von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Bokskogen i naturreservat Mollungen, Herrljunga kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, beech forest, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, äventyr Permalink2
Vi fick en härlig promenad i mestadels bokskog, uppskattningsvis runt 5 km. Men det finns fler stigar och möjliheter. 

(There are several footpaths in the nature reserve Mollungen, some äre marked. We walked about 5 km in mostly beech forest).

Det var bokskogen som fick oss att styra färden hit till naturreservat Mollungen strax nordöst om Borgstena. Dom vackraste bokbestånden finns i västra delen av naturreservatet, väster om torpet Jättabacken. Så därför ville vi lagt mest tid där, men det gjorde vi inte för när vi väl kom dit hade det börjat mörkna. Men men sånt är livet sade den döfödde, som mormor brukade säga när något inte gått som hon hoppats på. Vill ni få reda på att naturreservatet blev bildat 1997 och att naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen? Läs då information om naturreservat Mollungen nedan (från infotavlan) och klicka på den här länken till foldern.    
 
På kartan ovan har jag markerat hur vi skulle ha velat gått vår promenadslinga, och det får liksom vara mitt vandringstips. Detta utifrån våra upplevelser i naturreservatet. Man passerar genom flera fina partier med bokskog. men...vi kom som sagt inte att gå exakt så här, vi spillde nämligen allt för mycket tid runt den östra parkeringsplatsen innan vi kom iväg på promenaden. Det är lätt att vara efterklok, men om vi spenderat mindre tid där så skulle vi hunnit med slingan om Enebacken och Lilla Mollungen. Nu slopade vi den biten och det var nog tur när det nu blev som det blev. Det hade nämligen börjat bli påtagligt mörkt i skogen när vi kom till det finaste partiet bokskog i en ravindal längst en bergås väster om torpet Jättabacken. Därför nästan inga bilder eller film därifrån. Men herre jösses, vi fick ju utnyttjat dagen till fullo och det var alls inte helt kolmörkt när vi till sist var tillbaka vid bilen. Nedan bild på den första vyn vi fick på bokskogen.
 
Bokskogen dök upp runt bilen strax före Stora Mollungen. 
 
Parkeringsplatsen rakt norr om Stora Mollungen. Härifrån är det nära in till den fina bokskogen väster om torpet Jättabacken. Nedan en karta med dom märkta vandringslederna i naturreservatet. Den blå leden är en ca: 13 km lång cykel och vandringsled runt sjön Sandsken (Sandsken runt). Klicka på denna länk  och scrolla ned till vandringsledskarta. Leden går dock mycket på vägar så den är inget för mig eller far.     
 
Det blev många kartor i detta vandringstips, men kartan ovan tycker jag är viktig eftersom den visar vilka områden som består av bokskog (mörkgrönt).
 
Det var vackert här i bokskogen, men det var en något sleten och härjad bokskog vi fick uppleva. Jag såg inte många bokar utan att det växte gott om tickor på stammen, ett tecken på att trädet är döende eller redan dött. Om jag nu har förstått tickans mening med livet. 
 
Visst är det fint när löven täcker marken men då det samtidigt är kvar gott av dem på grenarna högt där uppe i träden där fåglar kvittrar. 
 
Bild ovan: strax intill torpet Jättabacken leder en stig in till resterna av en hällkista kallad Jättagraven. På bilden nedan ser man torpet Jättabacken. 
 
Torpet Sjötorp passerade vi strax före vi kom ned till sjön Sandsken. 
 
Det passade fint med en fika nere vid bryggan. Solen var dock på nedgång så det var inte överdrivet varmt.  
 
Sä där ja, kära läsare. Bilden ni ser här ovan var den sista bilden jag knäppte i naturreservat Mollungen och därmed fick jag för mig att det är dax att summera detta vandringstips. Visst 17 var det fint här men vi har gått i finare bokskogar, men en bokskog är en bokskog. Kort och gott fick vi en mycket fin vandring i lite blandad natur där bokskogen i ravindalen längst med bergåsen väster om Jättabacken höll vad man lovade. Följer man mitt vandringstips rakt av skulle jag tro att man går någonstans runt 5 km och i en mycket lätt kuperad terräng. 
  
Kör man från Borås tror jag det går lite snabbare att svänga av strax före Borgstena och köra mot Od. Det är sedan bra skyltat in till naturreservatet.
 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Trolle:

Tack Ronny! Vacker film. Avkopplande att se dina filmer. Underbara färger. Bokskogen är toppen alla årstider. Mitt tips är Maltes stig, Saltkällan i Munkedals kommun. Man går utmed Gullmarsfjorden och Örekilsälven.

Svar: Tack och tack igen för tipset. Jag har i många år funderat på om det finns möjlighet att vandra utmed älven när jag passerat på bron (E6 an) ovanför. Men jag har tidigare inte funnit något när jag sökt. Maltes stig skall jag kolla upp närmare, tack igen.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Dan Alsterland:

Väldigt vackert område det här, väl värt att lägga på minnet.
Har du planerat in några vandringar med vandringsgänget nu på vårkanten eller?
Vi är lite sugna på att vandra. Vi kommer till gbg den 11 februari och ska lyxa till det med boende på Novotell och lite vandring på öarna i gbg:s södra skärgård, blir nog en del shopping och fikande i innerstaden också.
Igår åkte vi långfärdskridskor på Mullsjön här i Hjo, åkbart men inte speciellt tjock is.
Ha det gott så länge, Danne o Katarina

Svar: Svarar Er på mejlen.
Ronny von Frank-Einstein

Till top