von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad bland dom gamla byggnaderna på Majberget i Bengtsfors

Vandringar Dalsland Bilder, Friluftsliv, Photos, Vandrarhem, aktivitet, culture, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hostels, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, naturguide, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandringstips, äventyr Permalink1
Detta var en kort men mycket trevlig och givande kulturpromenad på bergets topp. 
 
(Here I took a short cultural walk among old buildings on mountain Majberget. read more here und auf Deutsch hier).
 
Jag kom att övernatta på Gammelgårdens vandrarhem (bild nedan) när jag befann mig i Bengtsfors för att titta till berget Egersknatten och vandringsleden Brända Berget. Gammelgården är en av länets största hembygdsgårdar och Västsveriges största friluftsmuseum med ett 25-tal byggnader, bl.a. vandrarhemmet. Läs mer om Gammelgården på Bengtsforstraktens Hembygdsförenings hemsida.
 
I den stora gula kåken sov jag och en människa till. Jag letade runt efter spöken med fann inga. Det närmaste var spegeln jag gick förbi. 250:- kostade rummet och jag sov som en stock i den sköna sängen med resårmadrass. 
 
Ungefär mitt i kartan ovan står det vandrarhem, där var jag nu. 
 
I detta hus sålde man biljetter (50:-) för att komma in i husen, dock skulle jag fått vänta till tidigast 2018. Ingen verksamhet under 2017 kunde jag nämligen läsa mig till. Hembygdsföreningens pengar räcker inte till för att ha anställd personal och hålla stugorna öppna. Jag traskade vidare upp på berget, det fick duga att se dom gamla byggnaderna från utsidan, men... 
 
Bild ovan: Uthuslängan. Alla husen skall vara flyttade till Gammelgården från andra platser i Dalsland. 
 
Bild ovan: Detta är Stor stugan som blev byggd 1840 och flyttades hit till Gammelgården 1928. Här kan man se hur storbonden levde förr i tiden. Nedan kan du se vyn jag hade från södra sidan av huset. Inte konstigt att jag kom att se Stor stugan mest hela tiden när jag följde vandringsleden Brända berget utmed sjön Bengtsbrohöljen.
 
Bild ovan: Röda pilar visade vägen. Det var väl för att man skulle ta husen i rätt ordning, så som dom står numrerade i Gammelgårdens folder.    
 
Nedanför Stor stugan låg ryggåsstugan, bild ovan. När jag vände på klacken kunde jag ta bilden nedan. Den föreställer en utsikt. 
 
Det var dåligt med underhållning på scenen, publiken hade snart dragit vidare till Maja Lenas stuga. Den kärrrrr damen hade tydligen varit rapp i käften och känd för sin halmflätning. 
 
Gammelgården gränsar till ett stort naturområde. Så man kan ta en fin skogspromenad i samband med besöket på Gammelgården. Men nu var jag hungrig, om drygt en timma skulle jag vara på plats för att ge mig av ut på vandringsleden Brända berget. Så maaaat var det som gällde nu.  Gammelgården på Majberget hade varit en bra start på dagen. Men jag hade gärna tittat in i stugorna, men så blev det inte.  Därför har jag heller inte lagt någon energi på att skriva något utförligt om byggnaderna. 
 
Här hängde jag på Kickis kaffestuga, som dock var stängd. En skylt hänvisade ned till byn. Men jösses va fin utsikt man hade. 
 
Lönnens röda höstlöv får avsluta detta utflyktstips.  
 
Jag filmade inte besöket på Gammelgården.  (No movie from Majberget).
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här .
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Mamma:

Oj så vackra höstfärger!!!!

Svar: Ja, snart faller löven av sina grenar och det blir grått och fint.
Ronny von Frank-Einstein

Till top