von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandringsleden Brända berget - Höljerudsforsarna. Bengtsfors kommun.

Vandringar Dalsland Bad, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Detta vandringstips är ca: 11 km i bitvis lite småkuperad terräng. 
 
(In this hiking trail I follow the marked hiking trail "Brända berget - Höljerudsforsarna". The hiking trail is about 11 km long in beautiful nature).
 
September 2017
Detta tips fick jag här på bloggen av en som heter Hans. Han skrev en utförlig beskrivning på hur man kunde gå i det som han tycker är ett av Dalslands finaste naturområden. Det Hans beskrev var i stort  hur man kunde gå vandringsleden Brända berget - Höljerudsforsarna utan att behöva gå den tråkiga grusvägen mellan Nedre Höljen och badplatsen i södra änden av sjön Bengtsbrohöljen. Jag skulle parkera vid Nedre Höljen på Varvsvägen och gå samma väg fram och tillbaka till 19:e sluss. Detta tips slukade jag naturligtvis med hull och hår för den sträckan var riktigt fin och jag är allergisk mot grusvägar. Jag kom att följa Hans vägbeskrivning nästan till punkt och pricka. 
 
Vandringsleden Brända berget - Höljerudsforsarna är under upprustning och förändring. En del av den gamla sträckningen är ändrad eller kommer att ändras och en ny förlängning är redan dragen. Jag var i kontakt med Bengtsfors Turistbyrå och Bengtsfors Fritidskontor för att få reda på mer. En ny karta är på gång som skall visa den nya sträckningen. 
 
Vandringsleden Brända berget gav mig en fin upplevelse. Men man måste även ta sig genom en riktigt tråkig sträcka där leden följer  landsvägen för att sedan fortsätta upp genom ett industriområde. Inte ens en godisfabrik kunde rätta till den negativa känslan jag fick. Hälsporren gjorde säkert sitt till. Men jag fick också uppleva den finaste natur Dalsland har att bjuda på, enligt mitt tycke. För att följa Dalslands kanal vid Höljerudsforsarna är en naturupplevelse av hög klass och utsikten från Brända berget är inte mycket sämre. Vandringsleden var mycket bra uppmärkt och jag fick aldrig problem med vart jag skulle gå. Det blev en vandring på ca: 11 km. Hm.. det där var ju en ren lögn, men vandringsleden var ca: 11 km. 
  
Jag följde Hans tips att parkera på naturreservatets parkering vid Nedre Höljen i Billingsfors, se bild ovan. För att komma till den svänger man in på Varvsvägen (skyltat naturreservat) och följer den i ca: 600 meter.  
 
Vid det röda P:et i nedre delen av kartan parkerade jag. Nedan ser ni hur jag gick genom naturreservatet, från 18:e sluss är det bara att följa rödvit märkning. 
 
Bilen var låst och regnjackan var nedpackad i ryggsäcken som nu hängde på min rygg. Maten, drickan, kameror, stativ och hälsporren var med, jag var klar att ge mig iväg på den ca: 11 km långa vandringsleden. 
 
Efter några få steg kom jag fram till gränsen för naturreservatet. Nu var det bara drygt 1 km jag gick i naturreservatet + när jag gick tillbaka igen från 19:e sluss. 
 
 
På stabil bro tog jag mig över forsen. Jag höll utkik efter strömstaren eller om det hoppade en laxöring jag kunde fånga med händerna.  
 
Här befann jag mig vid Dalslands kanal 18:e sluss. Det var mysigt här eller rättare sagt charmigt, eller kanske både och.  
 
Jag gick på en trevlig stig intill vattnet upp mot 19:e sluss.  
 
Framme vid 19:e sluss. Nu kom det några regndroppar så bänken under granen stod lägligt till.  Nedan ser man vandringsledens rödvita märkning. 
 
Det var naturskönt värre här mellan 19:e och 20:e sluss. Jag hade den vilda forsen på ena sidan och Dalslands kanal på den andra. 
 
20:e sluss syns till höger i bilden ovan. Vid 20:e sluss korsar vandringsleden forsen och järnvägen och det bar av mot badplatsen.  
 
Nu befann jag mig vid badplatsen i södra änden av sjön Bengtsbrohöljen. I andra änden skymtar Bengtsfors.  
 
Efter badplatsen blev det till att gå på grusväg när jag följde gamla Lelångenbanan mot Bengtsfors. Jag gillar inte grusvägar, men det gick inte att klaga på naturen omkring. Men när jag kommit ett kort stycke var halva vägen uppgrävd och det stod grävmaskiner och lastbilar i min väg. Jag fick reda på att dom drog fjärrvärme mellan Billingsfors och Bengtsfors. Nu var det inte grusväg jag gick på längre, utan sand, lera och jord. Men det var mjukare att gå på och välkomnades av min hälsporre. Detta blev en bildlös beskrivning. 
 
Bild ovan: Nu var jag snart framme i Bengtsfors. Mitt i bilden bakom mig syns Majberget där Gammelgården ligger, som jag skrev ett utflyktstips om nyss.  
 
I Bengtsfors var vandringsleden omdragen. Förr utgick leden från Gammelgården, men nu följer den vattnet istället och det tyckte jag var bra för detta var ett fint parti. Men sedan var det dax att följa bilvägen upp genom industriområdet som jag skrev om tidigare och det var inte lika kul. På bilden nedan hade jag precis genomlidit detta och nu väntade en trevlig stig upp på Brända berget. 
 
Det är en ganska lång stigning helt nerifrån Bengtsfors och upp till toppen på Brända berget. Men jag gillade varje gång det gick uppför, för i motlut kände jag mindre av hälsporren. Men annars gjorde det egentligen bara ont när jag nuddade marken. 
 
När jag kom upp på toppen fick jag en utsikt som heter duga. Snett bakåt i norra änden av sjön kunde jag se Bengtsfors och längre bort berget Egersknatten, som jag var uppe på dagen före.  
 
Det var rogivande att slappa en stund på bänken samtidigt som jag tillförde kroppen föda och dryck.  
 
Nu väntade en lite mer intetsägande promenad ned från berget. Det var ganska trist bitvis faktiskt. Man blir fort bortskämd efter att ha sett så mycket fint. Det kändes nästan bra när jag blev invaderad av älglusflugor så jag fick annat att tänka på. 
 
Jag kom ned igen vid 19:e sluss. Därifrån följde jag ju samma stig tillbaka till bilen och då behövs inga bilder.  
 
Vandringsled Brända berget - Höljerudsforsarna bjuder på mycket storslagen och vacker natur. Enda negativa, enligt mig, är att ungefär halva sträckan går man på grus och asfalt. 
 
Vill man gå en kortare promenad och kanske bara titta till naturreservatet rekommenderar jag att gå till 20:e sluss eller fram till badplatsen och sedan tillbaka samma väg. 
 
Film från detta vandringstips OBS OBS OBS: i stället för Dalslands kanal råkar jag tyvärr säga Göta kanal i filmen. Får skyllas på att jag santidigt som filmen gjordes tittade på naturområden längs Göta kanal. Kan tyvärr inte ändra nu då projektet och filmscener gått i soptunnan. Jag ber om ursäkt till alla älskare av Dalslands kanal.
 

(Above Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)    

 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej!
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här : https://drive.google.com/open?id=1W754fvWYbeodMWjxErQQahAQzIc&usp=sharing 
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Amanda Jona [FOTOGRAF]:

Åh, såg verkligen ut som en fantastiskt fin vandring!

Svar: Ja den kan jag rekommendera
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Mamma:

Mycket vackert. Ungefär samma sträcka färdades vi förra sommaren, men då via dalslands kanal och den gamla enkelspåriga järnvägen .

Svar: Ha ha ha, ja, jag har fått reda på att jag råkade skriva Göta kanal på något ställe, men än värre säga det en gång i filmen som jag tyvärr inte kan ändra i.
Ronny von Frank-Einstein

Till top