von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Naturreservat Västra Getterön / Gubbanäsan. Varbergs kommun.

Vandringar Halland Bad, Bilder, Halland, Hallandskusten, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Varberg, Varbergs kommun, adventure, aktivitet, blommor, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skalbank, strandpromenad, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, video, wandern, äventyr Permalink0
I detta vandringstips gick vi uppskattningsvis mellan 2 - 3 km. Det finns ingen märkt led på halvön, men flertalet fina stigar. Bitvis gick vi även ostigat över berg.
 
(In this hiking trail we walked about 2 -3 km. No marked trail but some nice footpaths).  
 
28 juli 2016 
Västra Getteröns naturreservat hittar man längst ut i väster på Getterön. Man parkerar vid badplatsen där vägen tar slut (bild på badstranden nedan). Det finns flera stora badplatser på Getterön, den här kallas tydligen för Getterön 5:e vik, enligt Badkartan.se  
 
Karta ovan visar var parkeringsplatsen ligger. På väg ut dit kör man förbi Naturum Getterön, ett paradis för fåglar och fågelskådare. Nedan bild på caféet/restaurangen vid badplatsen. Där hamnade vi naturligtvis efter promenaden. Vi slappade med en glass och dricka på uteplatsen innan vi satte kurs mot Götet. Men... det var efter promenaden.
 
Vid parkeringen strax intill Västervåg vandrarhem fanns den här infotavlan.  Den tog jag bild på, som ni kan se. 
I folkmun kallas platsen även för Gubbanäsan, fick vi lära oss. 
 
På kartan ovan har jag markerat hur vi gick. Från informationstavlan följde vi stigen upp till några lika märkliga som lattjo formationer i berget som naturens krafter har skapat, t.ex. häxgrytan på bilden nedan.
 
Bild ovan, utsikt över 5:e vik med Varberg i bakgrunden där fästningen skymtar.
 
Det här var en fin promenad som gick över klippor och berg, men även på trevliga stigar som slingrar sig fram mellan enbuskar, stenhällar och klappertensfält. Dock finns ingen märkt vandringsled i naturreservatet.  
 
I södra delen av Gubbanäsan är det tydligen nakenbad som gäller, det hade vi ingen aning om. Vi blev varse detta först när vi såg att man utplacerat statyer runtom på bergtopparna föreställande nakna män som spanade från sina utposter på toppen av berget. Det visade sig dock, som ni säkert redan gissat, statyerna levde. Vi såg ingen gräns eller någon skylt som markerade för ett nakenbad. Vi kan ju ha missat detta, det är möjligt. Annars kan det ju bli en rätt chokerande upplevelse för någon som är ute på promenad och i lugnan ro njuter av naturen helt ovetandes om något nakenbad och att det ränner runt nakna gubbar med snabeln dinglande. Nåväl, nu gick promenaden vidare över till västra sidan.  
 
Bild ovan, besvärligt stora myggor här.
 
Så värst mycket mer tycker jag inte att jag behöver skriva om den här promenaden. Bilderna visar ju hur det ser ut här och vi var ju där bilderna är tagna, så att säga.  
 
Bild ovan: klapperstensfält mini. Det fanns större också. 
 
Vi fick en fantastisk dag här ute på Getterön. Svårt att veta hur långt vi gick, men gissningsvis mellan 2 och 3 km. 
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Skall man åka buss hit åker man till hållplats Getterön 5: vik. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej. med det går nog fint om man följer stigen från baksidan av vandrarhemmet ned till vattnet. Då får man i alla fall uppleva en del av den fina naturen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top