von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad i Torrekulla fritidsområde i Mölndals kommun.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Göteborg, Mölndal, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, natur Göteborg, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland Permalink0
Detta vandringstips uppsksattar jag till ungefär 3 km. 
 
(In this hiking tips we walk about 3 km. We followed the yellow-white track. We also chose to follow a little difficult path to the little tarn Farås tjärn). 
 
Söndagen den 6 januari 2017 tog jag med far ut på det gulvita spåret i Torrekulla fritidsområde och det får nog skyllas på att det var en gråtrist dag med snöblandat regn och att min fantasi därför tog stopp där. Vi gick spåret motsols, vilket är tvärt emot hur spåret är märkt. Jag har så här i efterhand  funderat lite på om inte spåret var en aning kuperat, för vi befann oss för det mesta i en backe upp eller ned.  Alla spåren här är av motionsspårskaraktär, alltså en välpreparerad bred stig där det går att släpa med sig en barnvagn. Men skall man gå det gulvita spåret med barnvagn bör man ha starka armar och en mycket god vilja annars är det risk att armarna blir som kokta spagettitrådar när man närmar sig toppen av berget. 
 
Vi parkerade vid Torrekullagården. Det var gratis och trängseln var hanterbar. Nedan en karta där jag markerat det gulvita spåret och hur vi gick med rött. 
 
Far hade ingen biljett så han fick nog inte gå in. Nedan bild på Torrekullagården som tidigare var ett vandrarhem. Nu mer driver Mölndals kommun gården som arbetsmarknadsprojet dagtid vardagar och läger på helgerna. På gården finns också ett café, verkar dock bara vara öppet vissa vardagar. Det serveras tydligen våfflor med sylt och grädde, vilket jag kan tvinga ned om jag skulle sätta mig i den situationen. 
 
Ovan utsikt över delar av golfbanan i nordväst. 
 
Det verkade som att dom flesta promenerade eller sprang det ganska lätta röda spåret som höll sig nedanför berget. Jag kunde inte annat än att tycka synd om dessa, visste dom inte att långa roliga och branta backar väntade dem om dom istället valde det gulvita spåret? Ovan en bild hur spåren här var markerade, och det var som sagt bara markerat medsols. 
 
Vi vek av det gulvita spåret och följde en liten stig över berget söder om Färås tjärn. Men den stigen var liten och bitvis lite,...tja, nä den gick fint att gå, men inte gärna i högklackat. Det finns annars en lättare och kortare stig från det gulvita spåret in till tjärnet och badplatsen. Se kartan längre upp i detta vandringstips.
 
Vi var båda rörande överrens om att det var vansinnigt tjusigt här vid tjärnen. Första bilden i detta vandringstips är också här från Färås tjärn, men det hade ni nog redan listat ut. 
 
Tjärnen ligger högst upp i berget, så det blev en lång brant promenad ned mot Torrekulla igen.  
 
Som en söndagspromenad var detta okey och området runt Färås tjärn var mycket fint. Jag har inte funnit någon info om hur långt det gulvita spåret är, men gissningsvis runt 3 km. Vill man ha en "riktig" vandring så ligger Torrekullaleden (rundvandring 15 km) i direkt anslutning. Kommer ett vandringstips från den leden så småningom. 
 
Spårkarta Sandsjöbacka terrängen:      
 
Hade inte med filmkameran, så ingen film från detta vandringstips. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja delvis.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top