von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Höst i Öxareds naturreservat, Kungsbacka kommun

Vandringar Halland Friluftsliv, Kungsbacka, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, autumn, beech forest, bokskog, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hälsa, höst, inspiration, kultur, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringstips, vandringstur, wandern Permalink3
Detta promenadtips är ca: 2 km, men man kan ströva runt lite hur man vill i bokskogen om man går ostigat.
 
(A short walk about 2 km in fine beech forest. No marked hiking trail). 
 
Det var höstigt värre när jag tog en promenad i bokskogen i Öxared nu i början av november. Marken var täckt av löv, men en hel del färgranna löv hängde kvar på sina grenar. I augusti gick jag här med far, några bilder och filmscener är från den promenaden. Och det var tur att jag hade gått här tidigare, annars hade jag knappt klarat av att följa stigarna på grund av alla löv. Jag skall nu ge ett tips på hur man kan få till en fin promenadrunda som mestadels går på stig. 
 
Bokskogen här i Öxareds naturreservat blev skyddad så sent som nu 2017. Nedan en karta som visar var man hittar naturreservatet. 
 
Det finns i dagsläget ingen anlagd parkeringsplats, men det finns några parkeingsfickor med plats för en eller två bilar längs vägen i nära anslutning till naturreservatet, där jag uppfattade att bilen inte stod i vägen för någon. I skötselplanen för naturreservatet ingår att iordningställa en parkeringsplats och informationstavla.
 
Jag parkerade bilen på höger sida av vägen (kom från Kungsbacka hållet) och följde sedan vägen mot Östra Öxared (bild nedan). 
 
Efter knappt hundra meter (tjugo meter från kameran) där granskogen tar slut går en stig in till vänster mot naturreservatet. Man kan ana stigen på bilden ovan hitom alla gula löv. Där kom jag ut efter avslutad runda. Men nu följde jag bilvägen fram till högersvängen, se kartan nedan. Där går en stig norrut i riktning mot sjön Lygnern. När jag kom fram till naturreservatets gräns ebbade dock stigen ut. Härifrån fick jag fortsätta ostigat ned till sjön, man kan följa naturreservatets markeringsstolpar. Nere vid sjön stötte jag på en liten stig som jag följde västerut längs sjön. 
  
Bilden ovan är från promenaden med far i augusti. Här hade vi precis kommit in i bokskogen. 
 
Nu gick det inte att se stigen för alla löv, men det var vackert. 
 
Nu hade jag kommit fram till en "Hoa" sten. 
 
Från hoarestenen leder en stenmur upp till en halvöppen äng där man hittar torpruinen Ho'arns (bild nedan). Dit upp tog jag mig nu. 
 
Här stod jag nu och läste på tavlan som ni ser bild av nedan.  
 
På bilden ovan ser man ytterligare en ruin strax intill torpruinen. Kanske var det här betesdjuren kröp in när det var kallt och snöade, vad vet väl jag. 
 
Från torprunien följde jag en liten traktorstig upp till bilvägen. ¤#%¤ vad blöt och lerig stigen var, tur att jag hade gummistövlar.   
 
Bilden ovan är tagen strax före jag kom ut på bilvägen igen, mycket snart satt jag i bilen på väg hem. 
 
Följer man mitt tips får man en trevlig och fin promenad på ca: 2 km, inte platt men heller inte särskilt kuperad. 
 
Bokskogen i naturreservat Gäddevik en halvmil närmare Fjärås är enligt mitt tycke lite trevligare att promenera i och har dessutom en märkt vandringsled. Men detta naturreservat är inte mycket sämre, rekommenderas varmt om du vill uppleva bokskog. 
 
Läs mer om här om Öxareds naturreservat.
 
 Film fråm detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)    
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma:

Vackert både sommar och höst.

Svar: Rätt uppfattat. Bokskogen är fin så länge det hänger kvar några löv på träden.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Maria:

Hej Ronny, tack för fina tips. Har du gått vid Stora Björsjön I Östra Vättlefjäll ? Gick där I helgen, grön och gul slinga. Riktigt fint, mestadels små stigar, lite på grusväg dock. Trevliga får och en lama kan man stöta på om man har tur /Mvh Maria

Svar: Hej Maria och tack. Det var riktigt länge sedan jag gick vid Stora Björsjön. Jag förlängde Vättlefjällsleden med någon mil vid några tillfällen och gick då bl.a. runt Stora Björsjön. Men jag minns att det var dåligt uppmärkta och underhållna stigar. Men detta var i början på 90-talet. Vart startar lederna ifrån, Rördalen? Såg sist jag gick runt Vättlefjällsleden att det fanns en karta på parkeringsplatsen vid Rördalen som visade leder som gick österut i terrängen.
Ronny von Frank-Einstein

#3 - - Maria:

Hej. Vi utgick från Björsjöås. Om du googlar upp Västkuststiftelsens karta over vandringsleder så hittar du den höger på kartan, blå, grön och gul led. Vi gick först blå/grön och sedan gul/grön och slutligen gul, medsolvsvarv. Det var utmärkt utmärkt. Vi gick faktiskt inte vilse en enda gang,och det hör till ovanligehterna, brukar alltid snurra till det ngn stans :)

Svar: Tackar för tipset, då skall jag googla upp Västkuststiftelsens karta. Det måste verkligen bli ett återbesök snart, nu när du berättat att det är så fina och välmärkta leder där. Tack igen och ha det bra.
Ronny von Frank-Einstein

Till top