von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad till Stenstugan i Svartedalens naturreservat.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Svartedalen, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, vinter, västra Götaland, äventyr Permalink0
I detta vandringstips går vi ca: 2,5 km i en småkuperad terräng. Men spårsystemet i Svartedalen gör att man kan gå i princip hur långt som helst på märkta leder.  
 
(In this hiking tip we walk about 2.5 km. We followed red, green and a short bit of yellow trail. A little bit hilly). 
 
27 februari 2016
I Svartedalens naturreservat finns gott om märkta vandringsleder som man kan kombinera ihop till önskad längd. Vi fick en småkuperad promenad på fina skogstigar genom riktig vildmark som domineras av barrskog. Dock blev kanske promenaden i kortaste laget, men morgontrötthet och en sol som gick ned tidigt gjorde att det fick bli så. 
 
Ovan en karta som visar hur vi tog oss upp till parkeringsplatsen för vandringslederna på kartan nedan, som fanns på parkeringen. 
 
På kartan ovan är parkeringen vi startade vid märkt med (tavlans plats). Först skall jag förklara hur vi gick vår runda till Stenstugan. Från parkeringen följde vi röd led till Timmervatten. Sedan blev det småkuperat när vi fortsatte på röd och gul led över bergryggen mellan Timmervatten och Översjön. Promenaden gick vidare på grön led via Storsjön till Stenstugan. Därefter gul led (och grön) förbi Hungersvatten och tillbaka upp till Översjön och Timmervatten. Så gick vi och det är en fin promenad om man bara vill gå ca: 2,5 km. Men.... det finns gott om leder att välja på som ni ser och längst upp till vänster på kartan ligger lilla och stora Iglekärr. Dit går vandringsled från Bottenstugan. Från Bottenstugan utgår också ett gäng vandringsleder, se mitt vandringstips här.  
I det vandringstipset kan ni läsa lite om boken Svartedalens Pärlor och hur man kan få tag på den. Boken har givit mig mycket inspiration, bl.a. väckte den min nyfikenhet på Stenstugan.  
 
Vandringslederna var tydligt markerade, nedan bilder på Timmervatten.
 
Det var lite småkuperat när leden slingrade sig fram som en orm över bergryggen mellan Översjön och Timmervatten. Det var liksom att den inte kunde bestämma sig för om den skulle följa vattnet eller gå uppe i berget.
 
Nu hade grön led anslutit. Den skulle vi komma att följa helt fram till Stenstugan.  
  
Bilden ovan: här låg en spång som någon använt som bänk. Den hade vi saknat några minuter tidigare. Men som tur var höll isen, för oss båda.
 
På bilden ovan hade vi kommit fram till stigskiljet där gul led vek av bort mot Stenstugan och grön led fortsatte rakt fram mot Storsjön. Vi skulle ju gå via Storsjön till Stenstugan så jag förstod att vi skulle gå rakt fram. Fint med en karta där leden delade på sig. Bilden visar att det fanns två kartor på denna plats vid just detta tillfälle (en i min bakficka också).
 
Bild ovan: vi passerar genom ett vilt stråk på väg mot Storsjön.
 
Ovan en bild på Storsjön. 
 
Och så hade vi kommit fram till Stenstugan. Det var en trevlig plats med den lilla sjön Hungersvatten strax intill. Stenstugan är från senare delen av 1800-talet. Men jag har fått riva mig i hjässan för att försöka få ihop det som står i boken Svartedalens pärlor, men det har alls inte gått bra. Så här står det på ett ställe: Stenstugan är ett litet avlägset beläget stenhus från 1800-talet som var bebott fram till 1913. Fast på ett annat ställe i boken berättas det om Beata, dotter till Peter Bengtsson (på bild nedan) som byggde huset. Berättaren är en Inga Landahl som besökte Beata när hon bodde i huset 1939. Hur går det ihop, men men.... det var trevlig läsning.
 
Det började kvällas och bli kallt vid Hungersvatten. Vi ökade promenadtakten och var snart nere vid Översjön (bild nedan). 
 
Vi var framme vid parkeringen strax före mörkret. Detta var en mycket trevlig promenad.  
  
Film från detta vandringstips.   (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

Till top