von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En utflykt upp i Galgberget i Halmstad.

Vandringar Halland Bilder, Halland, Nature reserve, Park, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Utsiktstorn, Viewpoint, Västsverige, adventure, aktivitet, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, wandern Permalink1
Det finns flera trevliga vandringsleder/spår och stigar på Galgberget. Klättra upp i utsiktstornet, promenera i den fina bokskogen och få en avkopplande kulturstund bland dom gamla byggnaderna i Hallandsgården. 
 
(There are several marked trails on the mountain Galgberget. Nice beech forest, a view tower and old buildings in Hallandsgården). 
 
Juli 2018
Jag började denna dag med en utflykt upp till Galgberget i norra delen av Halmstad. Dit hade jag inte långt att köra från vandrarhemmet jag bodde på i centrala delen av staden. Jag ville beskåda Halmstad uppifrån utsiktstornet på Galgberget och även titta på dom gamla byggnaderna i Hallandsgården + ta en kortare morgonpromenad i bokskogen.
Den stekheta värmen landet drabbats av fick upp mig ur sängen tidigt, nu skulle jag hinna vara ute i naturen några timmar innan det blev för varmt. Natten hade varit svettig värre, temperaturen sjönk aldrig under 20 grader och på rummet hade jag 29 grader. 
 
På kartan ovan har jag markerat där jag parkerade. Men det finns många fler parkeringsplatser på Galgberget. Se kartan längre ned över Hälsans Stig.
 
Jag parkerade intill det 13 meter höga utsiktstornet. Det ligger på Galgbergets högsta punkt Klyftehög. Tornet stod klart och öppnades för allmänheten 1897. 
 
Jag var inte upplagd för att filma, det fick vänta till Virsehatt. Så jag tog min mobilkamera och stativ och förberedde mig på att få se Hamstad från ovan. Det borde väl bli bra på bild. 
 
"Men va i #%¤, dörren upp till tornet var låst. H#¤%#'e, klockan var ju 05:15, hur sent öppnar dom egentligen". Klockan 10 stod det att läsa. 
 
Det blev att bita i det sura äpplet och istället promenerade jag en slinga i den fina bokskogen. Jag gick på gehör lite kors och tvär genom skogen. Det finns märkta spår här, t.ex den ca: 4 km långa Hälsans Stig, se karta nedan. Men som sagt, jag följde ingen led utan gick på ren känsla. 
 
På Galgberget finns en djurkyrkogård där många älskade husdjur ligger begravda.
 
Bilden ovan visar min mycket väl utvecklade konstnärliga sida. 
  
Bokskogen är ganska gammel, den planterades på 1860-talet. 
 
Strax nedanför utsiktstornet (söder om) finns en riktigt  hyfsad utsikt, i brist på bättre (tornet).
 
Här kan man sitta och fika med utsikt över staden och Laholmsbukten. Det hade tydligen några gjort kvällen före. Men sedan måste dom haft en sabla otur när dom försökt att tänka, för deras skräp låg kvar. Eller kanske tyckte dom att avståndet till en papperskorg var för långt. Eller också tänkte dom inte alls. 
 
Från utsiktsplatsen är det inte långa promenaden ned till Hallandsgården. Där kom jag att strosa runt en stund. 
 
Bild ovan på Krafsagården och dom två uthusen.  Nummer 5 och 6 på kartan. 
 
Om den lilla boden ovan står att läsa nedan. Nummer 11 på kartan.  
 
Bild ovan: Skvaltkvarnen nr 9 på kartan.  
 
Om Backstugan ovan står att läsa mer om nedan. Nummer 7 på kartan.  
 
Bild ovan och nedan på Hörsåsstugan med brygghus. Nummer 1 på kartan. 
 
Bild ovan på ett stabilt bord med stolar. Bild nedan på Ronny.
 
Jag fick verkligen en trevlig morgon på Galgberget. Klockan var 08:05 och nu bar det av mot Virsehatt.  
 
Karta över spår och leder. Kartan är hämtad här  från Halmstad.se. Hoppas länken fungerar för kartan går att få upp mycket större då. Men kommuner har pippi på att byta länkar, tyvärr. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja, stigarna på galgberget lämpar sig väl för att rulla på en barnvagn.
 
Det blev inget filmat på Galgberget. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
  
 
 
 
#1 - - Mamma:

Det ser grönt ut i Halmstad trots torkan. Spännande bilder på backstugor, skvaltkvarn och brygghus.

Till top