von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Mettjärnsleden Vettlefjäll, Jennylund, Bohus. Ale kommun.

Vandringar kring Göteborg Ale kommun, Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenad Göteborg, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink4
Vi gick Mettjärnsleden som är 6 km. men den höll på att upprustas och läggas om så vi kom inte runt. Man kan också välja att gå Hålldammsleden 10 km. 
 
OBS Uppdaterad information 17 oktober 2020. Både Mettjärnsleden och Hålldammsleden går nu fint att vandra. Sträckan är något omlagd i väster och skall idag hålla god standard. Jag kommer att vandra lederna under mars 2021. Nedan den nya sträckningen och kartan över Mettjärnsleden. Vill man komma närmare inpå klicka här. Karta för Hålldammsleden klicka här. Kartorna ligger på Vandringsleder och strövområden | ale.se 
 
Men som sagt, så såg det inte ut när jag och far gick här...
 
14 april 2017
Några timmar av långfredagen ägnade vi åt en promenad på Mettjärnsleden i norra delen av Vättlefjäll. Det skulle dock inte bli helt som jag önskat men som jag misstänkt. Vandringsleden som startar från Jennylund vid Bohus är nämligen under byggnation. Detta visste jag inte om när vi gav oss iväg. Jag hade sett på en karta att den gamla sträckningen troligtvis inte skulle gå att följa, det var i princip det jag visste. Jag hade dock hoppats på att leden skulle varit omdragen till andra stigar i västra delen.
 
Vi gick vandringsleden motsols och efter Mettjärn upphörde den blå märkningen, då bekräftades mina misstankar. Nu fick vi istället gå samma stig tillbaka från Mettärn. Stigen fram till Mettjärn är trevlig så det gjorde inte så värst mycket, men det är roligare att gå en rundslinga.
Ovan bild på parkeringen vid Jennylund. Härfrån följde vi blå märkning mot Mettjärn, Vättlefjällsleden följer samma stigar, orange märkning. 
 
Första kilometern gick vi på motionsspåret, se bild ovan. Det var ungefär lika roligt som att behandla nagelsvamp. Men sedan bar det av in på fin skogsstig, se bild nedan. 
 
Se vad isen har gjort med berget på bilden ovan. På bilden nedan hade vi kommit fram till tjärnen Lillebrunn, några hundra meter före Mettjärn. 
 
Man bjuds en fin skogspromenad.
 
Och så, framme. I alla fall vid Mettjärn. Leden följer nära inpå vattnet hela vägen runt tjärnen. 
 
Bild ovan: Här hade naturen skapat en egen bänk.  
 
Bild ovan: På östra sidan av Mettjärn vek Vättlefjällsleden och Hållsdammsleden av och slingrade sig vidare norrut genom Vättlefjäll. 
  
Bild ovan: vy från norra sidan av Mettjärn. Nedan bild på Videtjärnen strax norr om Mettjärnen. Här upptäckte vi att den blå märkningen upphört. 
 
Vi gick som sagt samma stig tillbaka mot Jennylund. Det är en mycket trevlig promenad runt Mettjärn, och trots att vi inte kunde gå hela vandringsleden var vi mycket nöjda med dagen. 
 
Man kan åka buss helt upp till Jennylund, man kliver av på hållplats Jennylund. Lätt att komma ihåg, i alla fall om man kommer ihåg vart man skall.
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Janne:

Hej Ronny!
Hustrun och jag gick Mettjärnsrundan idag. Vi kom också "bara" fram till stenbrottet och fick vända där. Ingenstans kunde vi läsa att rundan var avstängd eller att leden var under arbete. Saknade information om detta och möjligen också en spårkarta. Det var väl det enda som var tråkigt för stigarna och naturen var verkligen trevligt att röra sig i.
Janne

Svar: Konstigt att dom inte är klara ännu, vi gick där i april 2017. Men det är en trevlig promenad att bara runda Mettjärn.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Maria:

Vi åkte till Dammekärr och gick Hålldamsleden därifrån. Då lotsas man ned till Mettjärn via nya orange markeringar från bergtäkten. Fina små skogsstigar hela vägen. Rekommenderad

Svar: Tack för informationen. Tror att det bl.a. är bitar av en gammal led man restaurerat. Hålldamsleden får jag gå vid tillfälle. Tack igen.
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Michael:

Hej Mikael,

Det är riktigt att Hållsdammsleden har varit "avklippt" av bergstäkten
under många år. Nu under våren har dock en ny sträckning gjorts klar
förbi bergstäkten. Övrig del av leden har rustats upp där många spångar
byggts och nya skyltar har satts upp. M a o skall det inte vara några
problem för dig att vandra Hållsdammsleden. Vi hoppas att du får en bra
vandring och att du blir nöjd med kvaliteten på leden.

OK Alehof
genom Annika Johansson


Svar: Tack för den informationen, mycket bra. Jag kommer att uppdatera tipset inom kort och även ta mig dit.
mch Ronny
Ronny Frank Sveum

#4 - - Lica:

Traskade runt Hålldammsleden i dag! Förträffligt jobb med stigen förbi bergtäkten. Härlig tur.
Nu på vintern känns skogen extra trollig eller så var det att jag sträcktittat på Sagan om ringen innan jag gick ut. :-)

Svar: Jag har hört flera nu som lovordat leden. Jag skall ta mig dit en dag, får se om jag laddar med Sagan om ringen 🤠. Tack Lica.
Ronny Frank Sveum

Till top