von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad upp på Egersknatten bjuder på riktigt fin dalsländsk vildmark.

Vandringar Dalsland Bilder, Friluftsliv, Gravrösen, Nature reserve, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Detta vandringstips är ca: 4,6 km i lite lätt småkuperad terräng.
 
(In this hiking tips I walk up to the mountain Egersknatten 262 m. A nice walk of about 4,6 km on marked trail).
 
September 2017
Det är en ganska lätt promenad på mjuka sköna skogsstigar upp till den 262 meter höga Egersknatten. Visst, det bär iväg uppåt, framför allt efter man passerat Holmetjärnet. Men det är aldrig brant utan det stiger sakta men säkert uppåt till man står med toppröset framför näsan. Jag gick i gummistövlar, men kunde mycket väl gått i typ löparskor. Jag måste passera över två bäckar, men det fanns stenar att hoppa på. Men efter regn eller tidigt på våren när glaciären på Egersknatten smälter kan det bitvis vara blött och lerigt på stigen. Ja, hm... he he.  Nedan en karta hur man hittar till Egersknatten. 
 
 
Det finns inga skyltar ute på vägen som informerar om Egersknatten eller naturreservatet, i alla fall inte i dags datum. Kör man från Bengtsfors och passerat N Lund får man hålla utkik efter den lilla vägstumpen på höger sida av vägen man ser på bilden ovan. Den fungerade utmärkt som parkeringsplats.
 
Skyltar ovan visade att jag hade en promenad på 2,3 km till toppen och 1,5 km till gränsen för Skarsdalsbergens naturreservat.  Man får gå samma väg fram och tillbaka. Promenaden började på traktorstig men övergick inom kort till en liten mysig skogsstig, helt i Ronnys smak.
 
 Kartan ovan: Vid den röda punkten startar leden och rakt över vägen kan man som sagt parkera.
 
Nu kom jag fram till Kvarnetjärnet, här var det tjusigt och fridfullt.  
 
Det är inte långa biten mellan Kvarnetjärnet  och Holmetjärnet som jag kom fram till på bilden nedan. Även här gick det att stå ut med naturen jag fick uppleva. 
 
Naturreservatets gräns var nådd, 800 meter kvar till toppen, heja heja. Nedan bilder på kartan och det som stod att läsa om naturreservatet.
 
Promenaden gick vidare på trevlig skogsstig genom mossrik barrskog. Det tredje tjärnet man passerar, Kotjärnet, kan man bara skymta mellan träden om man vet vart det ligger.  
 
Nu hade jag tagit mig en bra bit upp på berget och det blev lite glesare med träd. 
 
Bild ovan: Här hade Ronny ca: 10 meter kvar till röset på toppen och en fin utsikt över sjön Lelången och landskapet i nordväst. Nu befann jag mig som sagt 262 meter över havet. Nedan bild på bronsåldersröset på toppen. 
 
Bild ovan: Utsikten från toppen, något begränsad av trädtoppar. 
 
Det här var en mycket trevlig promenad där jag fick uppleva en mycket vacker vildmark och en klart sevärd utsikt. Jag spenderade några minuter på den lite blåsiga toppen men sedan var det dax att tänka på returen. Promenaden tillbaka var minst lika fin den, tänka sig.  
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)    
 
 Barnvagnsvänlig promenad?  Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
#1 - - Mamma:

Dalsland är fullt av vackra vyer.

Svar: Så kan det vara.
Ronny von Frank-Einstein

Till top