von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Doktor Sædéns runda i Mörttjärns naturreservat. Melleruds kommun

Vandringar Dalsland Bad, Friluftsliv, Park, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Utsiktstorn, adventure, dagsvandring, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink1
Bild ovan. Trillinggranen.  
 
Doktor Saedéns runda är ca: 2,7 km lång. Man bjuds en lätt småkuperad och mycket trevlig promenad som helt klart överträffade min förväntan.  
 
(This is a nice nature and cultural walk (about 2,7 km), Read more at the bottom of this hiking tips (link)).
 
September 2017
Mörttjärns naturreservat och strövstigen Doktor Sædéns runda hittar man i Dals Rostock på Kroppefjäll. 
Jag bestämde mig för att parkera vid OK kroppefjälls klubbstuga OK Stugan. När jag rullade fram på den smala grusvägen som leder upp till OK Stugan körde jag förbi Kroppefjälls gamla sanatorium. (den 1 maj 2018 öppnar Kroppefjäll bed & breakfast här). Jag fick även en skymt av den lilla Mörttjärn som Doktor Sædéns runda cirklar runt i bergen kring. 
 
Doktor Saedén var överläkare på Kroppefjälls sanatorium 1916-1945. I skogen byggde han många spännande monument för att lungsjuka patienter skulle lockas att ta stärkande promenader.  Kroppefjälls sanatorium behandlade tuberkulospatienter från 1911 till 1960. (info bl.a. Melleruds kommun)
 
Kartan ovan visar vart man hittar utgångspunten för Doktor Sædéns runda. Men jag valde som sagt att parkera vid OK Stugan strax väster om den röda punkten, se karta lite längre ned. 
 
Strax intill OK Stugan hälsade en tavla välkommen till Mörttjärns naturreservat. Läs nedan, framför allt stycket "Spännande kulturmiljö" som handlar om Doktor Sædéns runda, så slipper jag att skriva så mycket 😊  <- gul.
 
                               
Se kartan ovan, nu befann jag mig vid OK-stugan, röd punkt. Jag har med rött markerat hur jag gick Doktor Sædéns runda medsols. Jag hittade dock aldrig stigen eller någon märkning upp till Draken i norr och jag fick även gena tillbaka till OK Stugan på slutet eftersom dag höll på att övergå i natt.
 
Efter ett par hundra meter var jag nere vid Mörttjärn och befann mig då också på Doktor Sædéns runda. På bilden ovan kan man mellan träden framför huset i vattnet se Lyckans Ö. 
 
Bild ovan: Grillplats på Mörttjärns västra sida. Detta är dock inte den officiella grillplatsen vid Mörttjärn som det står skrivet om och som är utmärkt på kartan.
Nedan en bild på två färgglada svampar som jag nästan tycker ser ut som sådana däringa mjuka sötsura godisar. Jag tror det är en blodvaxing som jag förevigat och jag får medhåll av min svampälskande mor. 
 
Doktor Sædéns runda är egentligen ganska lätt och bekväm att gå. Det enda partiet som är lite knixigt och där man får se upp vart man sätter fötterna är genom Nålsögat och Ödmjukhetens port. Har man barn med sig så sätter dom säkert värde på denna korta spännande avstickare upp i berget. Eller om man som jag har barnasinnet kvar. Men annars missar man inget sevärt i världsklass om man låter bli och istället följer stigen längs tjärnet bort till Högfjällskyrkan, jag lovar och svär. 
Jag fick tyvärr inte tagit några bilder på Nålsögat eller Ödmjukhetens port. Jag drabbades nämligen av ett hällregn när jag skulle upp genom Nålsögat (som jag förövrigt klättrade upp vid sidan av). Jag stressade iväg på jakt efter ett stort träd att ställa mig under, men det blev Ödmjukhetens port som kom att fungera som mitt regnskydd.  Ödmjukhetens port fastnade i alla fall på min film. 
 
Nu hade jag tagit plats i Högfjällskyrkan, som blev invigd 1921. Under sanatorietiden hölls det gudstjänster här, men än i dag förekommer både bröllop och dop. På bilden nedan hade jag tagit plats på den steniga sångläktaren. Det var lite frestande att testa akustiken i vår herres "hus". Vem vet, kanske är jag en %¤&# på att bröööla "ovan där"? 
 
Bild ovan på den mossiga predikstolen. 
 
Promenaden gick vidare mot Draken, men tyvärr hittade jag ingen stig eller märkning som ledde in i skogen mot den. Och jag ville inte leta mig fram ostigat då terrängen var ganska risig, jag fick tänka på min onda hälsporre. Den tänkte jag för övrigt rätt ofta på. .Så det blev ingen Dragon för mig,  
 
På bilden ovan hade jag tagit plats på Offerhöjden. Vet inte vad som offrades här eller historien bakom namnet. 
 
Bild ovan: En "trappa" leder upp till utsiktstornet som ni ser skymta ovanför trappräcket.
 
Skylten på trappräcket informerar att Max 3 personer får befinna sig uppe i utsiktstornet samtidigt. Det fick mig att fundera på om det var ett skrangligt bygge jag skulle upp i. Men det kändes hyfsat stabilt och säkert.   
 
Så där ja, den här utsikten gick inte att klaga på, men möjligtvis vädret. Bortom spenaten ligger Dalboslätten och längre ut i horisonten ser man Vänern.  
 
Bilden ovan är mycket bra och informativ. Förutom att bilden skvallrar om vad jag stod och glodde på så visar den också den märkning man följer på Doktor Sædéns runda. Dubbelkorset symboliserar kampen mot tuberkulos. 
  
Bild ovan: Stenarna som utgjorde bänkar var minst sagt såphala. Det var inte långt ifrån nästan att jag höll på att ställa till med en scene inför tomma bänkrader.
 
Och så passerade jag genom det gamla sanatorieområdet. Sedan sanatoriet slog igen 1960 har dessa byggnader fungerat som vandrarhem, hotell & spa och som sagt, den 1 maj 2018 öppnar här Kroppefjäll bed & breakfast.  
 
Bild ovan: Här befann jag mig strax intill huvudbyggnaden vid Mörttjärns östra sida.   
 
Nu korsade jag bilvägen som leder till OK Stugan och fortsatte upp på Brattås i södra delen av naturreservatet. Det här var en mycket trevlig och lite spännande parti av Doktor Sædéns runda med flertalet monument.  
 
Så kom jag upp till en skapelse som kallas för Ekotemplet. Här skall man tydligen ha bra förutsättning att skapa fina ekon. Eller rättare sagt, på sanatoriets tid hade man det, före träden blev så många och höga.  
 
Bild ovan och bilder nedan: Fin bro som leder över djupa bergklovet och ut till Vida utsikten. Min inställning tycks vara att jag tydligen inte kan lägga ut för många bilder av mig själv på bron. 
 
Vilket place alltså, Vida utsikten. Här kan man grilla korv samtidigt som man beundrar utsikten över Dalboslätten och Vänern i fjärran. Vid klart väder kan man se helt över till Kinnekulle. Denna höstkväll var det dock inte klart väder.  
  
Det var inte långa biten ned till grusvägen som jag sedan följde tillbaka till OK Stugan. Jag var attans nöjd med denna promenad, kan verkligen rekommenderas om man befinner sig i närområdet eller har tänkt att bo på Kroppefjäll bed & breakfast 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Here you can find information in English and German about Mörttjärns Nature Reserve and the hiking trail "Doktor Sædéns runda". in pdf-format. 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  NEJ, men det går fint att rulla runt Mörttjärn. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma:

Ok, det var en fin tur. Den fick vid lust att ta till sommaren. Svampen du fotat ser ut som en blodvaxing.

Svar: OK, du tror också på blodvaxing, bra. Ja det här är en fin promenad, ni får ta med era Dals Rostock vänner.
Ronny von Frank-Einstein

Till top