von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad i naturreservat Vallda Sandö, Kungsbacka kommun.

Vandringar Halland Bad, Bilder, Gravrösen, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Vallda Sandö, Viewpoint, Västkusten, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skärgård, strandpromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink0
I detta vandringstips går vi ca: 5 km, tror jag. Det känns längre eftersom vi långa bitar gick ostigat över klippor. 
 
(In this hiking tips we walk about 5 km. There are some footpaths in the nature reserve, but we walk a lot on cliffs too).
 
Naturreservat Vallda Sandö är ett fint stycke natur längst den halländska kusten. Naturområdet domineras av strandängar, klippor och hällmarker och blev skyddat som naturreservat 1972.
 
I det här vandringstipset ger jag förslag på hur man kan ge en mycket fin promenad runt stora delar av naturreservatet. Vi följer ingen märkt led, det finns nämligen ingen. Bitvis går vi på stigar, bitvis går vi ostigat över berg och klippor, men alltid med samma mål, att komma tillbaka till bilen. Jag har delat upp promenaden i tre delar, eller rättare sagt på tre kartor. Bilder och film i detta vandringstips är från ett antal promenader under 2016.  
 
Strax intill Sandö hamn finns en parkering för badgäster och besökare till naturreservatet. Från parkeringen följde vi bilvägen tillbaka mot gården Sandö, där en större stig leder ut på ängarna. Vi gick som jag markerat med rött fram till den fina rastplatsen på den bergiga udden kalven. 
  
På väg ned till vattnet passerade vi detta lilla röda hus. Jag fick för mig att det ägdes av en fågelskådarförening, men det var bara vad jag fick för mig.
 
Stigen här ifrån över till Timmervik är tydlig men kan i senare delen av sommaren vara ganska igenväxt. På bilden nedan hade vi påbörjat ett "längre" parti ostigat över berg och klippor.  
 
Promenaden gick på berget längst med Timmerviken bort till rastbänkarna vid bergsudden Kalven, bild nedan. 
 
Det var kallt och rått vid stenkanonen. Det är en fin avstickare upp till röset på Kalven, där har man en fin utsikt åt alla håll och kanter. Klicka här så får du se vandringstipset då vi gick dit upp: http://ronnyvonfrankeinsteinsvandringstips.se/2015/january/en-magisk-eftermiddag-pa-vallda-sando-2.html  
 
Nu gick promenaden vidare över strandängarna bort till Kinneviken. Sedan gick vi på klipporna utmed vattnet runt Kinnebergen och in till Stensvik. 
 
Ja där ser man.....jag har nämligen alltid misstänkt kossor för att inte bara äta gräs.
 
Fint placerade rastbänkar bland komockor vid Kinneviken. På bilden nedan hade vi en fin vy tillbaka in över Kinneviken. Lite av Otterviken skymtar längre bort i bildens mitt. 
 
Det är en fin och ganska lätt promenad att följa klipporna runt Kinnebergen. Vi höll oss nära strandlinjen så vi kunde höra vågorna klucka. 
 
Vy bort mot naturreservat Särö västerskog, ett annat favoritställe. 
 
På bilden ovan står vi och gluttar bort mot alla båtmaster i Sandö hamn. Bilen stod ju parkerad strax intill hamnen så vi hade ett stycke kvar att promenera. 
 
Så befann vi oss vid Stensvik.
 
Nu skall vi titta till en fin avstickare upp på Danevarden där man får fin utsikt.  
 
 Det är en trevlig liten brant led man fått iordningställt upp till Danevarden. Och man behöver inte gå upp och ned samma väg, utan leden är dragen både från söder och norr. Bitvis får man nästan dra sig upp i en vajer, eller i alla fall ta hjälp för att hålla balansen i det branta berget. Det hade varit svårt att ta sig upp och ned utan trappor och vajer. 
 
Här går vi upp från norra sidan och bilden nedan visar belöningen vi fick, och då menar jag inte bänken som sett sina bästa dagar. 
 
Det var nog liksom allt jag hade att säga om detta vandringstips. Hoppas ni förstått att det är magiskt fint här. Hur långt är detta vandringstips? Tja, säg ca: 5 km gissar jag på, men det känns längre eftersom det är så mycket man går ostigat över berg och klippor.. 
 
Bilden ovan visar solnedgång över Kinneviken
 
Naturreservat Vallda Sandö ligger väster om Kungsbacka. 
Hållplats "Sandö" ligger precis där reservatet börjar (se kartan). Härifrån är det cirka 1 kilometer till parkeringen.
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Det går fint att gå med barnvagn från parkeringen och till rastplatsen vid foten av bergsudden kalven. Detta vandringstips visar promenaden till rastplatsen, bl.a.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
 
Till top