von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Årsnäs - Råholmen bjöd på fint väder och en vacker promenad. Kungälvs kommun.

Vandringar Bohuslän & Västkusten Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Kungälv, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Detta vandringstips är totalt ca: 4 - 5 km.
 
(In this hiking tips we walk about 4 - 5 km). 
 
Igår lördagen den 31 mars 2018 tog jag och far en tur till Årsnäs som man hittar strax väster om Kode. Tanken var att jag skulle filma, men ett missöde med minnet, mitt minne, gjorde att jag fick nöja mig med att ta bilder. Men det är väl tanken som räknas. Nedan har jag satt en röd punkt där vi parkerade. 
 
Vi parkerade här (bild ovan) där det blev grusväg vidare ut mot Råholmen bryggor. Sedan promenerade vi grusvägen ut till bryggorna och vidare på en stenig strand ned till södra udden. Detta blev utflykt ett av två. Se kartan nedan.
 
Bild ovan: Här en av bryggorna. I bakgrunden Björsholmen och bakom den Lövön med dom branta stupen. 
 
Ovan en bild tillbaka mot båtbryggorna och den steniga stranden där vi balanserat oss fram. Nu befann vi oss uppe på en bergsudde längst ned i söder på Råholmen. I bilden nedan ser vi lite av Älgön till vänster och Lövön till höger. Brattön hade tagit plats framför solen, så den gick inte att fota. Eller gick, gick det väl, men..
 
Sedan gick vi samma väg tillbaka till vår Base Camp, alltså bilen. Vi kom att samspråka med en inföding och fick lite goda råd inför vår nästa utflykt norrut. Kartan ovan visar hur vi kom att gå. Vi gick några meter tillbaka på bilvägen mot Kode och svängde in på en stig vid det röda skjulet nedan. 
 
Stigen följde mestadels nära inpå vattnet. Det var lite gojjigt och blött på sina ställen, snön höll ju på att smälta.  
Nedan en stilstudie i att ta sig fram på stenar utan att bli blöt om skorna. Här skulle kanske stövlar varit att föredra. 
 
Vi hittade en fin fikaplats i lä vid dessa badstugor. Vid högt vatten kan det kanske vara lite svårt att följa stranden helt fram till bryggan och båthusen. Men... det var inget vi bekymrade oss för nu. Det fanns inte en människa att se. Annat blir det om någon månad.  På bilden nedan var vi på väg upp mot stugbyn på bergets topp. I bakgrunden ser vi södra Aröd och Vadholmen. 
 
Jag vet inte säkert men jag tror att det är Bostadsrättsföreningen Årsnäs som äger dessa sommarhus/stugor. 
På en liten röd stuga vid "festplatsen"  satt en karta som visade tre vandringsleder. Vi valde att följa den röda ledan motsols, alltså högervarv ned mot husen man ser på kartan. 
 
Det var bara att vända på klacken så hade vi en markering för vandringslederna några meter in på en stig på andra sidan grusvägen. 
 
Nu blev det en stunds knatande i riktigt fin granskog. Här var det menat att jag skulle ta flera bilder som visade vår upplevelse längs den trevliga skogstigen och hur bra uppmärkta lederna var. Men jag kom att resonera som så att bakom nästa krök blir det ändå finare. Detta resulterade i att det inte blev någon bild tagen förrän vi kom ned till bilvägen och fick en fin vy över Ödsmålskile. Stora delar av området runt Ödsmålskile är fågelskyddsområde. 
 
Inte allt för länge efter att denna bild togs var vi framme. Och vad hade vi kommit fram till förutom bilen, jo att vi gått en &%¤& fin promenad. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Mamma:

Bohuskusten ar alltid vacker, speciellt den morra delen.

#2 - - hans eriksson:

Fina bilder från en fin promenad - ett fotografi är utanför vår sommarstuga! Roligt att se att andra uppskattar den fina trakten. Udden på södra delen av Råholmen är ett bra ställa att dyka och bada från!

Svar: Tack Hans. Jag det var ett mycket fint område och vi kom att prata med en inföding som just nämnde att dom brukar dyka från klipporna längst ut på udden.
Ronny von Frank-Einstein

Till top