von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ett besök på Hanhalsholme med Hunehals Borg. Kungsbacka kommun.

Vandringar Halland Bad, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring Permalink1
Mycket kort promenad ut och runt på Holmen. Mer en utflykt än en promenad. 
 
(A short walk (200 - 300 meter) up to Hunehals castle ruin  from the 1200's)
 
I lördags (8 april 2017) efter att vi avklarat en promenad i Kungsbackaskogen tog vi oss ut till Hanhalsholme för att slappa en stund vid vattnet med lite fika. Hanhalsholme är en fin plats nästan längst in i Kungsbackafjorden. En plats jag bara varit på en gång tidigare, detta trots att vi hade sommarställe knappt 1 km från holmen när jag var barn.
 
Sommartid dräller det säkert av människor här runt holmen som är en  populär badplats. Den här dan var det dock lugnare. Några fiskare hade tagit plats vid vattenbrynet på västra sidan av holmen, men i övrigt var det ganska tomt på människor. På bilden ovan hälsade skylten oss välkommen till Hanhalsholme, eller vi fick i alla fall reda på att vi var framme.  
 
Dagen bjöd på ett minst sagt skiftande väder, ena minuten soligt, nästa igenskyat. På minussidan även en sur vind. I Kungsbackaskogen hade vi varit skyddade från vinden, men här var den svår att gömma sg från. Men naturligtvis kom vi att finna en plats att fika i lä.
På Hanhalsholme finns spår efter en borg från 1200-talet. En kort kulturstig leder runt holmen och upp på kullen (på bilden ovan).
 
Karta ovan hur man tar sig till Hanhalsholme. Nedan bild på en av informationstavlorna som visar kulturstigen.
 
Och så följer några bilder från kulturstigen. Den är inte så mycket mer än ett par hundra meter. 
 
Informationstavlorna duggade tätt längst den korta kulturstigen. 
 
Föreningen Hunehals borg gör arkeologiska utgrävningar här på toppen av knölen. Vad har man funnit hittills då, tja, det är tydligen en hel del, bl.a. en tärning med alla prickar kvar. De första utgrävningarna på Hunehals utfördes på 1930-talet och redan då fann man murar. Utsikten från toppen är toppen över fjord och land.   
 
Det finns mycket spännande att upptäcka utanför kulturstigen också. Vid badväder flockas nog människor på klipporna.  
 
På bilden ovan ser man badhuset, där vi kom att fika på en bänk inne i huset i lä för vinden och med utsikt över viken. Min känsla sade mig att omklädningsrummet hade potential att vara en trivsam hemvist för flertalet stora spindlar. 
 
Utsikt från badhuset och bryggan. 
 
Nytagen bild ovan från 8 oktober 2017.
  
Inte mycket till vandringstips, men ett fint place. Och som sagt, jag hade inte kameran med så ingen film finns att redigera ihop från Hanhalsholme.
 
Närmaste hållplast är Hanhalsvägen (där mina röda punkter börjar på kartan längst upp i detta tips).
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Charlotte Åslin:

Tack för trevliga vandringstips!

Svar: Tack själv Charlotte, kul om tipsen inspirerar 😀
Ronny Frank Sveum

Till top