von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vi går natur & kulturstig till Livereds By, Mölndals kommun.

Vandringar kring Göteborg Mölndal, Photos, aktivitet, culture, foto, frilufsa, friluftsliv, fritid, hiking, inspiration, kultur, motion, natur, natur Mölndal, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland, wandern Permalink0
En lättgådd historia på ca: 3 km. Vi valde dock bort bostadsområdet i östra delen. 
 
(A nature and culture trail about 3 km).
 
Kanske inte så mycket att bonka på stora trumman åt för av gamla Livereds by finns det endast kvar fåtalet spår sedan invånarna i mitten av 1800-talet tog sina hus på ryggen och lämnade området för att bosätta sig i Tulebo. Men nu hade jag ett ärende till IKEA och då låg inte Livered och Kållereds kyrka långt bort. Natur och kulturstigen börjar vid kyrkan. Därifrån är det en promenad på cirkus 1 km genom i huvudsak skog bort till där Livereds by låg. Kanske inte så mycket till vandringstips, men den här natur och kulturstigen kan som sagt vara bra att ha i åtanke om du t.ex.skall till IKEA och kanske köpa en besticklåda och får lite tid över.
 
Längs stigen finns informationstavlor som bjuder på mer eller mindre intressant läsning. Informationen nedan fanns på en tavla strax efter start.
 
Vi parkerade som sagt vid kyrkan, men det finns en parkering vid Livereds kapell också. Därifrån är det närmare in till byn som inte längre finns och man missar inget av värde, vågar jag påstå, undantaget kyrkan då. Kapellet var gräsligt fult, tur att jag inte tog någon bild på det. Men kanske skulle jag ha gjort det och sedan tillbringa några timmar med att granska bilden och försökt se om jag kunde komma på varför kapellet belönades med Mölndals kommuns arkitekturpris 2015. Tänk om kapellet egentligen var fint men att det var jag som inte begrep det. Vi tyckte dock båda två att man börjat få fint på kyrkogården och i minneslunden, men inga bilder blev knäppta där heller. Men vi var strax framme där bilden nedan togs. 
  
Det här är ett fint litet strövområde som utnyttjas först och främst av boende i området. Det var avkopplande att gå och lyssna på fågelkvitter inifrån den lummiga grönskan. Fågelkvittret blandas dock med billjudet från östra Lindomevägen.  
 
Denna grindstolpe visar var gränsen tidigare gick mellan dom tre områdena Livered, Högen och utmarkerna.  
 
Här hade vi kommit fram till Livered damm och ett stigskiljet. Här fanns en bänk, bild nedan. 
  
Från Stigskiljet vid Livereds damm leder denna fägatan fram till platsen där Livereds by låg.
 
Så hade vi kommit fram till platsen där byn låg. På bilden nedan kan man se lite av en husgrund (tror jag), den sträcker sig in bland lövverket till höger. 
 
Här spanade vi in en stenlagd stig, ett gediget arbete av en hårt arbetande man. Läs mer på skylten nedan. 
 
Detta var ungefär det vi fick med oss från denna natur och kulturpromenad. Vi valde att inte gå samma stigar tillbaka. Vi strövande istället runt på små fina stigar i västra delen av skogen. Naturområdet är inte stort så det skall till en bedrift att gå vilse. 
 
Jag tycker inte att detta är en upplevelse värd att åka långt för. Men bor man i närområdet bör man kanske titta till Livereds by. Det är bra att man bevarat detta lilla grönområde mitt i Kållered och det är alltid trevligt när man serveras lite historiska berättelser längst med stigen. 
 
Ingen film från detta vandringstips. Kkan bli senare ifall jag råkar hamna i området igen.
 
Vill man läsa mer om Livereds by klicka då på denna länk till Mölndals kommun.    
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, det bör gå. Titta på bilderna så ser ni hur stigen ser ut. .
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top