela promenaden var nog inte mycket längre än drygt 2 km. Jag hade fått fatt på en gammel orienteringskarta över Kungsbackaskogen och den kom väl till användning för att hitta runt på stigarna. Nedan parkeringsplatsen vid Skogskapellet.
 
Karta ovan: stort rött P visar parkeringen. Här fanns en informationstavla, text från den nedan. 
 
Strax intill parkeringen hittade vi ett gammelt hus, Kalvhultstugan.  
 
Jag är mycket nöjd med hur jag fick ihop vår promenad, se kartan nedan, jag har rödmarkerat hur vi gick och vi gick medsols. Detta kan absolut gälla som ett bra vandringstips om man vill ta en promenad på mjuka skogsstigar i Kungsbackaskogen istället för grus och motionsspåren.
 
Från Kalvhultstugan gick vi upp i backen till vänster om minnenstenen, bild ovan. Ett stycke upp i backen vek vi av grusvägen och in på en fin skogsstig som vi följde ned till Svandammen, se kartan nedan. 
  
På plats vid Svandammen. Bron var kanske tjusigare förr, men vi kom torrskodda över till ön. Skogsstugan som låg här intill dammen revs på 1990-talet, läs nedan.  
 
I dammen simmade en ensam firre, vi såg åtminstone inga andra. Vi tror det var en guldfisk. den lös röd och fin i vattnet. Jag kände inte för att ta någon bild på fisken, jag ville inte inkräkta på dess personliga integriteten. Istället var vi snart på gång igen. Några meter öster om dammen stack vi in på en stig som gick rakt söderut. Man kommer även in på stigen i södra änden av dammen. Stigen följer till en början bäcken som rinner ut från dammen. Efter ett tag kom vi in på cykelleden, den följde vi till höger västerut. Dom där cyklisterna är duktiga, för stigen var allt annat än slät. Vi följde cykelleden fram till Sjöbäcks utsikt. 
 
Och här mitt ute i skogen snubblade vi nästan över Sjöbäcks utsikt. Ett byggnadsverk från 1912 som sakta håller på att falla ihop, eller isär. 
 
Och hur var utsikten från Sjöbäcks utsikt??? Jo då, ungefär som bilderna visar. Det fanns gott om träd att titta på. 
 
Så hade vi kommit fram till S-trädet. Trädet såg ut att ha trillat av pinnen. Nu fick vi gå ett kort stycke på motionsspåret fram till en stor lekplats.  
 
Det var full rulle på lekplatsen. Lekplatsen låg i en liten bokskog, eller rättare sagt fanns ett antal bokar på lekplatsen. Här fanns också en trädstamm full av holkar, alla arter hade sin egen  holk. Ugglor hade fått sin holk allra längst upp på stammen med en fin utsikt över alla barnfamiljer. En bra bit längre ned har nyckelpigorna sin holk. Det är naturvårdsprojekt Holken som håller igång denna tätbefolkade trädstam. Tjo Vad Det Var Livat I Holken i lördags. Nja, det är nog inte riktigt sant om jag påstår att jag inte ljuger om detta. Det verkade i alla fall tillfälligt lugnt i holkarna. 
 
Från lekplatsen gick vi gångvägen upp till kolerakyrkogården. Nice Rhododendron inne på kyrkogården.
 
Vi följde sedan grusväg/motionsspår tillbaka ned till parkeringen. Jag är mycket nöjd med bilden nedan, den visar tydligt närmaste busshållplats om man vill ta bussen till Kungsbackaskogen. Det är busshållplats Tingberget läge C som syns till vänster om Kalvhultstugan. 
 
Så där ja, inte mycket mer att tillägga än att vi var nöjda med promenaden. Jag hade inte med kameran så jag slipper att göra någon film. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Tja, inte som vi gick här i vandringstipset. Men det går utmärkt att rulla runt på motionsspåret och grusvägarna. Svandammen, S-trädet och lekplasten ligger utmed motionsspåret. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.  
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 
 
#1 - - Anna :

Tackar för dina vandringstips :-) Vad tyckte ni förresten om utsikten? Vi blev allt lite besvikna för vi såg bara rakt in i en massa gröna trädkronor.

Svar: Tack själv Anna. Utsikten?!Tja, Sjöbäcks utsikt är nog mest för mycket närsynta. Idag känns den mest lite malplacerad bland alla trän.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Ola KS.:

Jag funderade på om svandammen var en damm eller inte. Men den är alltså handgjord?

Svar: Hej Ola!
Det framgår väl inte riktigt av informationen. Det som stod att läsa var att "dammen torkat ut 1911 och blivit en tämligen torr mosse. Mossen rensades och grävdes ur och dammen återskapades därför". Så hur det var med den första dammen framgår inte, så jag får också avsluta med ett frågetecken.
Ronny Frank Sveum

Till top