von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Sandareds ån och Kvarndammens terrängbanor i Sandared. Borås kommun

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Borås, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsblogg, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, inspiration, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsblogg, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, västra Götaland, wandern Permalink1
Detta promenadtips är ca: 2,5 km. (This hike is about 2.5 km)
 
10 maj 2018
Detta är ett rekreationsområde i Sandared kring Sandareds ån. Besöker man området på våren får man uppleva stora mängder av den bedövande starkt och bedövande gott doftande gula skunkkallan. Det där sista står att läsa i Borås friluftsguide. Ja ha, där ser man, Kjell Johansson och Anna Karlsson som skrivit friluftsguiden är tydligen utrustade med den sorts humor. Jag satte fram näsan mot en av blommorna och vädrade efter dofter, men jag kände ingen direkt lukt alls. Möjligtvis luktade det lite unket. Men om det kom från blomman eller den dyiga leran vet jag inte. Många skunkkalla växte det i alla fall längs ån. Tror faktiskt att jag såg fler gula blommor här än vad jag hade bananflugor hemma i somras. 
 
Kartor som visar vart vi var någonstans och vart vi parkerade. Från parkeringsplatsen var det en kort promenad på Kvarnstigen förbi några villor fram till den röda punkten där naturen tog vid.
 
Bild ovan: Så här såg det ut när bilen var på plats. Bild nedan: En bänk som bjöd på en nära naturen upplevelse.  
 
Och så kom vi fram till ån och ett gult hav av skunkkalla. Visst är det väl vackert med alla dessa gula blommor, men om man läser vad  Naturvårdsverket skriver här så får man reda på att blomman utgör ett mycket stort problem. Skunkkallan finns inte i vårt ekosystem utan den härstammar från västra Nordamerika. Den sprider sig fort och invaderar stora områden på relativt kort tid. Den mycket invasiva Skunkkallan är EU-listad och bör därför utrotas. 
 
Vi följde först röd led (grusstig) på västra sidan av Sandareds ån, sedan fortsatte vi in på gul led som vi gick medsols, se kartan nedan. När vi passerat över ån  tog vi en kort avstickare på grön led upp till den nya grillplatsen. Vi avslutade på röd led längs östra sidan av ån. Blå led omfattar alla tre lederna. 
 
Nu kom vi in på en mindre skogsstig, men vi visste inte om vi var rätt för ingen markering syntes. Men jag visste att vi skulle hålla höger, så rätt blev det. 
 
Bild ovan: Här korsade vi ån och svängde vänster in på grön led som följde ån upp till grillplatsen. Nu blev det att knata på grusad stig igen. Skunkkallan hängde med så långt vi följde ån. 
 
Bilden ovan: Det var en trivsam grillplats intill ån. Märkt "Ny grillplats" på kartan. Här satt nu två mycket nöjda personer och drack choklad och käka frukt, och bäst av allt, vi blev inte störda av vare sig myror, myggor, älglusflugor eller något annat.
 
Bild ovan: Så här såg vi ut när vi visade lite intresse för ruinen, sedan var det kalhyggets tur.. 
 
Här hade vi tagit plats vid en grillplats, märkt "grillplats" på kartan. Vi var nu inne på röd led, igen. 
 
Hur hade man tänkt här, varför fick inte jag plats i bänken?
 
Vi följde sedan en liten stig (svartprickad på kartan) på östra sidan av ån ned till Boråsvägen, sedan var vi i stort sett framme.
 
Detta är väl inget naturområde att åka långt för, men bor man i närområdet och trivs med att gå på grusade gångstigar så rekommenderar jag en titt. Om inte annat för att få se alla skadliga gula blommor.  
 
 
 Film från detta promenadtips
 
Barnvagnsvänlig promenad? Ja om man undviker västra delen av gula leden. Det går nog att rulla fram där också, men det blir bekvämare om man håller sig på östra sidan av ån när det gäller just gul led. 
 
Skulle vädret locka till bad och du då inte vill bada i ån så kan jag rekommendera ett bad vid Viaredssjön Sjömarkens badplats. Se kartan nedan: Ta dig från svart p till rött p. Här kan man ta en kort fin promenad runt halvön före man hoppar i plurret. Några bilder från platsen nedan. 
 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 
 
 
#1 - - Inger:

Fina vårbilder. Hur i all världen har skunkkallan lyckats att hitta ända till boråstrakten.?

Svar: Tack. Jo den letar sig fram överallt.
Ronny von Frank-Einstein

Till top