von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Spåren vid Rigortorpet. Gulvita rundan 4,5 km. Kungsbacka kommun

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bilder, Friluftsliv, Halland, Kungsbacka, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, wandern, äventyr Permalink0
(I walked the 4.5 km long yellow/white marked hiking trail. Easy terrain on nice forest paths).
 
(OBS OBS OBS: Efter sedan jag skrev detta inlägg har vandringsleden förfulats av några jättelika kalhyggen. Den fina granskogen är borta och det är istället kalhyggen från starten vid Rigortorpet och nästan ända fram till Iglatjärn. Läs mer längst ned)
 
Den här decemberdagen gick färden ned till IF Rigors klubbstuga Rigortorpet nordöst om Kungsbacka. Här finns ett antal spår/leder i olika längder och jobbighetsgrad. Jag fick välja ett spår som skulle ta max 3 timmar att ta sig runt. Jag var lite lätt stressad denna dag, skulle nämligen hem till tv-soffan och kolla Zlatan lira boll (svensk fotbollsspelare). Så mitt val föll på det 4,5 km långa gulvita spåret runt Iglatjärn. Det är ju trevligt att få med ett vatten på promenaden. Det gulvita spåret går på fina skogsstigar i en lätt småkuperad mycket trevlig barrskogsterräng.  
 
Nedan ett utklipp från kartan över alla spåren vid Rigortorpet. På IF Rigors hemsida hittar du Spårkarta under Spårinformation. Då får du upp kartan större och dessutom hela.      
 
För oss som inte är medlemmar i IF Rigor ville man ha en Pippi Långstrump peng för att parkera. Guldtian petade jag enligt information in i myntfacket i väggen på omklädningsstugan och gick sedan något fattigare iväg på jakt efter en gulvit markering. 
 
Rigortorpet har sedan 1967 tillhört IF Rigor. Torpet uppfördes på denna plats 1911 efter att ha flyttats från Salvebo. Ett äldre torp från omkring 1870 talet stod här tidigare. Torpet var dock fallfärdigt och 1968 revs det. Utespisen "Gruvan" fick dock stå kvar, se bild nedan. Läs mer om torpets historia här.  
 
Spårcentralen har jag för mig att man kallade stället där denna tavla stod.  Hit var det runt 200 meter från Torpet. Och som ni kan se, här fanns ingen tvekan om hur jag skulle gå för att ta mig runt Iglatjärn. Det var sedan tydligt markerat i ca: 200 meter, sedan upphörde märkningen.
 
(OBS: den fina granskogen i början på leden som ni ser bilder på nedan är idag fälld och man bjuds istället ett kalhygge). 
Efter ca: 200 meter kom jag fram till ett stigskilje, där visade en pil att jag skulle välja stigen till höger. Det fanns även en markering några meter in på stigen, se bilden ovan. Men när jag kort därefter kom ut på en större stig/motionsspår fanns ingen markering åt vilket håll jag skulle gå. Några meter åt vänster såg jag ett nytt stigskilje där en mindre stig gick in i den mossklädda skogen. Där fanns heller ingen gulvit markering men ett rödmarkerat mountainbikespår. Jag kliade mig i huvudet och gick tillbaka några hundra meter till senaste märkningen jag sett för att se om jag missat någon. Men det hade jag inte gjort. Fånigt nog hade jag ingen karta med mig, kartan i detta inlägg hittade jag först någon dag senare. Men på Lantmäteriets karta hade jag kunnat utläsa att det var en mindre stig som gick runt Iglatjärn. Så jag chansade på att följa mountainbikespåret och det skulle visa sig vara rätt. Se kartan nedan, mellan dom röda strecken fanns ingen gulvit märkning, men sedan så dök dom upp igen till min stora glädje.
 
På bilden ovan ser ni markeringen för mountainbikespåret, som tydligen är 4,7 km långt. Hela vägen fram till och runt Iglatjärnen följde det gulvita och mountainbikespåret samma stigar. 
 
Även i december finns det löv med vackra färger.  Beror kanske på vilka färger man tycker är vackra. Men bronsfärg är väl inte fyskam, tycker jag. 
 
Det var på mycket sköna skogsstigar jag fick nöjet att promenera.  
 
Det var väl ungefär 1,5 km upp till Iglatjärn, här var det lugnt och fridfullt. Det låg nästan lite duggregn i luften. 
 
Efter Iglatjärn var nästa anhalt ett kalhygge.  Det var dock en inte allt för långdragen upplevelse, inom några hundra meter var jag inne i skogen igen söder om Iglatjärn. Alla kalhyggen är inte tråkiga att gå över, ibland kan dom ju bidra till att det blir fin utsikt över landskapet. Här var det dock inte så mycket till utsikt att skrävla över, men stigen var fin.
 
Bild ovan: ett tag följde det gulvita spåret det röda skidspåret. 
 
På bilden ovan har ni det stora nöjet att se en nylagd spång med nät för att inte man skall halka.  
 
Och så var jag tillbaka vid torpet, nöjd som attan med promenaden. Det här var en fin vandringsled där natur och stigar var toppen. Och det fanns som sagt fler spår/vandringsleder att välja på. Det gröna 10 km spåret verkar trevligt att vandra. Jag får nog anledning att återkomma hit. Nedan karta hur man tar sig till Rigortorpet.
 
 
En kort FILM från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej! 
 
Min gamla arbetskollega, kamrat och en alltid välkommen deltagare i Vandringsgänget Lasse Janefjord hörde av sig på telefon när han var ute och gick den här vandringsleden. Han skrattade uppgivet och sade: "Skogen är borta, det finns ingen anledning att du rekommenderar någon den här vandringsleden. 
IF Rigor har väl efter bästa förmåga försökt att märka upp leden, men...... Se Lasses bilder nedan. 
 
Bild ovan: Den här bilden tog Lasse bakåt efter att han passerat över andra bäcken och tagit sig upp på åsen. Bild nedan: Märkning finns. 
 
Bild ovan: Det ena kalhyggen gick ihop med det andra. Istället för Ronjaskog är det detta man nu mer få se. 
 
Tack Lasse för en uppdatering och dina fina bilder på ful natur. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
Till top