von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En bensträckare upp till Öresten borgruin på Slottsberget, Skene. Marks kommun.

Övrigt Västra Götaland Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Detta promenadtips är ca: 1 km. En mycket fin utflykt.
 
(A short (1 km) but very nice and scenic walk up to a castle ruin).
 
Augusti 2017
Vi tog ett stopp här när vi var på väg till Kulturreservat Ramsholmens odlingslandskap. Trots att det var en gråtrist dag med lätt duggregn i luften blev detta en höjdare, för ¤#¤# va fint det var här på kullen med alla stora lövträd. Av borgen ser man inte mycket idag, men det finns vissa spår kvar som en informationstavla på toppen hjälper dig att se. Detta blev en promenad på ca: 1 km fram och tillbaka. Kolla det röda P:et på kartan nedan, där parkerade vi. 
 
Direkt söder om bron över Slottsån fanns en liten parkeringsplats med fikabord och en informationstavla + en fotboll om man ville lira lite. Bilden nedan har far tagit.  Kurirleden och Viskastigen passerar genom området. Viskastigen har jag förresten tänkt gå vid tillfälle. Viskastigen var den medeltida färdväg som gick från Halland till Västergötland genom Viskadalen.  Vandringsleden är ca. 18 km. 
 
Bild ovan: Slottsån fotograferad från bron. Annars ser man inte så mycket av ån så här års när löven skymmer sikten. Men vi startade med att följa en liten stig utmed ån ett kort stycke innan vi tog oss upp på den märkta stigen. Naturupplevelsen dög för att jag skulle knäppa bilderna nedan. 
 
Ovan en bild på texten på informationstavlan nedanför berget. Här kan rekommenderas glasögon. 
 
Bild ovan: I bakgrunden ser man Örestens Gård. 
 
Informationen ovan hittar man på en tavla när stigningen upp mot toppen börjat.  
 
Det stod ett par fårskallar (eller lamm) och glodde lite slött på oss från toppen när vi kom travande upp i slänten likt två getter. Djuren brydde sig dock inte nämnvärt utan betade obekymrat vidare trots vårat närmande. Men efter att vi fepplat en stund i branten med bilder och film blev dom nog lite osäkra på om vi var en aning konstiga och traskade iväg till flocken. 
Det var fullt av bä bä på toppen. Dom precis som vi tyckte att det var frodigt och grönt här uppe.
 
Det var idylliskt och rofyllt på toppen. Annat var det förr då blodiga bataljer skall ha utspelade sig här. Tänk att detta berg en gång i tiden utgjorde gräns mellan Danmark och Sverige. Vad som står på informationstavlan ovan kan du läsa nedan. Jag har delat upp den i 2 bilder för att det skall bli tydligare att läsa. 
 
Bild ovan: En av stenarna som markerar fynd som gjorts här, som ni kunde läsa om ovan, ifall ni hade lust. 
 
Medans far jagade fyndplatser runt om på kullen tog jag en bild av mig själv vid det bamsiga trädet. Den bilden får avsluta detta utflyktstips. 
 
Film från detta utflyktstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nja! då får barnvagnen vara ganska smal och armarna ganska starka.. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
#1 - - Mamma:

Nu har jag även lyckats hitta dessa fina bilder och film med en intressant borgruin. Letar fortfarande efter Kinnekulle.

Svar: Tack. Kinnekulle är inte klart ännu och lär ta någon vecka till.
Ronny von Frank-Einstein

Till top