von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad till Martorpsfallen på Kinnekulle. Götene kommun.

Övrigt Västra Götaland Friluftsliv, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, filmer, foto, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, vildmark, västra Götaland, wandern, waterfall, äventyr Permalink2
Detta promenadtips/utflyktstips är drygt 2 km i lätt terräng fram och tillbaka till vattenfallet. 
 
(A short walk of 1 km (one way) to the waterfall Martorpsfallen).
 
Oktober 2017
Efter att jag vandrat på Högkullen tog jag mig ned till Västerplana för en kort promenad in till Martorpsfallen. Jag visste att tidpunkten inte var den rätta för att jag skulle komma att tappa hakan av vattenfallets vattenflöde. Men som ni kan utläsa av bilden ovan var det i alla fall lite vatten som rann utför kalkstensberget. 
 
Karta ovan: Vid P:et strax söder om Västerplana fick bilen vila under tiden som min äventyrliga utflykt till vattenfallet pågick. 
 
Jag var helt alena på parkeringsplatsen, men det var kanske inte så konstigt då klockan sprungit iväg till sena eftermiddagen. Nedan en "lite" höstlig bild på toaletten och ett fikabord vid parkeringsplatsen.  
 
Enligt skylt är det ca: 1,1 km till Martorpsfallen och det var bara att följa Kinnekulleleden genom hed och beteshagar. Kinnekulleleden är orangemärkt. En något mer detaljerad karta nedan. Jag gick samma väg fram och tillbaka, men som kartan visar kan man få till en rundvandring om man skulle önska det. 
 
Det är bra skyltat när man närmar sig vattenfallet. Man viker av Kinnekulleleden och följer en stig som leder till nedsidan av märkliga kalkstensformationer, ned till en liten grusväg, se bild ovan.. Sedan följer man en stig upp till foten av vattenfallet, se bild nedan. 
 
Bild ovan: ett fuskbygge???  Bakom mig i kalkstensbergets brant strax intill vattenfallet har berget bildat trappavsatser som gjorde det lätt för mig att ta mig upp på ovansidan vattenfallet. Men före jag gav mig i kast med en bergsbestigning på ca: 3 meter tog jag ett par bilder och några filmscener från nedsidan. Detta vattenfall är riktigt fint när vattenflödet är större och täcker hela bergsidan. Men men, även nu var det klart sevärt, mycket tack vare dom speciella kalkstensformationer som skapats  här.  Tycker jag, är kanske bäst att tillägga. Jag funderar på om jag hade kunnat höja tittarsiffrorna på detta vandringstips om jag i filmen hade åkt i en tunna utför fallet. Men hm, det får vi aldrig veta. 
 
Bild ovan uppifrån berget med vy över Martorpsbäcken och grusvägen man kan följa om man vill gå en rundslinga. Men vill man göra det, alltså gå en rundslinga, då  är det nog trevligare att följa leden som går uppe på heden strax ovanför grusvägen, båda är blåmärkta på kartan en bít längre upp i detta inlägg. 
 
Här upp fanns ett fikabord som jag spenderade en kortare tid vid. Strax intill går Kinnekulleleden, den följde jag sedan tillbaka samma väg över hedarna. En trevlig utflykt gick mot sitt slut och nu kom även mörktet smygande. 
 
En mycket kort film från detta fina utflyktstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Mina andra vandringstips från Kinnekulle är vandringsleder på Högkullen och Munkängarna/Gröne skog
 
Här är en bra karta från Länsstyrelsen över bl.a. Kinnekulleleden och Pilgrimsleden på Kinnekulle.  
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Jo, man kan rulla en barnvagn nästan ända fram till vattenfallet, men då får man istället följa grusvägen som jag visade tre bilder upp. Då kan man parkerar på en av dom parkeringsplatser söder om den jag stod på.   
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma :

Fina bilder! Kinnekulle har vi varit vid flera ggr med Bibbi och Hartmut, men aldrig lika fina rundvandringar.

Svar: Så är det. Ni får prata allvar med Bibbi och Hertmut.
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Therése:

Hahaha.. hit ska jag enligt plan med familjen på lördag. Och vad dyker upp i Google när jag söker på Martorpsfallet - om inte din blogg?? :) Jag fick svar på det jag sökte (tack!) - avståndet från parkering till vattenfall. Har ju med både valp och halvtruliga tonåringar på min tur :)

Svar: Du kommer att få se ett finare fall med mer vatten i nu 💧
Ronny Frank Sveum

Till top