von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Vandringsled Roparudden vid Läckö slott bjuder på sagolikt vacker natur. Lidköpings kommun.

Övrigt Västra Götaland Bad, Bilder, Friluftsliv, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Viewpoint, Vänern, Västsverige, adventure, aktivitet, blommor, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, foto, fottur, frilufsa, friluftsaktivitet, fritid, hiking, hälsa, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, skärgård, strandpromenad, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, ute, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, video, vildmark, västra Götaland, wandern Permalink1
4 km lång vandringsled i vacker natur vid Vänern. 
(Beautiful hiking trail at Läckö Castle north of Lidköping. Length 4 km)
 
Om du är vid Läckö slott, missa då inte den jättefina vandringsleden ut till Roparudden väster om slottet. Man bjuds på riktigt vackra vyer över slottet och Vänerskärgården. Detta är kort och gott en riktig höjdare, kära läsare. Vandringsled Roparudden skrapade ihop full pott med gillapoäng för den skönhetsupplevelse jag berikades med under dom första tre av vandringsledens fyra kilometer. 
 
Maj 2018.
Jag hade dock ingen kännedom om Vandringsled Roparudden när jag körde upp till slottet. Jag var på väg hem till Göteborg från Kinnekullle när jag bestämde mig för att ta en avstickare till slottet. Jag hade länge velat se det, och nu var jag ju så nära.
Parkeringsavgiften var 30 :- för en dagsbiljett. Men jag skulle ju bara stå parkerad en liten stund, så jag försökte komma undan med mindre. Men det lyckades jag inte med. Strax intill parkeringsplatsen vid toaletterna fann jag information om Vandringsled Roparudden, se nedan. Jag fick en helt underbar kvällsvandring, den var så givande att jag inte ens missunnade Lidköpings kommun parkeringspengarna. 
  
 
Strax nedanför parkeringsplatsen (norr om) kom jag fram till en tjusig liten röd stuga, bild ovan. 
 
Sedan styrde jag stegen mot slottet, en ganska stor kåk som verkade växa sig större ju närmare jag kom. Jag funderade på hur många spöken det får plats i ett så här stort slott. Jag menar, slottet har ju anor från 1200-talet, så det måste krylla av spöken innanför väggarna.  
 
Det här vill jag inte kalla ett kråkslott. Jag tycker att Läckö slott är ett av Sveriges vackraste slott, och min smak måste anses vara mycket gångbar. För 2001 blev slottet valt till Sveriges vackraste och 2013 vann slottet stora turismpriset.  
 
Sedan förflyttade jag mig till startplatsen för vandringsleden väster om slottet. Nu skulle jag följa blå markeringar. Den första biten hade den följe med den bruna leden, "naturkul för alla", med bl.a. frågor för stora och små. 
 
Bild ovan: Här delade sig vandringslederna. Vandringsled Roparudden fortsatte utmed viken norrut. 
 
Styvmorsvioler fanns det gått om längs stigen. Platsen nedan har fått namnet Camp Urberget. I vindskyddet skall det gå bra att övernatta. Men jag gissar att det är mer aktuellt för dem som är ute på en längre vandring, typ fem varv. Eller om man inte har budget för ett hotellrum på Naturum.
 
Nu blev det att knata på trevlig stig och på berget, hela tiden med fin utsikt.   
 
Sicken njutbar promenad. På ena sidan hade jag skogen med alla vilda djur och på den andra slottet och viken + en bänk jag inte kunde sitta på.  
 
Och så hade jag kommit fram till en fin rastplats med möjlighet att grilla. Men även här var bänkar och bord nyoljade. Det gjorde mig dock inget, jag ville nämligen stå upp och njuta av utsikten. Nu hade jag väl promenerat en kilometer skulle jag tro. 
 
Vandringsleden är lite lätt småkuperad när man tar sig fram på berget längs vattnet. Men inga stora backar, bara smått och knixigt. Nu befann jag mig också i Kållands skärgårdars naturreservat. 
 
Nu hade Kinnekulle tittat fram i sydost, bild ovan.  Allteftersom man rundar udden får man nya vyer att vila ögonen på. 
 
Nu hade jag tagit mig upp till Roparudden, den yttersta spetsen i norr. Tror det är den man ser bakom bänken.  Där stod man alltså förr i tiden och ropade eller signalerade över till ön Stora Eken att man ville bli hämtad. Det var när Stora Eken var bebodd från 1500-talet till 1960-talet. Detta var information som vissa av er redan läst tidigare i detta inlägg. 
Även denna bänk och bord var nyoljad, så det blev att stå upp och fika. Med myggornas hjälp blev det en expressfika. 
 
Bild ovan: Här hade jag kommit fram till ett båthus. Nu hade jag ca: 1 km kvar och nu lämnade vandringsleden vattnet, för gott.
 
Bild ovan: Vad hände nu, varför blev det grusväg efter Båthuset och varför har man valt att vandringsleden skall följa den resten av biten fram till slottet? Och varför var det så mycket myggor?
När jag var tillbaka vid slottet tog jag mig ut på den långa bryggan vid Naturum, bild nedan. 
 
Här ute på bryggan var det myggfritt, och nu så här sent även människofritt. Jäkla va gött jag satt på soffan, alldeles för mig själv och funderade. Funderade på om inte vandringsleden är bäst att gå åt motsatt håll, alltså medsols så att man betar av den lite tråkiga grusvägen först och får allt det fina sedan..
 
Jag avslutar detta promenadtips där jag började, med en bild på det vackra slottet. Jag fick en helt ljuvlig kvällspromenad och jag känner att det inte finns någon anledning att spara på lovorden. Jag vill verkligen lyfta fram den här vandringsleden som något extra. 
  
 
Man kan åka buss från Lidköpings resecentrum till Läckö slott. Tar ca: 50 minuter. 
 
Film från detta promenadtips. (Movie from this hiking tips, but sorry I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad? Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.

#1 - - Mamma:

Läckö slott besökte besökte jag för ca 45 år sedan. Vackra bilder från promenaden runt slottet. Ligger vackert vid Vänerns strand.

Till top