von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad i Sjöbacka fritidsområde, Västra Frölunda.

Vandringar kring Göteborg Bad, Göteborg, Schweden, Sweden, Västra Frölunda, adventure, foto, friluftsliv, fritid, hiking, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vandringstur, västra Götaland, wandern Permalink1
Detta promenadtips är ca: 2,5 - 3 km. Man kan korta ned promenaden, men inte gå så mycket längre inom området. 
 
(A small natural area in western Gothenburg. I am going for a round trip of 2.5 to 3 km).
 
Oktober 2017
Sjöbacka är ett ganska litet naturområde mellan Önnered och Fiskebäck. Jag cyklade till Önnereds brygga och ställde ifrån mig cykeln en bit in på gång och cykelvägen Tullarns väg, bild ovan. Sedan spatserade jag vidare mot den gamla soptippen, som nu mer är ett fint och populärt grönområde. Dock hade kommunen planer på att dumpa tusentals ton lera över området i ett miljöförbättrande syfte. Något som Fiskebäcks båtförening och lokalbefolkningen rasade över. I april 2014 togs beslut om att det inte blir någon övertäckning. Nedan en karta som visar vart området ligger. 
 
Jag skall här ge ett förslag på en fin promenad som täcker in det mesta av naturområdet, se röda punkter på kartan ovan. Jag gick som sagt in i området från söder, men kör man bil hit finns en stor parkering i norra delen av området. 
 
Jag tog höger när jag kom ut på slättan och gick bort mot hästhagen.  Efter hästhagen svängde jag in på skogsstigen som går förbi bänken och den vackra soptunnan, se bild nedan. 
 
Stigen leder fram till ett motionsspår av den trevligare arten, smalt och behagligt underlag. Jag följde motionsspåret motsols, d.v.s. jag gick rakt fram. Men jag hade som alltid pippi på att alla stigar till höger och vänster måste undersökas, annars kan jag ju gå miste om en naturskatt. Detta gäller i alla fall naturområden av den mindre storleken. 
 
Bild ovan: Här var jag på upptäcktsfärd och hade lämnat motionsspåret tillfälligt. Jag gjorde ett tappert försök att leta mig fram till en utsikt. Efter att ha halkat mig fram över det mossklädda berget hittade jag ett titthål, se bild nedan.
 
Bild ovan: Tillbaka på spåret. Bild nedan: På snedspår igen.  
 
Bilden ovan: Nu befann jag mig på motionsspårets högsta punkt. I kanten på hästhagen leder en mycket liten stig ut på berget jag hade till höger om mig. Här fick jag nöjet att uppleva kojan på bilden nedan. Det verkade som att den lille arkitekten tänkt på vikten av att ha tak över huvudet, bra ventilation och hål i golvet för pottan. Jag nöjde mig med att titta på kojan.
 
Nu skall jag förklara hur man hittar upp till röset och den förstklassiga utsikten över Göteborgs södra skärgård. Jag gick upp strax före där hästhagen tar slut. En liten stig följer strax intill den gamla stenmuren upp i tallskogen. Man får efter hand gira vänster upp mot högsta punkten. Men lättast är om man går som jag markerat på kartan. Man går fram till hästhagen tar slut. Där svänger man in på häststigen till vänster. När häststigen sedan svänger skarpt till höger får man en stig på vänster sida som leder rakt upp till röset. Här borde kommunen sätta upp en skylt som pekar mot utsikt och bronsåldersröse. 
 
Tja..a, vad skall jag skriva?? Det här var inte illa. Passerar man förbi röset hittar man fint berg att sitta på.  
 
Bild ovan: Om man går dit inga stigar leder kanske man finner platsen där denna bänk står placerad. 
 
Nu kan man följa häststigen eller motionsspåret ned från berget. Jag gjorde både och, jag var överallt. 
 
När jag lämnat motionsspåret och var på väg ut mot ängsmarkerna kom jag att samspråka en stund med några unga mäniskor som jag uppfattade som uppenbart begåvade. Dom var väl i min ålder och höll med om allt jag sade. Jag lämnade dem och gick vidare förbi parkeringen, bild nedan.
 
Nu tog jag mig ut på Dansholmen. Från södra sidan kan man följa en ganska bra stig, se kartan. 
 
Bild ovan: Utsikt mot Asperö och Brännö. Lite närmare ser man lite av Fiskebäcks småbåtshamn. 
 
Nu följde en trevlig promenad längs Eskils kanal, som kanalen tydligen kallas för. 
 
Bild ovan: Önnereds brygga och fiskehamn.  
Bild nedan: Tullarns väg och Önnereds brygga.. 
 
Då var jag tillbaka där jag startade. Detta är ett trevilgt naturområde och jag vågar lova att mitt vandringstips bjuder på det finaste av detta naturområde. Sträckan blir ca: 2,5 - 3 km, lite beroende på hur man väljer att gå. 
Bilderna i detta vandringstips är tagna vid två olika tillfällen. Jag avslutar med en fin bild av parkeringsplatsen.
 
Jag filmade inget, men det är så fint här att jag nog får göra det vid tillfälle. 
 
Öh, förresten. Här kan ni se en bild jag tog i mars 2019, parkeringsplatsen ser bättre ut nu.
 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Ja, men upp till röset blir en utmaning och ut på Dansholmen besvärligare. 
 
Busshållplats Önnereds brygga eller Fiskebäcks hamn. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Mamma:

Vackra naturbilder och roliga kommentarer.

Svar: Tack! Hoppas ni får en fin dag i skogen.
Ronny von Frank-Einstein

Till top