von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Ronny tipsar om 10 vandringsleder som är 10 km eller längre. Del 1.

9. Lite Allmänt (babbel) och en del nyttig info Ale kommun, Alingsås kommun, Bad, Bilder, Blåsippor, Bohuslän, Friluftsliv, Göteborg, Ljungskile, Partille, Ronny Sveum, Skarsjöleden, Västkusten, Västsverige, Vättlefjällsleden, Vårgårda, Vårgårda kommun, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, fågelsjö, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, naturområde, naturreservat, naturstig, promenad, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland Permalink1
Just det, detta är tio vandringsleder som man hittar i min blogg och som jag verkligen kan rekommendera om man vill knata en mil eller längre. Men jag har även tagit med ett par tips där det fattas en kilometer på ett ungefär. Det gäller vandringsleder i Göteborgs närhet, och dit räknar jag allt inom 10 mil ungefär. Och ni som läser min blogg vet ju att jag inte är mycket för att vandra på preparerade gångstigar som typ grusade eller asfalterade. Jag vill vandra på riktiga stigar som tillkommit genom att människan har trampat upp dem. För att en vandringsled som till största del följer grusstigar eller asfalt skall komma in här på listan "Ronny tipsar" krävs nog att man längs vandringen verkligen får njuta av upplevelser i världsklass. Som typ att man får se hundratalet meter höga eller breda vattenfall, naturfenomen, vulkaner (under utbrott) m.m. Med detta vill jag bara få sagt att ni kan känna er fullt trygga med att alla vandringsleder som kommer att presenteras här i listan "Ronny tipsar" följer i huvudsak riktiga stigar. 
 
 
Tips 1: Vandringsleder på Härmanö. Otroligt fina vandringsleder i en storslagen natur. Länk här.
 
När jag var här med vandringsgänget gick vi ca: 12 - 13 km, uppskattade jag det till. Men man kan gå både längre eller kortare på mycket bra uppmärkta leder.  Detta tips skulle lätt kvala in på min kommande lista "Ronny tipsar om månadens 5 i topp", som jag kommer presentera en gång i månaden från maj till och med september varje år. Halleluja!
 
 
Tips 2: Vandringsleder i Lexbybergen, Partille. Mycket fina vandringsleder på knixiga stigar i en kuperad skogsterräng där man passerar några fina små sjöar och tjärnar. I vandringstipset förlänger vi det grönvita spåret med det gula och sträckan blir ca: 10 km. Men man kan gå längre än så, mycket längre. Du kan nog garanterat förlänga vandringen till du blir trött i benen. Antingen genom att fortsätta på det svartvita spåret i norr och/eller ett av dom andra i Lexbybergen. Se kartan längst ned i vandringstipset här.
 
Det är lugnt och rofyllt när man kommer en bit ut i terrängen, då hörs inte motorvägen längre. Det enda som möjligtvis stressade mig var att jag misstänker att man skall skövla mer av den fina granskogen norr om Surketjärnen.
 
 
Tips 3: Kvinnestadleden runt Kvinnestadsjön, Vårgårda. En mycket fin och lättvandrad vandringsled på ca: 9 km. Länk till vandringstipset här.
 
Det är en mycket vacker vandring runt Kvinnestadssjön, som mestadels går på små mysiga skogsstigar. Och HALLÅ där. Så här i blåsippetider som det är nu när detta tips släpps kan jag väl tipsa om att vi fann gott om blåsippor både på norra och södra sidan av sjön. Framför allt strax före vi kom fram till Sjömaden. Fin badplats på östra sidan nära Kvinnestads kyrka som ni ser bilder på nedan och där leden startar och slutar.
 
Bild ovan: Det gällde att hålla balansen på stigen så att man inte fick en stöt. 
 
Tips 4: Vättlefjällsleden, Ale - Göteborg. En riktigt fin och populär vildmark med många små sjöar och tjärnar norr om Göteborg. Längd ca: 25 km. Länk till vandringstipset här.
 
Vättlefjällsleden är ett vandringstips som jag kommer uppdatera med nya bilder så småningom. Många av bilderna i tipset är tagna med en dålig kamera. 
 
Tips 5: Mjögasjöslingan i Kinna. Mjögasjöslingan är en ganska lätt och mycket fin vandringsled på ca: 10 km. Länk till vandringstipset här.
 
När vi hämtat oss efter den inledande grussträckan på drygt en kilometer och när chocken sedan lagt sig efter att vi upptäckt kalhyggen på båda sidor av södra delen av Mjögasjön så fick vi en mycket fin vandring.  Men men men, avverkar man mer av den fina trollskogen får detta tips lyftas bort från den här tips listan, då har Mjögasjöslingan inget här att göra. Informera mig gärna om så blir fallet.  
 
 
Tips 6: Skarsjöleden på Bredfjället, Ljungskile. En vandringsled på ca:12 km som bjuder vacker natur med inslag av dramatisk vildmark i en bitvis mycket kuperad terräng. Leden passerar en fin badstrand. Länk till vandringstipset här.  
 
Vandringsleden går för det mesta ganska nära vattnet, men det var ofta en brant eller stup emellan. 
 
 
Tips 7: Vildmarksleden Hjortmarka, Alingsås. En vandringsled som långa sträckor verkligen gör skäl för sitt namn. En medeljobbig/lätt mycket trevlig vandring på ca: 10 km. Länk till vandringstipset här.
 
Mycket av vandringen går genom en trolsk ganskog, men även tall och blandskog förekommer det mycket av.  
 
 
Tips 8: Vildmarksleden Hindås - Skatås, Göteborg. Tja a, vad skall jag skriva om den här 42 kilometer långa vandringsleden? Säkerligen befinner man sig sammanlagt bortemot 1 mil på %¤#%¤ tråkiga grus och asfaltsvägar. Nen då återstår det ändå drygt 3 mil av fantastisk natur. Länk till vandringstipset här: 
 
Bild ovan: Vid Kåsjön med hopptornet i bakgrunden.
 
Mycket arbete har lagts ned ganska nyligen på leden för att det skall gå smidigt att ta sig fram på stigarna. Det finns några vindskydd utmed leden och vill man bli blöt finns badplatser.
 
 
Tips 9: Storsjöleden i Viskafors.  En mycket trevlig, vacker och intressant vandringsled på ca: 8,5 km. Länk här
 
Bild ovan: Vindskyddet strax intill Storsjögården i norra änden av sjön. Nedan karta över leden.  
 
 
Tips 10: Vandringsleder i Gullmarsskogen, Lysekil. I detta vandringstips med Vandringsgänget gick vi den vita vandringsleden (nr 5 på kartan nedan) som mäter ca: 8 km. Förslagsvis förlänger man vandringen med grön led. 
 
Detta är en jättefin skogsvandring. För att få till en längre vandring kan man vika in på den gröna leden (nr 4 på kartan nedan) och så att säga rundan sjön i norr. Kanske en avstickare upp på utsiktsberget där man får en fin utsikt över Gullmarsfjorden m.m.
Ladda hem hela kartan här. Du finner Gullmarsskogens vandringsleder norr om Finnsbo. 
 
 
 Så där ja, det var del 1. Del 2 hoppas jag ha klart i juni. 
 
 Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma:

Fina vandringar. Vissa tycker jag mig minnas sedan vi gick turer I omgivningarna under 80 och 90 tablet.

Svar: Japp ditt minne är bra. Lexbybergen gick vi i och inför Bohusleden 1993 gick vi Vättlefjällsleden men vi förlängde vandringen med drygt 1 mil bortom bl.a. Mollsjön.
Ronny von Frank-Einstein

Till top