von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad längs Rolfsån vid Hjälmsfallen. Kungsbacka kommun

Vandringar Halland, Vandringar kring Göteborg Bad, Friluftsliv, Halland, Kungsbacka, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vandringstur, vattenfall, wandern, äventyr Permalink1
Detta promenadtips är knappt 1 km. 
 
(A short walk (1 km) along Rolfsån).
 
Idag söndagen den 8 oktober 2017 gick jag och far en promenad utmed åa, precis som rubriken förtäljer. Jag hade som mål att försöka följa ån från badet och västerut förbi forsarna. Det blev en promenad långt över förväntan. Nedan en karta hur vi gick och vart vi parkerade. 
 
Jag har markerat med rött hur vi gick. Skulle tippa att promenaden från parkeringsplatsen till där vi vände tillbaka är ca: 700 - 800 meter.
 
Nedan några bilder från denna fina utflykt. Men för att riktigt ta del av vår upplevelse vid Hjälmsfallen måste man se filmen. Det är endast i filmen du kan höra forsens brus, eller se sländor klia sig i huvudet. 
 
Bild ovan: fin parkeringsplats. Vägen rakt fram leder till Fjärås (kyrka). Fina bokar vid parkeringen på bilden nedan. 
 
Nu följde vi Hallandsleden (orange märkning) söderut ned mot badplatsen och båtbryggan. 
 
Bild ovan: vy över Stensjö. Nedan bryggorna vid badplatsen. Tydligen privat, enligt skylt. 
 
Nu hade vi följt stigen längs med ån fram till bron och tagit oss över den. På vänster sida ser man kvarnen, bild nedan. Vi trodde först att någon bodde i det gula huset och att det var privat mark. Men när vi inte såg varken brevlåda eller soptunna ute vid vägen så gissade vi att ingen bodde i huset.  Vi klev försiktgt in på tomten och styrde stegen mot det röda huset.   
 
Det var först när vi nästa var framme vid huset som vi kunde läsa på skylten att det var en kvarn. På insidan hängde en informationstavla, nedan ett utklipp från den. 
 
Nu kunde vi inte följa ån längre på den här sidan, så vi tog oss över bron igen och letade oss vidare så som jag markerade på kartan.
 
Vi fann en trevlig stig som följde tätt inpå ån. Nedan stod vi på en pytteliten sandstrand, Playa del Hjälm. 
 
Bild ovan: Strax efter den vita båten upphörde stigen.
 
Jag hade som sagt inga direkt förväntningar på denna utflykt. Men vi blev supernöjda över att ha kunnat följa ån den här forsrika sträcka, som dessutom hade varit kanonfin. 
 
Film från denna utflykt. OBS: Ja, jag har koll på att det blev fel i början av filmen när samma förtext visas två gånger. Tyvärr går detta inte att justera då projekt och råfilm gått i soporna. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)    
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej!
 
Bild ovan: Ett stycke nedströms passerar Rolfsån Gåsevadsholms slott.
 
Inte långt ifrån där Rolfsån rinner ut i kungsbackafjorden hittar man denna vackra stenvalvsbro. Vi stoppade till där på väg hem. 
 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
 
#1 - - Mamma:

Ser ut att ha varit en fin promenad. Sländorna var fantastiska.

Svar: Jäs, fint var det här, men sländorna sjunger nog på sista versen.
Ronny von Frank-Einstein

Till top