von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Spåren vid Rigortorpet. Iglatjärn runt 4,5 km. Kungsbacka kommun

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bilder, Friluftsliv, Halland, Kungsbacka, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, wandern, äventyr Permalink0
I walked the trail  Iglatjärn runt, 4.5 km long and marked yellow/white. Easy terrain on nice forest paths. unfortunately, a lot of spruce forest has been felled since I was here
 
OBS OBS OBS: Efter sedan jag skrev detta inlägg har tyvärr den fina mossiga trolska granskogen i början avverkats. IF Rigor har efter bästa förmåga försökt göra det bästa av situationen och har lagt om spåret Iglatjärn runt i början. 
 
Den här decemberdagen gick färden ned till IF Rigors klubbstuga Rigortorpet nordöst om Kungsbacka. Här finns ett antal spår/leder i olika längder och jobbighetsgrad. Jag fick välja ett spår som skulle ta max 3 timmar att ta sig runt. Jag var lite lätt stressad denna dag, skulle nämligen hem till tv-soffan och kolla Zlatan lira boll (svensk fotbollsspelare). Så mitt val föll på det 4,5 km långa gulvita spåret Iglatjärn runt. Det är ju trevligt att få med ett vatten på promenaden. Det gulvita spåret går på fina skogsstigar i en lätt småkuperad mycket trevlig barrskogsterräng. Leden är märkt medsols. 
 
Nedan ett utklipp från kartan över alla spåren vid Rigortorpet, som den såg ut då. En del spår är ändrade sedan dess.     
 
För oss som inte är medlemmar i IF Rigor kostar det en Pippi Långstrumppeng att parkera. Guldtian petade jag enligt information in i myntfacket i väggen på omklädningsstugan och gick sedan en tia fattigare iväg på jakt efter en gulvit markering. (OBS: nu 2022 är avgiften 20:-)
 
Rigortorpet har sedan 1967 tillhört IF Rigor. Torpet uppfördes på denna plats 1911 efter att ha flyttats från Salvebo. Ett äldre torp från omkring 1870 talet stod här tidigare. Torpet var dock fallfärdigt och 1968 revs det. Utespisen "Gruvan" fick dock stå kvar, se bild nedan. Läs mer om torpets historia här.  
 
Spårcentralen har jag för mig att man kallade stället där denna tavla stod.  Hit var det runt 200 meter från Torpet. Och som ni kan se, här fanns ingen tvekan om hur jag skulle gå för att ta mig runt Iglatjärn. Det var sedan tydligt markerat i ca: 200 meter, sedan upphörde märkningen.
 
(OBS: den fina granskogen i början på leden som ni ser bilder på nedan är idag fälld och man bjuds istället ett kalhygge). 
Efter ca: 200 meter kom jag fram till ett stigskilje, där visade en pil att jag skulle välja stigen till höger. Det fanns även en markering några meter in på stigen, se bilden ovan. Men när jag kort därefter kom ut på en större stig/motionsspår fanns ingen markering åt vilket håll jag skulle gå. Några meter åt vänster såg jag ett nytt stigskilje där en mindre stig gick in i den mossklädda skogen. Där fanns heller ingen gulvit markering men ett rödmarkerat mountainbikespår. Jag kliade mig i huvudet och gick tillbaka några hundra meter till senaste märkningen jag sett för att se om jag missat någon. Men det hade jag inte gjort. Fånigt nog hade jag ingen karta med mig, kartan i detta inlägg hittade jag först någon dag senare. Men på Lantmäteriets karta hade jag kunnat utläsa att det var en mindre stig som gick runt Iglatjärn. Så jag chansade på att följa mountainbikespåret och det skulle visa sig vara rätt. Se kartan nedan, mellan dom röda strecken fanns ingen gulvit märkning, men sedan så dök dom upp igen till min stora glädje.
 
På bilden ovan ser ni markeringen för mountainbikespåret, som tydligen är 4,7 km långt. Hela vägen fram till och runt Iglatjärnen följde det gulvita och mountainbikespåret samma stigar. 
 
Även i december finns det löv med vackra färger.  Beror kanske på vilka färger man tycker är vackra. Men bronsfärg är väl inte fyskam, tycker jag. 
 
Det var på mycket sköna skogsstigar jag fick nöjet att promenera.  
 
Det var väl ungefär 1,5 km upp till Iglatjärn, här var det lugnt och fridfullt. Det låg nästan lite duggregn i luften. 
 
Efter Iglatjärn var nästa anhalt ett kalhygge.  Det var dock en inte allt för långdragen upplevelse, inom några hundra meter var jag inne i skogen igen söder om Iglatjärn. Alla kalhyggen är inte tråkiga att gå över, ibland kan dom ju bidra till att det blir fin utsikt över landskapet. Här var det dock inte så mycket till utsikt att skrävla över, men stigen var fin.
 
Bild ovan: ett tag följde det gulvita spåret det röda skidspåret. 
 
På bilden ovan har ni det stora nöjet att se en nylagd spång med nät för att inte man skall halka.  
 
Och så var jag tillbaka vid torpet, nöjd som attan med promenaden. Det här var en fin vandringsled där natur och stigar var toppen. Och det fanns som sagt fler spår/vandringsleder att välja på. Det gröna 10 km spåret verkar trevligt att vandra. Jag får nog anledning att återkomma hit. Nedan karta hur man tar sig till Rigortorpet.
 
Kartan ovan visar spåren idag 2022. Ett stort arbete dom senaste åren har lagts ned på att anlägga nya spår. 
 
En kort FILM från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej! 
 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
Till top