von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Kärlekens stig - Kopparklinten - Träbrostigen i Älvrummets naturreservat, Trollhättan

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Göta älv, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Trollhättan, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Bild ovan: Utsikt från Kopparklinten i riktning mot min hemstad Göteborg.
 
Detta vandringstips är ca: 5 - 6 km och bitvis kuperat. Området erbjuder många alternativa promenadstigar.
 
(Here I go for a walk of about 5 to 6 km. The highlight of the walk was the view from the mount Kopparklinten. See the picture above).
 
Jag hade promenerat i Älvrummets naturreservat tidigare, men då i norra delen ihop med far. Den gången var vi på väg mot Kopparklinten men tiden räckte inte till. Även när vi gick från Åkerströms naturreservat hade vi siktet inställt på Kopparklinten, men ett ras hindrade oss från att komma fram. Nu hade jag frått tips från flera läsare att gå Kärlekens stig och Träbrostigen. Jag kom fram till att det skulle bli en bra kombination med Kopparklinten.
 
Juli 2017
Jag skulle få en trevlig kvällspromenad längst Göta älv i Älvrummets naturreservat. Jag parkerade vid Gamle Dal (bild nedan). 
  
Nu skulle jag gå en rundvandring med en avstickare upp till utsiktsberget Kopparklinten. Jag följde Kärlekens stig längst med Göta Älv norrut fram till en hängbro och vidare upp till Kopparklinten, se karta ovan. Sedan tog jag mig tillbaka samma stig ned till Hängbron och vidare på Träbrostigen över skogsklätt berg tillbaka till parkeringen. En promenad på runt 5 - 6 km..
 
Det är tydligt skyltat mot Kärlekens stig vid parkeringen. Även Träbrostigen var tydligt utmärkt här, vilket kändes bra eftersom jag ju skulle ta mig tillbaka på den. 
 
Bild ovan: 1844 års slussled vid Gamle dal.
 
Några meter in på Kärlekens stig stod denna informativa tavla.  
 
Kartan på tavlan var ganska bra. Den visar tavlans plats där jag nu stod och läste och den visar Kärlekens stig, Kopparklinten och Träbrostigen. 
 
Kärlekens stig bjöd på en grusad gångstig som underlag att gå på. Kanske inte vad jag trivs på, men det var fin natur och det fanns ingen risk att snubbla över några rötter. 
 
Lite här och var kunde man vika av Kärlekens stig och ta sig ned till ävlen, där en inte allt för ovanlig syn är fiskare.  
Bild nedan: Till vänster om vattenkraftstationen Olidan högt uppe i berget kan man se utsiktsplattformen på Kopparklinten, som jag så sakteliga var på väg till. 
 
Oj, va mycket kärlek det visades på bron.  
 
Hm... 3 bilder på samma bro!?! Ja ja, jag fick motion i alla fall. 
 
Bild ovan: Det var inget problem att hitta till Kopparklinten, det var tydligt skyltat. Det var även tydligt skyltat om rasrisk. Hm... det var mäktiga branter här. Vad gör man om..... duckar?
 
Nu gick promenaden vidare på fin stig, precis i min smak.
 
Längst upp till vänster i bilden ovan kan ni se utsiktsrampen på Kopparklinten. För att komma till utsiktsrampen förstod jag att jag måste gå uppför. Men det är en ganska snäll stigning, där dom flesta höjdmeter avverkas i trappor. Ganska snabbt drabbas man av lite utsikt. 
 
Och så var jag på plats på utsiktsplattformen där utsikten inte gick att klaga på om man inte har emot Trollhättan. Här ifrån ser man stora delar av slussområdet. Visst ser jag ut att njuta där ute på rampen. Hm... jag kan nog uttrycka mig så här: Det var tur att ingen mer var här uppe på knölen samtidigt  med mig, och att självutlösaren på min kamera går att sätta på 10 sekunder. Men "pust", det hade inte gjort något om den hade gått att sätta på 15 sekunder. 
 
Strax ovanför utsiktsrampen på toppen av Kopparklinten finns en fin utsiktsplats med bänkar och bord. Här tog jag mig tid till att koppla av och bara sitta och slappa i ca: 3 sekunder fram till att kameran tog bilden nedan. 
 
Nä, här på toppen ville jag inte slå dank någon längre tid. Slappa får man tid till i kistan. Dessutom duggregnade det och vinden ryckte i kepsen. Men temperaturen var det inget fel på, den låg på ca: 20 grader. Jag traskade ned från berget och tog mig över hängbron igen. Nu gällde att följa skyltning Träbrostigen, något som inte alls gick bra. 
 
Jag gick förbi två skyltar som pekade mot Träbrostigen, sedan såg jag ingen mer. Det var dock skyltat mot Gamle dal, men i detta läge visste jag inte att det var där jag hade parkerat. Men för varje steg jag tog kände jag mig lite klokare och rätt som det var förstod jag hur det måste ligga till. Träbrostigen leder över till Gamle dal och jag befann mig ju redan på Träbrostigen, då behövs ju ingen mer skylt mot Träbrostigen. Så nu behövde jag inte fundera mer utan följde Träbrostigens märkning mot Gamle dal. 
 
Träbrostigen bjöd på en del uppför i början, men sedan blev det en bekväm promenad på fin skogsstig över berget.
 
Bild ovan: Jag stoppade till vid denna bänk och tog en klunk vatten och matade myggor. Det började mörkna på. 
 
Träbrostigen är nog ca: 2 km lång och bilden ovan är den sista jag tog innan jag var framme. Nu återstod bara att köra hem till götet i lampornas sken, mycket nöjd med dagen, eller kvällen menar jag.
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej! Men Kärlekens stig går bra + många andra fina gångstigar t.ex. i området runt Gamle dal.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma:

Fina bilder och film. Även Trollhättan verkar ha fin natur att bjuda på.

Svar: Ja, till och med i den staden hittade jag fin natur. Tack!
Ronny von Frank-Einstein

Till top