von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Sörboleden i naturreservat Mariedalsån i Lundsbrunn. Götene kommun.

Övrigt Västra Götaland Ronny Sveum, Schweden, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, västra Götaland, wandern, äventyr Permalink2
Detta vandringstips är ca: 3 km och kan bitvis vara lite halt och knixigt när det regnat. 
 
(Sörboleden is an approximately 3 km long fine and exciting marked hiking trail along the river Mariedalsån)

5 maj 2016 invigdes naturreservat Mariedalsån vid Dala Kvarn i Lundsbrunn. 

Själva ravinen bildades då ett stort jordskred inträffade, omnämnt som Mariedalsskredet och bedöms ha inträffat för cirka 9 000 år sedan. Ån har sedan utvidgat ravinen till vad den är idag.

Oktober 2017
 
Jag kom att följa den ca: 3 km långa Sörboleden, blåmärkt i terrängen. Jag skall inte säga att promenaden eller naturreservatet överträffade mina förväntingar, för jag hade ganska höga förväntningar.  Men absolut att mina höga förväntningar infriades. Jag stortrivdes nere i den natursköna ravinen. 
 
Bild ovan: Här svänger man av Dalavägen och kör ca: 100 meter in till Dala kvarn där det finns en parkeringsplats. Jag har rödmarkerat den blåmarkerade Sörboleden på kartan nedan. Det var den bästa karta jag kunde få fram, den visar i alla fall på ett ungefär hur leden går. 
 
Bild ovan på Dala kvarn, som blev ombyggd runt 1885. Det har legat en kvarn här sedan 1500-talet.
 
Den första delen kan man rulla med sig en barnvagn eller rullstol. En spång som är 85 cm bred leder fram till en fin rastplats efter hundratalet meter, se bild nedan.  
 
Men efter rastplatsen (hitåt) blir spängerna smalare, bara 50 cm. 
 
Bild ovan: en av alla broar jag korsade ån på. 

Forsärlan, strömstaren och den gnistrande blå kungsfiskaren var fåglar jag inte såg, men som skall finnas här i ravinen, kunde jag läsa mig till. Jag minns inte om det var fler fågelarter jag inte såg. 

Det har lagts ned mycket arbete på att göra det hyfsat enkelt att vandra längs med ån. 6 broar är det totalt om man följer Sörboleden. Orange märkning gäller för Pilgrimsleden. Nedan bild på en ny och gammal bro sida vid sida. 
 
Bitvis var det lite halkigt och lerigt. Det kittlade lite extra i kistan på ett ställe där stigen höll på att ge sig av utför den leriga branten och ned i ån. Erosion förändrar ständigt ravinen och kräver mycket underhåll. 
 
En stor ek blockerade vandringsleden. Den hade rasat nyligen, fick jag reda på av en äldre dam som jag kom i samspråk med. Hon skulle ringa kommunen, så eken är nog borta från stigen sedan länge. Jag fick ta en omväg på ovansidan. Nedan bild tagen från andra hållet. Räcket som jag stod vid på bilden ovan syns till höger i bilden. 
 
En 7 #"¤% bamsing till ek blev nästa fotomodell. Den växten måste vara flera hundra år gammel. 
 
Efter sjätte bron bar det iväg rakt upp ur ravinen. Detta är det enda ansträngande partiet på vandringsleden, om man nu tycker att det är ansträngande att gå i en brant uppförsbacke. 
 
Resten av promenaden gick på fin skogsstig genom i huvudsak gran och barrskog. Även denna sträcka var mycket givande och trevlig. En stor kontrast till att promenera nere i ravinen.   
 
Sörboleden kan jag verkligen rekommendera, den är kanonfin. Men det är nog att föredra att gå leden när det är mer löv på träden.  
 
Närmaste busshållplats är Dala kvarn. Därifrån 5 minuters promenad till Dala kvarnoch starten för Sörboleden. 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej, bara till första rastplatsen.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma :

Se där ja, Lundsbrunn var vi på konferens september 1998, tror jag att det var. Britt-marie, jag och några andra deltagare gick en lång skogspromenad en av dagarna. Kommer dock inte ihåg vad den hette.

#2 - - Therése:

Kul att du gått denna lilla led också! Vi ska bo i Lundsbrunn, så på lördag tänkte jag gå här med hundarna före frukost (medan familjen sover). Fast jag kommer inte att ha några löv på träden alls.. du hade i alla fall lite höstlöv :)

Svar: Jo, men du kommer nog att få dina blommor , skall tydligen vara gott om vita sippor där om tiden är den rätta.
Ronny Frank Sveum

Till top