von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En kvällspromenad i Illharjens naturreservat, Vetlanda kommun.

Vandringar Småland Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, wandern, äventyr Permalink2
Detta promenadtips är ett par kilometer långt och mycket sparsamt kuperat, d.v.s. gör lätt. 
 
(We walk on marked hiking trails in jungle-like terrain around the river Emån. Length about 2 km). 
 
13 juli 2017
På vår smålandstrip i juli 2017 hade vi nu kommit fram till llharjens naturreservat i Vetlanda. Illharjens naturreservat är etablerat 1963 och utvidgat 1998 och har en yta på 45 hektar. Här hälsas man välkommen till en grönskande djungel mitt i Småland. Men det blev tyvärr en lite stressad kvällspromenad före Sibyllakäk. Det var korvkioskens stängningstid som inte gav oss tillräckligt med tid för att söla runt så länge som vi hade önskat.  Det resulterade i några för få filmscener. Men men, hungern har ingen lag.
 
Ovan informationstavlor strax intill parkeringsplatsen. 

Det finns ett par vandringsleder/spår som man kan följa  genom det vackra naturreservatet. Genom naturreservatet delar Emån upp sig i ett antal småfåror, så det rinner i stort sett vatten överallt.

Det finns ett handikappsanpassat spångsystem som gör det lätt att ta sig fram med rullstol och barnvagn. 

Karta ovan: Jag har markerat med rött hur vi gick en runda med utgångspunkt från parkeringsplatsen intill  Hargdammen. Den "slingan" jag markerat med svart är handikappsanpassad och går mycket över spångar och broar. Det gjorde i och för sig vi också, men man slipper gå på skogsstigar om man går som jag markerat med svart. 
 
Bild ovan: Här korsade vi Emån, första gången. Det var rofyllt och vackert.
 
En stor del av promenaden går över broar och spångar. Det hade varit vanskligt här utan dem då det var rena sumpeträsket runt ån. 
 
Informationstavlan ovan står där man går in i naturreservatet från söder, se kartan längst upp i detta vandringstips. Nu blev det att följa en mysig skön skogsstig fram till nästa bro tillbaka över Emån. 
 
Bild ovan: Att ankor bor i egna städer har man ju hört talas om, men här var det mindre pippifåglar som bodde i småhus. Det fanns jättemånga fågelholkar inom ett ganska litet område här i skogen. 
 
Sista bilden är tagen vid Hargdammen där ett gäng änder hade fullt förtroende för oss så länge vi höll oss på tio meters avstånd. Vi skulle ju äta korvkioskmat, så vi hade inget fika med att bjuda på. Annars hade vi nog blivit kompisar. 
 
Läs mer här om Illharjens naturreservat på Länsstyrelsens sida. 
 
En kort Film från detta lilla promenadtips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, men man blir tvungen att  gå en bit på stig, se bild i tipset. Men som sagt, slingan jag markerade med svart är utmärkt. 
 
Nästa dag bar det av mot den gamla Hantverksbyn Korrö. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
#1 - - Mamma:

Fin svampskog. Hittade ni kantareller?

Svar: Faktiskt några små. Vi kunde bett dem i korvkiosken att steka upp dem till oss.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Dan Alsterland :

Hej igen!
Här har vi vart och vandrat också. Vi har bekanta som bor i närheten, och det är ett väldigt fint område som vi säkert kommer att besöka igen.
Har du inte börjat med Couscous sallad med kycklingsbitar och mineralvatten ännu på dina vandringar ;-) är det fortfarande en smörgås med joltcola som gäller? ;-)

Danne o Katarina

Svar: Jo jo men, jag har med sallad ibland. Finns billig att köpa på ICA 😊. Brukar äta sunt när jag eller vi är ute. Men denna gång var man trött, vi hade gått Skurugatan tidigare på dagen och letade matställe helt fram till Vetlanda. Där vi som sagt hittade en korvkiosk. Gott var det i alla fall, ni borde prova.
Ronny von Frank-Einstein

Till top