von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad genom Skurugata och upp på Skuruhatt, Eksjö kommun

Vandringar Småland Bilder, Friluftsliv, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, wandern, waterfall, äventyr Permalink4
Detta vandringstips är ca: 2 km i kuperad terräng.
 
(The hiking trail through the Skurugata is about 2 km, and quite hilly. You also get a nice view from Skuruhatt. Read more about Skurugata just below).
 
Den andra dagen på vår Smålandsresa hade vi vigt åt Skurugata som man hittar strax nordost om Eksjö. Läs mer om Skurugata nedan (så slipper jag skriva något).
 
 
 
Det var inte många mil från Gisshultsbaden camping där vi övernattade till Skurugata, se kartan ovan. Från Eksjö kör man väg 1030, se karta nedan. Det är sedan tydligt skyltat vart man skall svänga av mot Skurugata. . 
 
Vandringsleden genom Skurugata och upp på Skuruhatt är ca: 2 km lång, men den känns längre. Vid parkeringsplatsen var det tydligt skyltat hur man skulle gå för att komma till Skurugata. Vi valde att gå motsols, då börjar man med Skurugata. Från Parkeringen är det ca: 600 meter till Skurugatan. 
 
På bilden ovan visar jag att nu hade vi kommit hit, den röda punkten på kartan nedan visar vart hit var någonstans. Nu hade vi cirka 300 meter kvar till Skurugata började. 
 
Det är på en fin skogsstig man tar sig fram till Skurugata, sedan är det ingen fin skogsstig längre. Då gäller att kliva på och kliva över.  
 
Nu befann vi oss mitt i Skurugata där den är som djupast. Bergväggarna är ca: 35 meter höga. Här var det vilt och dramatiskt. Det var torrt när vi gick, så det fungerade fint att gå i typ löparskor. Men annars rekommenderas nog att ha bättre på fötterna. 
 
Tidvis var det mängder med människor i Skurugata, även om mina bilder skvallrar om annat, men......
Att vi mötte mycket folk var inte alls konstigt, den relativt stora parkeringsplatsen hade ju i stort sett varit knökfull när vi kom. Vi fick parkera lite vid sidan om. 
 
Det spelar ingen roll åt vilket håll man väljer att gå, det går upp och det går ned oavsett. Detta är sista bilden jag tar innan vi lämnar Skurugata och tog oss upp mot Skuruhatt. Men i efterhand känner jag mig lite blåst för att vi inte kom att gå genom det smalaste partiet i Skurugata. Det är bara markerat genom det smalaste om man går leden medsols, alltså tvärt emot hur vi gick. Så istället för att gå ned genom det smalaste partiet följde vi märkningen uppför en brant trappa och sedan ned på baksidan berget. Det var först när vi kom ned till stigskiljet i slutet/början på Skurugata som vi upptäckte att det var märkt från andra hållet upp genom Skurugata. Men men....
 
Bild ovan: Utsikt från den 337 meter höga Skuruhatt, en av dom högsta topparna i Småland. Här fanns det gott om bänkar att vila på.  
 
Bild ovan: Från denna gedigna bänk med god passform satt vi och slötittade en stund innan vi gav oss iväg ned mot parkeringen. Det är ca: 600 meter från Skuruhatt ned till parkeringen och den vägen är anpassad för rullstol. 
 
Bild ovan: Här har man placerat en bänk så att man kan sitta och njuta av den fina skogen. Bild nedan, FRAMME. Nu var det betydligt färre bilar på parkeringen. 
 
Det här var en spännande utflykt, synd bara att det blev så lite filmat. Men det var helt enkelt för mycket folk i rörelse i Skurugata för att få till filmscener som man vill.  Nu blev det så få scener att jag tvekade i det längsta ifall jag skulle redigera ihop en film. Men med hjälp av fars scener också fick jag ihop en kort film. Men en allt för kort film från en så sevärd vandring.   
 
En kort film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, fast bara upp till Skuruhatt (som tur är)!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Alexandra:

Mycket trevlig blogg! Väldigt bra recenserat Mvh

Svar: Tack för dom orden Alexandra. Kul att du gillar bloggen.
Ronny Frank Sveum

#2 - - Therese:

Åh, du har varit i mitt hemreservat! :) Här är jag många, många gånger per år. Och jag går då och då från Skuruhatt/Skurugata in till Eksjö längs höglandsleden.

Svar: Det är synd att detta område ligger så långt bort. Skulle vara bra om dom flyttade det närmare Göteborg för jag vill vandra mer i den fina naturen.runt Eksjö. Om detta är dina hemtrakter (hemomkring) vad lockade dig ända till Stenungsund?
Ronny Frank Sveum

#3 - - Therese:

En vandrande man.... 😃

Men ska du till Eksjö fler gånger - hör av dig innan så kan du få lite andra tips än de som alla turister hittar!!

Svar: Det skall jag absolut göra. Jag skall kolla på din blogg också.
Ronny Frank Sveum

#4 - - Therése:

En vandrande man var det som lockade mig ända dit :)

Men du... om du kommer till Eksjö-trakten igen, hör av dig innan så ska få du lite tips till fina ställen som inte alla turister vet om :)

Till top