von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Jag promenerade Röttlestigen med fina Röttlefallen. Jönköpings kommun.

Vandringar Småland Bad, Bilder, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Vättern, adventure, autumn, culture, dagsvandring, filmer, forsar, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, wandern, waterfall, äventyr Permalink5
Detta promenadtips är ca: 1,2 km i lite lätt småkuperad terräng. Men det finns längre vandringsleder i området, t.ex. Västanåleden som jag har tänkt att gå någon gång. 
 
(Röttlestigen is a short nature and cultural trail of about 1.2 km. A nice waterfall and some old mills along the trail).
 
Oktober 2017
Jag tog mig till Röttle som ligger strax söder om Gränna för att titta till Röttlefallen och sedan även försöka få till en fin vandring i ädellövsskogen i Västanå naturreservat. Så blev det dock inte. Jag hittade nämligen den ca: 1,2 km korta vandringsleden Röttlestigen strax efter jag funnit fram till parkeringsplatsen ovanför Röttle hamn, se kartan nedan. Många faktorer spelade sedan in som gjorde att jag inte han med något mer än Röttlestigen innan solen började dala ned bakom bergåsen. Den främsta orsaken var väl just att det där hände som jag skrev där.  

Kartan ovan: Jag utgick som sagt från parkeringsplatsen där det står "kartans plats". Jag gick Röttlestigen i motsatt riktining mot hur den är uppmärkt med numrerade nformationstavlor. Så istället för att gå ned till Röttle hamn som är nummer 1 på kartan så följde jag gatan upp genom gränden med alla gamla fina röda trähus som utgör Röttle by. 
 
 &%¤%# toaletten vid parkeringsplatsen var låst. Sicket välkomnande för en göteborgare som var i akut behov av att bli något kilo lättare. Jag funderade på att sätta mig och uträtta mina behov uppe i ett av dom gröna sopkärlen, men då utan att ta någon bild. Jag fick dock kommit på en bättre lösning. 
 
Bild ovan: Här vid informationstavlan startar Röttlestigen. Stigen leder ned till Röttle hamn. Här kom jag upp efter avklarad runda. Bild nedan: Fikabord vid parkeringsplatsen.  
 
Jag gick förbi många charmiga gamla röda trähus som skall vara byggda på 1800-talet.  
 
Bild ovan: Krogen stod det på detta hus. Bilden nedan visar Rasmus kvarn, nummer 5 på kartan. 
 
Från Rasmus kvarn fortsatte Röttlestigen på liten småkuperad skogsstig ned förbi Ladan (bilder nedan) och vidare ned till stora fallet och Jerusalems kvarn.  
 
Efter en lite lerig och hal slänt och en skylt som skvallrade om rasfara befann jag mig nu vid foten av stora fallet, nummer 3 på kartan. Här tog jag mig torrskodd över Röttleån på en fin bro. Dock beslöt min hjärna att jag skulle  ställa mig nere i ån för att få till en "nära vattnet filmscen". Jag hade mina sprillans nya gummistövlar på fötterna så det var väl egentligen inte så märkvärdigt. Gummistövlarna är dock avlivade nu och ligger på tippen. Det måste vara dumheten personifierad att få läckage på sina gummistövlar vid första användandet och inte hitta kvittot.  
 
Bild ovan: Stora fallet och Jerusalems kvarn som troligtvis blev byggd på sen medeltid. 
 
Nu följde Röttlestigen ån ned till Röttle hamn vid Vätterns strand. 
 
Bilden ovan som är tagen nere vid hamnen får bli den sista bilden i detta vandringstips. Detta var en fin och trevlig vandringsled som visade upp den charmiga lilla byn och den vackra naturen kring ån och vattenfallen. Men det var en så kort vandringsled att jag inte kan begripa hur jag kunde vara så långsam att Röttlestigen var allt jag han med här. Men men, tur då att det var sevärt och intressant. Ädellövsskogen i Västanå naturreservat får jag titta till vid något annat tillfälle. Nedan kan ni läsa om Röttle by. 
 
Karta ovan för att hitta till Röttle. 
 
Film från detta utflyktstips / promenadtips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej, inte om man skall följa Röttlestigen. Men Rasmus kvarn kan man rulla fram till. Forsen ligger också lättåtkomlig, men man får ställa barnvagnen på toppen av en kort brant stig som leder ned till foten av forsen. Röttle hamn går också fint att rulla ned till.  
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
#1 - - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm:

Mysigt! Vad fint det ser ut där! :)

#2 - - Anonym:

Härliga höstbilder med vacker natur och fina gamla torpstugor. Forsen såg mäktig ut, men det var synd på stövlarna.

#3 - - Mamma:

Se ovan. Råkade bli registrerad som annonym.

Svar: Hit skulle ni tar er någon gång, det var en mysig liten håla.
Ronny von Frank-Einstein

#4 - - Dan Alsterland :

Fina bilder från Röttlestigen, men har du inte med dig en mulltoa på dina vandringar? ;-)

Danne o Katarina

Svar: Tack. Jo det skulle behövas att man hade med en liten toalett ibland. Har du sovit dig genom hösten Danne, ser bara några enstaka bilder på din fotosida sedan i somras.
Ronny von Frank-Einstein

#5 - - Dan Alsterland:

Jag jobbar och sedan på helgerna blir det mest vandringar och inte alltid optimalt för att fotografera landskap utan mest minnesbilder tyvärr.
Var i Utnäset för att fotografera i helgen men blev inte nöjd med bilderna, man blir kräsen och det mesta går i papperskorgen och man vill ju inte upprepa sig med ens bilder.
Men det kommer säker bli mera bilder om det blir en riktig vinter.

Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Då ser vi fram mot en snöig och kall vinter:)
Höres, ha de
Ronny
Ronny von Frank-Einstein

Till top