von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Mjögasjöslingan i Kinna, Marks kommun

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, äventyr Permalink3
Vandringsleden Mjögasjöslingan är ca: 9 - 10 km. 
 
(The hiking trail Mjögasjöslingan around Lake Mjögasjön is about  9 -10 km long).
 
Uj vad fort tiden går. Det har redan gått 8 månader sedan vi gick Mjögasjöslingan i april 2016. Vad som fick lockat mig hit till Mjögasjön var en text jag läste på nätet om en vandringsled som gick på fina skogsstigar ofta med närhet till sjön och med en trollskog. Det lät bra så far var inte svårövertalad. Men.... vi kom ganska snart att fundera över vårat val. Jag återkommer till det. Först skulle vi finna Mariebergsparken som skulle ligga i direkt anslutning till starten på vandringsleden. Och det var inte alls svårt, när jag knäppte bilden nedan visste vi att vi nog skulle hitta rätt.
 
Hembygdsgården invigdes 1959 och var då parkens första byggnad. Huset uppfördes troligen under senare hälften av 1700-talet på den plats som nu Marks Gymnasium ligger. Huset nedmonterades 1953 för att senare flyttas hit. Mariebergsparken underhålls av Kinna Hembygdsförening, info från www.hembygd.se   
 
På bilden ovan ser man, tja,,, förutom vår bil på parkeringen där nere vid fotbollsplanen, så ser man även ett skräpigt vindskydd betydligt närmare. Men att det blir skräpigt får nog Kinna Hembygdsförening ta på sig. Jag menar, är det nödvändigt att placera den gröna soptunnan så långt bort från vindskyddet, vissa orkar inte gå dit.
 
Vi flyttade bilen till en parkering norr om fotbollsplanerna och därmed något närmare sjön. På kartorna nedan har jag markerat denna parkeringsplats.
 
Mjögasjöslingan är ca: 9 - 10 km. Har dock läst lite olika uppgifter, men ungefär där omkring. Början och slutet på vandringsleden är dock ingen höjdare. Det blev att traska 1,5 km på grrrrusväg från parkeringen ned till sjön, det blev en otrevlig liten överraskning. Och det var inte förrän vi kom ned till sjön som vi såg första märkningen för Mjögasjöslingan. Men svårt att hitta till sjön kan man ju inte påstå att det var.   
 
Vi gick vandringsleden medsols och hade inte gått långa biten utmed västra sidan av sjön innan vi befann oss i ett kalhygge. Vad i allsin dar hade dom gjort med trollskogen vi kommit för att se? Nu blev det även lite svårt att finna både stig och märkning. Men vi visste ju åt vilket håll vi skulle gå och snart var vi ute på en fin stig. Men vi blev lite oroliga för att fler kalhyggen väntade längre fram. Men vår oro var obefogad, nu väntade oss istället en mycket vacker och trevlig promenad på en mycket väl underhållen och tydligt märkt vandringsled runt Mjögasjön. På flera platser runt Mjögasjöslingan fanns informationstavlor som berättade om t.ex. gamla torpruiner. 
 
Trevlig stig som ofta gick nära inpå sjön. 
 
Den här ståtliga bänken, den enda vi såg på slingan, fanns strax före vändpunkten på vandringsleden.  
 
På bilden ovan kan man se lite av grunden efter soldattorpet Nabben. Läs mer nedan.  
 
Bild ovan: Nabbens nedrasade jordkällare. 
 
På väg över bäcken mellan Klevsjön och Mjögasjön. Klevsjön på bild nedan.  
 
På sydöstra sidan av Mjögasjön går man över ett "gammalt" kalhygge. Här kan vara lite blött och slirigt. Men snart gick vi på en mjuk torr skogsstig genom fin granskog som ledde ned till sjön och en fin liten nabbe, bild ovan.  
 
Och så....grrrrusvägen tillbaka till bilen.
 
Se filmen från detta vandringstips.   (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej! 
 
Den här vandringsleden kan vi starkt rekommendera. Och läs kommentaren från Anne nedan och kolla in kartlänken till hennes egna förlängda Mjögasjöslinga. Enligt henne är Rydals museum en fin plats att starta från och då slipper man grusvägen. Det var hänvisat till Rydal från vändpunkten i norra änden av Mjögasjön. På kartan nedan har jag markerat hur Anne rekommenderar att gå till norra änden av Mjögasjön (Vändpunkten). . 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
#1 - - Anne:

Hej!
Mjögasjön är i mina hemtrakter! Ett bra sätt att starta den här vandringen är från Rydals Museum (stor parkering finns utanför Wärdshuset Spinnaren mitt emot) . Då kommer man nästan direkt upp i skogen. Rydal är dessutom värt ett besök i sig .
En av mina vandringar runt sjön:
http://my.viewranger.com/track/details/MTQyMjE2Ng==
---- Anne

Svar: Tack Anne. Jag lägger in en kommentar om att kolla din kommentar + en liten notis om ditt tips.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Trolle:

Grym film! Sköj att följa dig i skog och mark. Tack för att du sprider glädjen i att vara i naturen. Jag mår så gött när jag är ute. Ser fram emot nya filmer. Tips! Hindens rev Lidköping. Gå rakt ut i Vänern!

Svar: Tack, skoj att filmerna taggar till att ta sig ut i naturen. Hindens rev har flera tipsat om, så det är nog en fin naturupplevelse. Var på väg dit i sommar när jag var vid Vallebygden, men ett stort oväder stoppade mig. Får bli till våren eller sommaren. Tack för tipset, det är alltid roligt att få tips.
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Glenn:

Ser gött ut! Rock on!

Till top