von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Upplevelser längs Hyssnaleden. Del 2 Glafsareds g:a bro och sågruin

Övrigt Västra Götaland Friluftsliv, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Bild ovan: Jag och far på Glafsareds gamla stenvalvsbro.
 
Detta promenad/utflyktstips är ca: 1,5 km i lätt terräng.
 
(This hiking tip is approximately: 1.5 km. You will see an old stone vault bridge and sawmill ruin).
 
Om man följer Hyssnaleden från Melltorps kvarn norrut längs med i huvudsak asfalt och grusvägar kommer man inom några kilometer fram till Glafsareds g:a stenvalvsbro. Men som många av er redan vet gillar varken jag eller far att gå på asfalt eller grusvägar. Så vi valde istället att bila upp till den lilla parkeringen norr om Ängsgärdet (vägen mot Bollebygd). Därifrån fick vi en kort promenad till bron + en sågruin och en svarvruin. 
 
Det finns en liten uppmärkt parkeringsplats där vi startade, se p:et på kartan nedan. 
 
Det är kanske svårt att läsa vad som står på skylten i bilden nedan. Men från parkeringsplatsen är det  500 meter till Glafsareds g:a stenbro och 150 meter till Rya svarvruin. Glafsareds sågruin ligger 150 meter bortanför bron, se kartan ovan.
 
Bild ovan: Här stod lite information om Hyssnaleden. Vi började med att titta till svarvruinen, vilket betyder att vi gick till vänster här. 
 
Nu gick vi några meter på den gamla riksvägen mellan Hyssna och Bollebygd. Men den skulle också kunnat kallas för riskvägen om man skall gå efter en äldre bondes berättelser. Vi mötte faktiskt bonden precis där bilden ovan är plåtad. Han berättade om diverse olyckor längs vägen, bl.a. vid ett brobygge då en traktor skall ha vält över ända ned i ån med dödlig utgång.  
 
Jag höll på att skriva att jag inte tog någon bild vid svarvruinen, men sedan kom jag ihåg bilden nedan som jag placerat i papperskorgen. Den är ju  egentligen riktigt käck att ha med, för då ser ni ju att det finns fikabord vid ruinen. Det hade kanske räckt att jag skrev det, men nu kan ni vara mentalt förberedda på hur det ser ut också. I bakgrunden kan ni se något av det som finns kvar av svarven. Det är inte mycket ruin kvar. Men här fanns förr en av bygdens vattendrivna svarveriverkstäder.
 
När vi var klara vid svarvruinen följde vi Hyssnaleden norrut på en trevlig skogsstig (g:a riksvägen) fram till stenvalvsbron. 
 
Den fina gamla stenvalsvbron skall vara byggd omkring 1865. Det var tjusigt ordnat här med ett fikabord intill bron. 
 
Ovan kan (bör) ni läsa mer om bron. Som ni kan se av skylten ovan hade vi 130 meter till en sågruin. Det var bara att följa ån på en mysig skogsstig nedströms.  
  
Bild ovan på den mossiga ruinen. Men det fanns ingen information om sågen. På internet hittade jag lite info om sågen, men inget jag kunde få bekräftat. Enligt denna information skulle sågen tillhört dom två gårdarna i Glafsared och den blev riven i början på 1930-talet. Men som sagt, detta är obekräftade uppgifter. Däremot kan ni lita på att vi tyckte att detta var en mycket trevlig utflykt. Natur och kultur i en salig röra skulle jag inte skriva. Men natur och kultur i en fin kombination är uppskattat. 
 
Detta var vandringstips "Upplevelser längs Hyssnaleden Del 2". När kommer del 3 och vart är jag då? Tja säg det, inget mer är filmat så det lär nog dröja hela 2018 innan mitt projekt är klart.  Jo förresten, vi var ju och tittade till jättegrytorna i Ansared. Men.......
 
En kort film från denna korta promenad.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)   
 
Fler upplevelser längs Hyssnaleden: 
Vandringsleder mellan Hyssna g:a kyrka och Melltorps kvarn
bokskogen på Stoms ås
Naturreservat Liagärdet och Stora Hålsjön                              
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Jo, men det skall nog fungera fint om det inte är allt för söligt.. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma:

Mycket vackert och spännande att se längst Hyssnaleden förstår jag.

#2 - - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Åh, vilken fin gammal bro! :D

Svar: Ja, det var bättre förr.
Ronny von Frank-Einstein

Till top