von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad till Vadlidenfallet i Hjärtum. Lilla Edets kommun

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Lilla Edet, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, wandern, waterfall, äventyr Permalink1
Vi fick en promenad på ca: 2,5 km in till vattenfallet. Sedan gällde samma väg tillbaka. Tyvärr grusväg. 
 
(There is a marked hiking trail leading to the waterfall. You follow a small road for 2,5 kilometers (same way back again.)
 
Forsar, åar och bäckar låg på programmet då vi besökte Lilla Edets kommun den 30 april och 1 maj 2017.  Vi börjar med att titta till promenaden vi tog in till Vadlidenfallet 1 maj 2017, bara för att ta det i fel ordning. 
 
Från Hjärtums kyrka kan man följa en vandringsled upp till sjön Lille-Väktor, se kartan nedan. Sträckan är 3,5 km en väg. Men anledningen till att vi befann oss här var Vadlidenfallet i Sollumsån, nr 5 på kartan. Nu kunde det ju också vara trevligt att titta till Stenlids såg och sedan fika uppe vid sjön. Så såg planerna ut i alla fall, men så blev det inte.  
 
Vi parkerade inte vid kyrkan utan vid idrottplatsen (intill nr 2 på kartan), vi fuskade lite så vi slapp första biten av grusvägen. Det var inte helt optimalt att parkera vid idrottsplatsen eftersom den tillfälligt hade blivit en arbetsplats med grävmaskiner, lastbilar och grushögar. Men vi klämde in bilen i ett hörn och gav oss iväg att följa röda markeringar mot vattenfallet.
 
Vi hade inte gått många meter innan vi korsade över Sollumsån bruna vatten. På vägens högra sida kastade sig ån utför en liten fors ned genom en bergsklyfta. 
 
Det var trist att gå på grusvägen, det blev en mental prövning som vi hanterade så där. Vi valde egentligen att följa grusvägen bara för att alternativet var sämre, att gå i diket. Där växte förresten rikligt med vita sippor. 
 
Och så var stunden kommen när vi skulle få uppleva 50 meter på fin stig genom ett hav av vitsippor ned till den forsande ån och vattenfallet. Här poserade en Sorgmantel för mig, bild nedan.  
 
I vattnet låg ett kvarnhjul från en svunnen tid då fallet drev en kvarn. 
 
Vadlidenfallet är inte högt, inte stort, men ....ett bra tips på ett fint utflyktsmål. 
 
Då var Vadlidenfallet avklarat (check i listan). Nästa fråga vi ställde oss var hur det såg ut uppe vid sågen och Sjön Lille-Väktor. Det fick vi dock aldrig reda på för vi hade fått nog av grusväg, vi skulle ju bli tvungna att traska tillbaka samma tråkiga grusväg. Men vi var så nöjda med upplevelsen vid vattenfallet. Nedan en översiktskarta. 
  
Närmaste busshållplats är Hjärtumskolan, strax intill kyrkan och där leden startar. 
 
En kort liten film från detta tips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, fram till stigen rullar det på bra. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Härligt att vara ute i naturen och vandra! :) Det ser superfint ut :)

Svar: Ja naturen tål att tittas på. Ser att du också har fått sett mycket natur, fina bilder från många intressanta platser.
Ronny von Frank-Einstein

Till top