von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Hestraskogsleden i Hestra motion & rekreationsområde, Borås kommun

Övrigt Västra Götaland Bad, Borås, Friluftsliv, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Hestraskogsleden är ca: 6,8 km lång och bitvis lite småkuperad. Man får uppleva fin vildmark med en trolsk gammel granskog där marken är täckt av mossa. En stor del av vandringen går på små trevliga skogsstigar, men man får även sin beskärda del av grus och asfalt.  
 
(Hestraskogsleden is an approx. 6.8 km long hiking trail in fine old forest).
 
September 2017 
 
Hestraskogsleden är ett resultat av att Borås Stad gjort en miljonsatsning på nya vandringsleder och motionsspår i kommunen. Det är ett femårsprojekt som startade 2016 och som går ut på att upprusta gamla vandringsleder och iordningställa nya. Utöver Hestraskogsleden kommer det även att iordningställas en vandringsled på 10 km här i Hestra motion & rekreationsområde. Men den är planerad att vara klar först till 2021. Detta måste helt klart bli Borås Stad sätt att fira att Göteborgs fyller 400 år 2021, ha ha ha. 
 
Jag fick tips om Hestraskogsleden när jag promenerade vid Vänga mosse. Det var två personer som berättade att det rörde sig om en nylagd jättefin vandringsled och en av dem pratade sig varm om den trolska granskogen. Så jag blev inte direkt överraskad när Hestraskogsleden bjöd på fin natur och visade sig hålla en mycket god standard vad det gäller framkomlighet och märkning. 
 
Kara ovan: Starten för vandringsleden är vid Byttorps idrottsplats, där finns också parkeringsplats. 
 
Informationstavlan ovan hittar man vid starten för vandringsleden, strax intill parkeringsplatsen.  
 
På kartan ovan har jag fyllt i lite extra tydligt med grön/vitt hur Hestraskogsleden går. Jag gick vandriingsleden motsols, vilket betyder att det blev en del traskande genom Hestra bostadsområde inledningsvis. Röd punkt visar parkeringsplatsen och starten. 
 
Bild ovan: Hurra, första steget på stig. Jag var dock snart ute på asfalt igen, men trevligt att man utnyttjat dom små gröna plättar som finns kvar runt bostadsområdet. 
 
Bild ovan: Här är huset närmast målat så att det matchar färgen på Hestraskogsleden. Jag trivdes dock bättre när jag inte såg några hus, som på bilden nedan.
 
Efter knappt 2 km kunde jag vinka adjö till bostadsområdet då det bar av in i gröna skogen. Nu följde en helt underbar promenad genom en vacker och trolsk granskog (som väntat). Det är lätt hänt att tankarna far iväg till Ronja Rövardotter i Mattisskogen.
 
Längst upp i norr var det ganska lerigt, sumpigt och söligt. Trots fina spångar lyckades jag inte gå torrskodd genom detta parti. Det var nämligen väldigt grisigt och blött mellan spångarna. Jag var dock förvarnad om detta och att man bör ha bra på fötterna när man går leden, men jag chansade. Hälsporren föredrog nämligen löparskorna"läskpapperskorna" före mina vandringskängor eller stövlar. 
 
Titta på bilderna kära läsare, visst skvallrar väl dom om att det är på trevliga skogsstigar man vandrar genom granskogen. Det är lite småkuperat men det är aldrig besvärligt eller svårt att gå. Om man nu inte är helt ovan att promenera på "riktiga" stigar i terräng.
 
Nu hade jag kommit fram till bron över Ryssbybäcken. Strax före bron finns en fint placerad rastbänk intill den forsande bäcken (endast på film, av någon anledning).  
 
Bild ovan: Vindskydd, som man måste ta en kort avstickare för att ta sig fram till, om man vill hålla sig torr.
 
Bild ovan: Jag fick vrida på huvudet för att se hur långt jag hade kvar. Strax efter denna skylt blev det mental träning, resten av leden gick nämligen på grusväg. Sicken tur då att naturen omkring Byttorpssjön är så fin.
 
Sista bilden knäppte jag vid badplatsen. Nu hade jag bara kvar att runda norra änden på sjön sedan var jag framme. Detta var en mycket trevlig vandringsled där granskogen stack ut, så att säga. 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)         
 
Kolla här när jag gick Hestraskogsleden med vandringsgänget i november 2020.                         
 
Barnvagnsvänlig promenad?  NEJ, men man kan följa motionsspåret runt Byttorpssjön. 
 
Närmaste busshållplats: Fjällkroken, därifrån cirka 200 meter till starten.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma:

Riktigt fin trollskog.

#2 - - Dan Alsterland :

Härligt område och underbara bilder. Men sa du inte sist på filmen "min bil" har du skaffat bil?

Svar: Tackar. Nja, det var min hyrbil😊
Ronny von Frank-Einstein

Till top