von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Hållsundsudde naturreservat på Onsalahalvöns sydspets, Kungsbacka kommun

Vandringar Halland Bad, Bilder, Gravrösen, Halland, Hallandskusten, Kungsbacka, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, wandern, äventyr Permalink3
I detta vandringstips ger jag förslag på hur man kan gå kortare promenader på bara ett par km eller binda ihop dem till en längre. Bitvis kan det bli lite svår terräng, men det finns alternativ.
 
(In this hiking trail I show several different footpaths that you can follow in this nature reserve). 
 
I naturreservatet ingår också dom röd klippiga Sönnerbergen, som ni hittar ett vandringstips om här. Sönnerbergen var jag dock sedan tidigare bekant med, men i området runt Hållsundsudde hade jag aldrig satt min fot. Premiären blev den 2 oktober 2016 och följdes senare upp av 4 besök till innan detta vandringstips blev klart i mars 2017. Jag kan väl redan så här tidigt i vandringstipset avslöja att vi njöto till fulllo under dessa promenader. 
 
Vi parkerade på naturreservatets parkeringsplats på Vässingsö. Skylt pekade mot Vässingsö redan uppe vid stora vägen mot Gottskär. Jag har blåmarkerat hur man kör till parkeringsplatsen. Varför vet jag dock inte för det är bra skyltat. 
 
Jag har delat upp detta vandringstips i 3 olika etapper. 
 
Etapp 1:  En promenad ut på Skallanäs halvön med ett fint utsiktsberg, bild ovan. Det är knappt 2 km ned till utsiktsberget på sydspetsen av halvön och man går som jag rödmarkerat på kartan nedan. Detta är en omarkerad lätt och trevlig promenad på fin stig. Kan möjligtvis var lite blöt om det är blött, så att säga. Förutom fin utsikt och märkliga ekar får man se några fornminnen, bl.a. en labyrint. 
  
Det får kanske plats 5 - 6 bilar på parkeringsplatsen här på Vässingsö. Från parkeringen följer man bilvägen tillbaka ca: 100 meter till en liten väg leder ned mellan husen på vänster sida, ned mot vattnet, som vi nått fram till på bilden nedan.
 
Bild ovan: den här fina traktorstigen leder ut på halvön. Stigen blir efterhand mindre, men inte mindre trevlig. En av alla märkliga ekar fångad på bild nedan.  
 
På den södra delen av halvön tog ljungmark över och här snubblade vi nästan över labyrinten, bild ovan. Nedan vy in över viken Skallagräs i väster.
 
Bild ovan: Efter en mycket lätt stigning hade vi nått upp till toppröset på berget där vi hade en inte allt för pjåkig utsikt över land och hav. På bilden nedan ser man över till halvön Mönster söder om Sönnerbergen.
 
Bild ovan. Lotsutkiken på Mönster. Den var jag uppom på vandringstips Sönnerbergen
 
Vi gick sedan samma stig tillbaka upp till Vässingsö. Fanns liksom inte så mycket annat att välja på.
 
Etapp 2: En fin men bitvis lite bökig promenad ut på Hållsundsudde, om man nu nödvändigtvis skall gå promenaden så som vi gick. Vi började med att gå ned till berget Örnaknalten.  
 
Från parkeringsplatsen gick vi rakt ned till bryggorna i småbåtshamnen. Sedan följde vi en liten stig utmed viken norrut upp till bilvägen, där vi kom att passera över ån på bilden nedan. 
 
Från bryggan kunde vi se över till andra sidan viken där vi nyss hade gått. På bilden nedan ser man över till Skallanäs halvön.
 
Bild ovan och nedan, bryggor vid småbåtshamnen. Härifrån gick promenaden vidare på liten stig över berg och klippor, hela tiden med närhet till vattnet. 
 
Det var lite kyligt på badstranden. Nu kom vi fram till foten av berget Örnaknalten där det fanns massor av stenmurar och en ruin eller två. Säkerligen inget av historiskt värde eftersom jag inte kunnat finna någon information om ruinen. Kanske har det varit en byggnad för betesdjuren att söka skydd i, men vad vet jag. 
 
Vi lämnade vattnet och skulle nu försöka finna en stig som var inritad på kartan som skulle ta oss fram till "huvudstigen", se kartan nedan. Men den stigen var inte lätt att finna och terrängen blev snabbt lite ogästvänlig. Jag drabbades av beslutsångest. Vi skulle ju kunnat stövlat på ostigat in till huvudstigen, det skulle inte varit allt för märkvärdigt. Men jag tog oss istället i riktning norrut mot den lilla tjärnen (jag har markerat med svart hur vi gick). Då kunde vi sedan följa stigen från tjärnen ned till viken. Jag saknade dock både kompass och en vettig karta som visade hur terrängen såg ut. Men det fanns en sol som låg lågt på himlen och som gav mig en hyfsad bild av väderstreck. Efter några hundra meter i risig skog kom vi ut på en ljunghed som vi följde i kanten på fram till tjärnen. 
 

Nu skall Ronny ge er ett tips som ni med fördel kan använda er av när ni går på kompassriktning och vill hålla en rak linje mot målet, vilket kan vara lättare sagt en gjort. Jag kommer säkerligen lyckas att få det att låta mycket invecklat.

Att hålla en kompassriktning kan vara svårt eftersom terrängen ofta kan ställa till det då man hela tiden måste parera för diverse hinder som kommer i ens väg.  Skall man gå mot en viss punkt t.ex. en liten sjö eller ett hus så kan man parera sig åt ¤%## på några hundra meter ock missa målet med bred marginal. 

För att gå i en rak linje mot målet tar du sikte på något långt fram i den riktning du skall gå, låt oss t.ex. säga en trädstam. Men för att vara säker på att man håller en rak linje måste man ta ut två punkter. Så ta även sikte på en punkt bortanför den trädstammen., t.ex. ytterligare en trädstam. Man måste hela tiden ha minst två punkter i en rak linje i den riktning man skall gå och så fortsätter man till målet är nått. Klart som korvspad?

Vid tjärnen fick vi dock avbryta dagens operation, solen höll på att gå ned. Det här hade tagit betydligt längre tid än planerat. Det fick vi främst tacka våra kameror för. Vi fikade här vid  tjärnen i ett magiskt rött kvällsljus. Födan bestod av choklad och frukt. Mätta och belåtna tog vi oss tillbaka till bilen snabbaste vägen.
 
Vi var tillbaka vid tjärnen en vecka senare och fortsatte då promenaden ned mot viken. 
 
Gummistövlarna kom väl till pass för stigen var bitvis mycket blöt och lerig, framför allt den sista biten fram till vattnet. 
 
Vi kom fram till ett litet guldkorn, eller ett smultronställe, utan smultron. 
 
Från viken tog vi oss tillbaka upp till tjärnen på samma blöta stig.  
 
Etapp 3: En rundpromenad i nordöstra delen av naturreservatet. Se kartan nedan hur vi gick från tjärnen och tillbaka till parkeringen. Här kom vi också att följa en vandringsled, den enda vi funnit i naturreservatet. Den följde vi från villaområdet norr om tjärnen och upp till Dunkelidhög.
 
Bild ovan: Det var stilla och rofyllt när vi fikade här nere vid vattnet med utsikt över Kungsbackafjorden.
 
Från stranden kan man välja att gå på klipporna vidare upp mot Brämmastrand eller att följa vandringsleden uppe i berget. Det var dock lite ansträngande att följa klipporna, vandringsleden var betydligt enklare. 
 
Bild ovan: På väg fram över klipporna. 
 
Bild ovan: Här hade vi inte långt kvar upp till Brämmastrand, bara en privat strand skulle passeras först, men det var ok. 
 
På bilden ovan följer vi nu istället vandringsleden, som är rödmärkt. Vandringsleden viker av upp i berget strax efter det lilla, hm... klapperstensfältet. Håll ögonen öppna det är lätt att missa där leden viker av.
 
Strax före Dunkelidhög gjorde vi en kort avstickare in till  Vita Örn, som tydligen villan på bilden ovan kallas. Man ser villan från vandringsleden och det fanns ingen skylt som talade om att det var privat mark, så då klampade vi naturligtvis på. Det fanns inte en människa här, men det fanns ett utsiktstorn som vi fort befann oss uppe i.  
 
Strax efter vandringsleden tog slut vid Dunkelidhög och vi gått ett kort stycke på körväg förbi några villor kom vi fram till grinden på bilden ovan. In där gick vi för att kunna följa vattnet sista biten upp till Brämmastrand. 
 
Bild ovan: Gångstig stod det på grinden. Nu kom vi in på privat mark, samma privata mark som vi stötte på när vi istället tog oss fram över klipporna.  Men det var som sagt ok att gå förbi på stranden nedanför huset, eller gården, bild nedan. 
 
Nu kom vi fram till stenpiren vid Brämmastrand. Strax vek vi av upp bland villorna, se kartan. Nu orkar jag inte skriva något mer. Det här är ett trevligt naturområde som vi som sagt besökte 5 gånger. Detta blev mitt tips på hur man kan vandra här, och far var också mycket nöjd med promenaderna. Sedan finns det säkerligen många fler fina stigar och platser att ta sig till i detta område. Men det får bli sedan.
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Tja, körvägen och på dom större stigarna går ju att ta sig fram med barnvagn.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Trolle:

Härlig film! Du fångar naturen på ett underbart sätt. Fint att se dig och din far vandra ihop. Vackert foto. Tipsar om Herrestadsfjället, fjäll kommer från norska tiden, Uddevalla. Gå runt Smedsjön. Besök Kalvön Bokenäset Uddevalla.

Svar: Tack för dom snälla orden. Och tack för tipsen, listan med tips jag fått börjar bli lång, och det är kul. Ha det bra.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Per:

Vackra bilder

Svar: TACK!
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Marie:

Här var jag och gick i söndags men dina bilder är mycket finare än mina.

Svar: Tack Marie. Jag tror säkert att dina bilder är fina med tanke på hur fint det är ute på Hållsundsudde. Man är ofta för självkritisk :-)
Ronny von Frank-Einstein

Till top