von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad vid Jungfruviken på Hönö, Öckerö kommun.

Vandringar kring Göteborg Bad, Bilder, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Västkusten, Västsverige, adventure, aktivitet, culture, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
I detta promenadtips går vi ca: 3 km med avstickare och allt. 
 
(A pleasant footpath loop with many beautiful Viewpoints. Length about 3 km if you walk like we did).
 
Idag lördagen den 21 april 2018 förde bilen mig och far ut till Hönö där vi kom att ta en promenad i det fina naturområdet i Korshamn med den populära badplatsen Jungfruviken. Enligt informationen från Öckerö kommun så kallas även området kort och gott för Jungfruviken. Läs mer nedan om detta naturområde. Jag har inte velat länka till Öckerö kommuns sida. För av erfarenhet vet jag att kommuner har pippi på att flytta sidor så att länkar inte längre fungerar. Vem ¤#%# vill få upp 404 Not Found error.
 
 
Så om man följer deras vägbeskrivningen "Hitta hit" så hamnar man på parkeringsplatsen jag markerat nedan. 
 
Och på den parkeringsplatsen befann vi oss när jag tog bilden ovan. På kartan nedan har jag markerat med rött hur vi gick ned till Engelsmännens hage. Dom större röda prickarna är grusslingan och dom mindre visar där vi gick på småstigar eller berg. 
 
Vi tog oss först ned till badplatsen vid Jungfruviken, här var det långgrunt. 
 
Ovan en bild på en av alla fint placerad rastbänkar. Vi kom att testsitta många av dem. Ingen fick underkänt.  
 
Grusslingan fungerade väl att gå på, den bjöd i alla fall på en hel del fina vyer. Men det var skönare att gå på dom mjuka stigarna. 
 
På den här bänken kom vi att rasta på riktigt, alltså med banan, clementin och en kopp varm choklad. Det var fin utsikt även från den här bänken, man såg ned till Göteborgs södra skärgård. Men det var blåsigt, framför allt om man befann sig där den ganska hårda nordvästliga vinden kom åt. Om det inte varit för vinden hade vi säkert ränt runt på klippor och bergtoppar lite mer. 
 
Så hade vi kommit fram till Halse långe badplats längst ned i söder på området. Inte heller här gjorde det ont i ögonen av det man såg. 
 
Här stod vi vid Engelsmännens hage och tittade på gåtfulla spår av en hemlig koloni.  
 
Nu hade vi kommit fram till en tavla som berättade lite om området. Här kunde vi läsa att grusslingan är 2300 meter lång. Men vad i allsin dar stod det sedan. "För att undvika uppförsbackar rekommenderas att hålla vänster varv". Jo jo, det kan jag kanske förstå att man vill om man t.ex. rullar på en barnvagn, eller om man av medicinska skäl inte bör utsätta sig för en uppförsbacke med 6 meters stigning. Men herre jösses....Hönö, eller rättare sagt Öckerö kommun. Hur tänkte ni här, vad är detta för peppning. Det borde väl stå, "Om man vill få ut max motion av att springa eller gå denna mycket lätta motionsslinga rekommenderas att hålla höger varv. Då kan man eventuellt märka av ett par små uppförsbackar som bättrar på konditionen.
 
Karta ovan visar hur vi gick tillbaka en bit på grusslingan innan vi svängde in på  en trevlig liten skogsstig norrut mot kyrkogården. Vi fick dock gå ett litet stycke till på grusslingan före kyrkogården. 
 
Bild ovan: En skog full av kaprifol. Här myste var tjusigt när det blommar. 
 
Norr om parkeringsplatsen kollade vi in en labyrint, vid R:et på kartan.  
 
Och så var det dax att fara hem till götet igen, nöjda och belåtna. 
 
Närmaste busshållplats Hönö kyrkogård, Öckerö. 
 
Film från detta promenadtips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Jadet går fint att rulla runt en barnvagn på grusslingan. Men tänkt på att hålla högervarv så du inte missar dom få uppförsbackar som finns på slingan. Det stärker armar, ben och bål 😊

 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
  
 
 
 
#1 - - Mamma:

Göteborgs skärgård har mycket fin natur att bjuda på. Två vackra svanar fick du också med på filmen.

Svar: Ja skärgården är fin, här eller hos er.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Mamma:

Här givetvis.

Svar: Det var inget frågetecken. Den är fin på båda ställen, skärgården alltså.
Ronny von Frank-Einstein

Till top