von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En mycket blöt men fin promenad vid Brokvarn, Marks kommun

Övrigt Västra Götaland Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, filmer, forsar, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Detta promenadtips är ca: 1,8 km i lätt terräng. 
 
(A marked hiking trail in beautiful nature and interesting culture. But a little wet this day. Length 1.8 km)
 
Brokvarn är ett härligt utflyktsmål med cirka 1000 besökare varje år, skriver Öxabäcks Hembygdsförening som äger kvarnen. Vid Brokvarn finns en naturstig på ca: 1,8 km som jag kom att gå. Dom flesta stannar nog bara till här för att se den fina kvarnen och dom gamla broarna. Den äldsta bron som är från medeltiden ser du resterna av på bilden ovan. På bilden nedan ser du en vacker stenvalvsbro från 1830-talet. Jag står på dagens betongbro när jag tar bilderna.   
 
Karta ovan: Jag körde från Skene förbi Örby mot Öxabäck. Brokvarn ligger intill landsvägen.
 
Bild ovan: körvägen ned till kvarnen. 
 
Kvarnen är byggd 1931 och renoverades 1996, det stod att läsa på informationstavlan vid kvarnen. Informationen på tavlan är förevigad nedan.   
 
Som ni ser av skylten ovan var det bara att följa grön markering och se upp för hal spång. Vädret var minst sagt ombytligt, ena stunden sol och nästa hällregn. Så nog var varningen för halkrisk befogad. Men inte 17 stod det något om att det kunde vara blött på spången, som jag fann låg under vattenytan. På kartan ovan ser ni naturstigen inritad likt en röd liten binnikemask
 
Bild ovan: Till vänster om kvarnen börjar naturstigen. Runt kvarnen var det rejäla spångar/broar som leder över och längst med Torestorpsån. 
 
Bild ovan: Naturstigen var mycket bra uppmärkt.  Det var också en mycket lätt promenad, jag bjöds inte på några backar och blött blev det först när naturstigen vände tillbaka och följde nära inpå sjön (i sjön enligt mig). Nedan en svamp på stigen som inte törstade. 
 
Det var så satans blött här att jag alls inte blev förvånad när det dök upp en liten skylt med en krokodil på. "Mata inte krokodilen" stod det på skylten. Ironiskt med tanke på att jag glömde ryggsäcken med mat och dryck hemma. Jag vadade vidare.
 
Bilderna ovan och nedan är tagna uppifrån stenvalvsbron, så nu var jag strax framme.  
 
Som det såg ut nu (september 2017) så var det helt omöjligt att ta sig runt naturstigen torr på fötterna om man inte gick i stövlar. För att förstå hur blött det var måste ni se filmen. Mina fina "joggingskor", strumpor och nedre delen av byxorna var plaskblöta. Men jag hade mina varma goa gummistövlar i bagageutrymmet som jag sedan körde hem i. Tur att man är utrustad med en väl fungerande hjärna. 
 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej! Men runt kvarnen och bort till trävalvsbron går fint. Ni ser bredden på spången på näst översta bilden. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på en google karta. Du hittar länk i menyn högt upp på vänster sida, eller så klickar du direkt på länken här
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

#1 - - Dan Alsterland:

Inga stövlar eller matlåda, fy vad hemskt ;-) Men däremot fantastiskt fina bilder och en rolig film.
Själva ska vi åka till Tjurpannan i helgen och ta in på bed & breakfest i Grebbestad. Vi har faktiskt aldrig varit där så det ska bli skoj.

Ha det gott

Danne o Katarina

Svar: Hej där och tack. Stövlar hade jag med, men inte på mig. Då hoppas jag att ni får lite bättre väder än vad det är nu. Jag kommer mycket snart att gå ut med en förfrågan om vandring med gänget den 1 oktober (jag har bil då).
Hoppas ni får en fin tur till Tjurpanna så det blir fina bilder. Vi hörs snart, ha det bra.

Ronny
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Mamma:

Nu har jag även hittat bilder och film från denna blöta vandring. Svampen på sista bilden är en aspsopp och den i vattnet är en skivling av något slag.

Svar: Hoppas skivlingen gillar vatten.
Ronny von Frank-Einstein

Till top