von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Baldersnäs naturreservat. Vandringsled till Världens Ände. Bengtsfors kommun.

Vandringar Dalsland Bad, Bilder, Ekhagar,, Friluftsliv, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, strandpromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Detta vandringstips är ca: 5 km i mycket lätt terräng.
 
(A really beautiful and easy hiking trail around Baldersnäs, length 5 km).
 
Juli 2017
Okey, frågan är om inte naturreservat Baldersnäs platsar på 100-listan över platser man måste ha sett innan man får sin etta med lock, i alla fall inte långt ifrån.
 
Baldersnäs är en halvö i Laxsjön. Detta är en riktig naturpärla, vi bjöds på sagolik fin natur och vackra vyer. Vi startade upp med att långsamt (som vanligt) ta oss genom den fina parken med alla stora lövträd runt herrgården och sedan följde vi en vandringsled vidare upp till norra änden av halvön, kallad Värdens Ände. Vandringsleden är en ca: 5 km lång strandpromenad som leder runt hela Baldersnäshalvön. Det är en underbar promenad och i stort sett fri från backar. 
 
Den vackra herrgårdsmiljön har anor från 1700-talet. På Baldersnäs bedrivs fortfarande jordbruk och här finns en av norra Dalslands största mjölkdjursbesättningar. Med hjälp av de betande djuren hålls landskapet öppet. Sedan 1975 är halvön skyddad som naturreservat och naturvårdsförvaltare är Västkuststiftelsen, allt enligt information från Länsstyrelsen. 
 
Karta ovan visar vart vi befann oss. Man behöver inte parkera på besöksparkeringen till Herrgården m.m. utan strax före man kommer fram till parkeringen är det skyltat mot naturreservatets parkering. 
 
Bild ovan: Ett av de små träden i parken.  Nedan en romantisk bro på väg ut mot en liten romantisk ö, vi var på Parasollholmarna.
 
Bild ovan: Och så bar det av mot... ja just det.  Vi gick leden motsols, det betyder att vi gick utmed östra sidan av halvön upp till Världens Ände. Det blåste upp rejält lagom till att vi gav oss iväg.  Det gjorde filmningen lite vanskelig, men men.
 
Fin karta ovan som visar hela området med vandringsleder och allt. kartan fick jag fatt på genom denna sida. Där man kan läsa mer om Världens Ände. 
 
Bild ovan: Kanotister på väg till Världens Ände. Några fick problem i den starka vinden.  Fikabordet nedan stod fint men denna dag var det för blåsigt. 
 
Bild ovan: Vi testsatt den låga bänken och enen bjöd vindskydd. Men vi satt betydligt skönare på bänken nedan och var fria från vinden där också. Vi befann oss nu i Färjeviken.  
 
Världens Ände var nådd. I stenen skall det tydligen stå ristat på latin "Här står vi vid spetsen, här viker jorden för vår fot”. 
 
Dålig bild ovan visar lägerplatsen vid Världens Ände. Den hade nu invaderats av kanotisterna (det går att se 2 på bilden). Vad gäller när man nyttjar lägerplatserna? Läs här:  http://www.vastsverige.com/bengtsfors/b/213857/Lagerplats-47-Baldersnas-Laxsjon 
   
Då bar det av tillbaka längs västsidan av Baldersnär  och snart hade vi nått fram till den fina fikaplatsen nedan. 
 
Varje promenadsteg på denna vandring gav utdelning i nya vackra vyer.  
 
En fin allé av lövträd, i huvudsak ekar tyckte jag mig kunna se. Eller rättare sagt trodde jag mig se. 
 
Efter denna bro kan man gå vänster och följa leden bort mot  Färjeviken. Men vi följde Strandpromenaden vidare, det var fortsatt väldigt fint. 
 
Bild ovan: Här står vi och spanar tillbaka på sträckan vi gått, ¤%#%# va fint det var här. Nu följde vi en grusväg upp till herrgården och detta vandringstips är därmed slut. 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish).
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Njää! inte runt vandringsleden. Men det går bra att följa allén i mitten på halvön upp till t.ex. fikabordet vid Färjeviken där vi satt. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
#1 - - Mamma:

Vi var på julmarknad vid Baldersnäs för några år sedan. Oj så mycket vackra vyer vi har missat.

Svar: Ja, istället fick ni säkert med er massa skräp hem.
Ronny von Frank-Einstein

Till top