von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

En promenad i naturreservat Virsehatt, Halmstads kommun

Vandringar Halland Bilder, Friluftsliv, Halland, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, adventure, aktivitet, bokskog, culture, filmare, filmer, fornborg, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, wandern Permalink2
Strax nordost om Halmstad ett par mil upp i Sennans dalgång hittar man Virsehatt. Det är en ganska brant och trevlig promenad i ek och bokskog kryddad med en fin utsikt från toppen. 
 
(A hilly hiking trail with a beautiful viewpoint from Virsehatt. Length only 1 km).
 
1937 blev Virsehatt Hallands första naturreservat. Virsehatt är avsatt som naturreservat för att bevara ett ädellövskogsklätt berg med omgivande hagmark, åkermark och lövskog, för bland annat sällsynta växt- och djurarter och för friluftslivet. Resterna av en fornborg kan ses på toppen (om man letar). 
 
Juli 2018.
Jag köde väg 26 från Halmstad upp till Oskarström. Sedan tog jag en liten omväg för att få till en trevlig rundtur till hatten. Jag körde på östra sidan av Nissan ned till Sennan och sedan på en smal slingrig väg norrut förbi kossor och annat spännande längs vägen upp till parkeringsplatsen för naturreservatet, som man hittar precis vid foten av Virsehatt. Jag klev ur bilen strax före klockan 09:00. Väderprognosen visade att termometern skulle nå upp på 30 grader eller mer. Men än så länge var inte värmen något problem. 
 
Som en kupol eller just en hög hatt visade sig Virsehatt när jag kom körandes norrut från Sennan. Eller varför inte en litterär beskrivning på ett målande sätt. "Virsehatt ligger på Enslövs gärden som en kungakrona på en sidenduk", som Fredrik Ström skriver  i boken Halland. 
 
Enslövs hembygdsförening köpte 1935 Virsehatt med omgivning för 2000 kronor. Bild ovan på deras ryggåsstuga Virshultsstugan som ligger strax norr om parkeringen vid foten av berget. 
 
Bild ovan: Informationstavla vid starten av vandringsleden strax intill parkeringsplatsen.  
 
 
Promenaden upp till toppen började i branta trappor upp genom klippblocksterräng i lummig lövskog. Det hade varit mycket svårt att ta sig upp på berget någon annanstans än just på leden. Runt foten och nedre delen av berget växer mycket ek, längre upp dominerar boken. 
 
En bit upp i branten upphörde trapporna och det blev att fortsätta på brant stig vidare högre och högre. Man bör kanske undvika att gå i träskor eller högklackat, men annars håller stigen god kvalité i branten. 
 
Bild ovan: Här försöker Ronny påkalla Eder uppmärksamhet kära läsare. Vid den här stenen som man får på väster sida där stigen (vandringsleden) svänger höger och fortsätter norrut över berget skall man vika in på stigen till vänster för att komma till utsikten. Det finns ingen skylt som skvallrar om detta, kanske därför några missar den. Så var t.ex. fallet med en holländsk familj som kom uppför branten strax efter mig. Jag fick sätta dem på rätt kurs. 
 
Utsikten var inte så pjåkig här 122 meter ovanför havsytan. Det sägs att Virsehatt användes som ättestupa under forntiden. Då var detta det sista många åldringar såg innan dom kastade sig utför stupet för att avsluta sitt liv. Dom valde detta avslut för att dom inte klarade av att försörja sig längre eller bidra till arbete på gården. Nu snackar vi som sagt långt tillbaka i tiden och då skedde mycket galenskap som vi idag har svårt att förstå. Jag har dock svårt att förstå hur man kan tro på sanningshalten i det här. Jag menar, för att ta sig hit upp till toppen behöver man vara i någorlunda fysisk form. Och trappan och stigen var nog inte bättre på den tiden. Jag skulle tro mer på historien om det stod att åldringar tog livet av sig genom att få hjärtslag när dom försökte ta sig upp till ättestupan. 
 
Solen hade börjat värma ordentligt nu, så jag blev inte långvarig ute på klippan. Man får liksom använda hjärnan för att skydda hjärnan. 
 
Ganska snart bar det av nedför igen på en lång trappa. 
 
Vandringsleden var mycket bra markerad.  
Den sista biten gick vandringsleden genom hagmark och där slog den följe med Hallandsleden. 
 
Så var jag tillbaka där den spännande promenaden hade börjat. Vandringsleden är ca. 1 km lång och den får av mig en stor tumme upp. Nu behövde jag besöka toaletten, dit hade jag en promenad på ca: tio meter från fikabordet. Toaletten är tillgänglighetsanpassad. Jag hade en fin stund fram till att någon ryckte i dörren.
 
Film från detta vandringstips.  (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish). 
 
Lättast hittar man till Virsehatt om man kör väg 641 österut genom Oskarström. När man sedan svänger ut på väg 644 är det skyltat helt fram till parkeringsplatsen. Se kartan nästan längst upp i detta vandringstips.. 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Hö hö, Nej.
 
Läs mer om Virsehatt här på Länsstyrelsens sida, t.ex. var man hittar närmaste busshållplats. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

 
#1 - - Tess:

Wow, vad härligt det ser ut! :)

Svar: 😊
Ronny von Frank-Einstein

#2 - - Mamma:

Oj, en sån fin bokskog och utsikten är inte dålig den heller.

Till top