von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Promenad i naturreservat Gamla Ekudden i Mariestad

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Ekhagar,, Ekskog, Nature reserve, Photos, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, fågeltorn, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, västra Götaland, wandern Permalink0
Promenaden genom naturreservatet är kort, men mycket fin. I det flacka området finns massor av stora grova gamla ekar. Vissa är många hundra år gamla. Promenaden går med fördel att förlänga i området utanför naturreservatet., det gjorde vi. 
 
(A small, but very beautiful nature reserve on Ekudden, Mariestad)
 
Naturreservat Gamla Ekudden hittar man nordväst om Mariestads centrum. Naturreservatet blev bildat 1993.  Längs de långgrunda stränderna och våtmarkerna  trivs häckande och flyttande vadare.
 
Juli 2018
 
Jag filmade inget från denna promenad. Det fanns ingen inspiration i värmen. Men som lämpligt soundtrack för att höja upplevelsen av bilderna nedan kan jag rekommendera Eder att ha valfri låt av Per gessle i huvudet, instrumental, på luftgitarr. 
 
Vi parkerade vid Ekuddens tempererade bassänger, se karta ovan. Sedan gick vi så som jag har rödprickat medsols. Den röda större punkten är där kartan nedan fanns. Tanken var att vi skulle tittat till Gamla staden, men vi fick lite för ont om tid + att värmen sänkte inspirationen. Vi hade även tänkt att gå rakt västerut till sjukhuset och sedan norrut nära vattnet. men som sagt....
 
Vi läste på skylten att betande djur kunde finnas i området, och det var ju alldeles riktigt. 
 
Träden gav en del skugga, det var skönt för i skuggan var det endast 33 grader varmt. Far hade naturligtvis glömt kepsen hemma. Han skulle köpa en när vi kom in i Mariestad, så varje meter i skuggan tog vi emot med glädje. 2015 gjordes en del upprusting i naturreservatet, bl.a. några nya spångar och broar. Läs mer här om naturreservat Gamla Ekudden. 
 
Bild ovan: Här hade vi tagit plats längst ut på Talludden. Moln hade letat sig framför solen, det var nästan skönt.  
 
Far tar bild av en gammel ihålig och svårt bränd ek, eller det som var kvar av den. Vet inte om detta är ett verk av en pyroman eller om blixten varit framme. Bilden han tog ser ni nedan. 
 
Det var som att en jätte hade varit framme och ruskat på träden så att grenar fallit av. 
 
Bild ovan: Tittut, det var grova stammar. Bilden nedan har far tagit.  
 
Bild ovan: Utsikt över Tegelängen från fågeltornet. Tegelängens våtmark uppkom 1998 då den pump som avvattnade jordbruksmarken gick sönder. Vattnet steg och det visade sig att detta lockade till sig många arter av vadare och andra fåglar. Detta var information från mariestad.se
 
I en hammock kunde vi sitta och gunga vid Tidans utlopp. Det fanns gott om hammockar här. Sedan bar det iväg över Tidan in mot torget på jakt efter keps och glass. 
 
Bild ovan: Här blev det glass och dricka under parasollen. Det blev det även på Café Bäcken, bild nedan.   
 
Strax nedanför deras trädgård ligger Vänern så blöt. 
 
Från Café Bäcken hade vi inte långa biten kvar till parkeringsplatsen.
Det var riktigt fint ute på Ekudden, men jösses va det var varmt. Hur långt gick vi??? Tja, om vi räknar bort det vi rände runt inne i Mariestad så, kanske runt 3 km. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja då, det går nog rätt bra. Om barnvagnen inte är för bred för övergångarna. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
Till top