von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En kulturpromenad på Backgårdens Turism & Kultur. Lidköpings kommun.

Övrigt Västra Götaland Bilder, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, bed and breakfast, culture, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, trail, trekking, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink3
Detta promenadtips är ca: 1 km i lätt terräng
 
A short cultural walk (1 km) at Backgårdens Tourism and Culture. Also a nice bed and breakfast.
 
När vi var på vår utflykt till Kinnekulle kom vi att övernatta här på Backgården. Eller Bakgården som jag säger efter att vi blev bjudna på väldigt goda nybakade bullar av Ingbritt. Ingbritt och hennes man Bengt Göran var vårt mycket trevliga värdpar. Men det började inte så bra...
 
För efter ett missförstånd vid bokningen hade vi blivit tilldelade stugan på bilden ovan. Alltså den pyttelilla i bakgrunden till höger. Min stolthet och ego hade aldrig fått plats där inne. Allt kändes dock strax mycket bättre när stugan på bilden nedan blev vår. Den hade tidigare fungerat som gårdsmuseum och det fanns mycket gammalt kvar att titta på. Vi fick en god natts sömn i sköna sängar. Trafikoljudet från riksväg 44 nådde inte hit. 
 
Backgården i byn Lavad har anor från 1600-talet. Genom en gårdsvandring kan man uppleva bygdens historia. Detta blev vår morgonpromenad före frukost. Ät aldrig före promenad, hungrig varg jagar bäst. 
  
Bild ovan på en karta som visar Gårdsvandringen och gamla byggnader och tomter som det såg ut 1835 när kartan ritades. Ingbritt lade dock om vår promenadrutt något så vi inte skulle passera genom hästhagen. Hon menade att hästarna inte skulle låta bli oss.
 
Den kulturhistoriska gårdsvandringen är ca: 1 km lång och går genom en naturskön och lantlig miljö. Längs med stigen finns berättande informationstavlor. Jag och far tyckte detta var en mycket trevlig promenadslinga och en bra start på dagen. 
 
Bild ovan: Vaktkuren vid ruingrunden av ett soldattorp. Dock tveksam till vad han vaktar. På bilden nedan tror jag att vi befann oss i den gamla syrenbersån på baksidan av soldattorpet.  
 
Bild ovan: En annan fin fikaplats. 
 
Bild ovan: En tillbakablick på hästarna och den "nya bron" över Storebergsån. Före den byggdes fick man gå över stockar, bild nedan. 
 
Bild ovan: Lavads kyrka från 1200-talet. Det fanns flertalet fina kulturbyggnader att titta på längs vägen. 
 
I priset för stugan ingår en guidad tur i Ingbritts museum som är fullsmockat med antikviteter och gamla föremål som hon samlat på sig under åren. Detta visste jag inte när jag med viss skepsis klev jag över tröskeln. Men detta blev en riktigt trevlig nostalgisk stund. Här kände jag igen prylar från min mormors hem. Öh, nu menar jag inte att det var mormors saker som stod här, men det var likadana prylar som hon hade. Som t.ex. en likadan symaskin med fotpedal som jag ägnat så många timmar att leka med när jag var drygt en blöja hög. Men det fanns jättemycket annat intressant här också. Minnet har dock redan börjat svikta och jag ville ju inte ta bilder hur som helst inne i hennes museum. Men jag frågade om jag kunde ta 1 bild på något hon valde ut som hon känner betyder mycket för henne och som hon är stolt över att ha. Efter en viss tvekan pekade Ingbritt på ett skåp med många fina figurer, bild nedan. I skåpet fanns mycket som hon kunde associera till Backgården. Att Ingbritt skulle pekat på symaskinen var att hoppas på för mycket. 
 
Dörren stod nu öppen för oss in till dockhuset. Jösses va många dockor det bodde i det lilla huset. Nu lekte jag själv inte med dockor när jag var liten, hoppas jag minns rätt. Men Ingbritts dockmuseum hade absolut varit en nostalgisk höjdare för min mor. 
 
Bild ovan: Jag funderade på att ta mig upp till den gamla traktorn, men närmare än så här kom jag inte.
 
Strax efter klockan 11 vinkade vi hej då. 
 
Vill du läsa mer om Backgårdens Turism & Kultur klicka här: http://www.backgardens.se/    
 
Bild ovan: Det är skyltat från riksväg 44 till Backgårdens Turism & Kultur så som jag markerat. Nedan en övergripande karta. Jag har ju även markerat platsen på min googlekarta som det står mer om nedan. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nja, lite kämpigt blir det bitvis!
 
Jag filmade inget på Backgården.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på den här google karta
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
  

Till top