von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Årenäs - Tostekulla lövskogars naturreservat. Marks kommun

Vandringar Halland Bad, Bilder, Halland, Nature reserve, Photos, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Västsverige, adventure, aktivitet, autumn, beech forest, bokskog, culture, dagsvandring, dagsvandringar, filmare, filmer, forsar, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hälsa, höst, inspiration, kultur, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, skogspromenad, skogsvandring, tourism, trail, trekking, turism, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, utsikt, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vattenfall, video, vildmark, wandern, waterfall, äventyr Permalink1
Detta vandringstips är kort, endast ca: 1,5 km. Men man kan gå längre också, mycket längre. Läs vandringstipset. 
 
(A nice walk in beech forest and beautiful views. If you want to go longer you can follow the Ramhulta hiking trail to Ramhulta waterfall.)
 
I grevens tid brukar man ju säga när man kommer precis i sista stund. Här skulle man kunna säga att vi kom strax efter i grevens tid för att få uppleva riktigt fina höstfärger i bokskogen. Men några löv satt alltjämt kvar på grenarna och det var ju fint på marken. Det var förresten helt njutbart vackert runt hela omgivningen här vid sjön Lygnerns kulliga strand.
 
Kartan ovan visar var vi befann oss. 
 
November 2017
Utifrån bilvägen mellan Fjärås och Sätila leder en smal slingrig väg bred nog för ungefär en bil fram till naturreservatets parkeringsplats. Se kartan nedan. 
 
Vid den lilla parkeringsplatsen fanns en informationstavla med en karta + en brevlåda fullproppad med naturreservatsbroschyrer, som ni kan se mig norpa en av på bilden ovan. Den förtäljde dock inte vart lövskogen var, den visade bara gränser och stigar i området. Här På Länsstyrelsen sida kan ni läsa mer om Årenäs - Tostekulla lövskogar och där hittar ni också naturreservatsbroschyren. 
 
Nåväl, vi satsade på att gå norrut, alltså uppemot nr 16 på kartan nedan, i riktning mot Ramhulta. Detta är inte kartan i naturreservatsbroschyren och vi hade inte tillgång till den här kartan. Eller tja, det hade vi ju egentligen för den ligger ute på nätet, men vid tidpunkten utanför min vetskap. Kartan nedan visar vänpunkten, eller vändslingan för Vandringsled Ramhulta. Vandringsleden är orangemärkt i terrängen. Kartan i naturreservatsbroschyren kan ni se längst ned i detta vandringstips. 
 
 
 
Dock fick vi huvudbry ganska omgående. För att nå stigen mot Ramhulta var vi tvingade att gå rakt genom gården, i alla fall enligt kartan i naturreservatsbroschyren. Men som man kan se av kartan ovan så gör den gulstreckade Vandringsled Ramhulta en sväng ned till sjön (nr 20 - 17) och kommer sedan upp bakom gården. Men om detta var vi olyckligt ovetande om. 
 
Jag tycker det känns lite si så där att kliva på genom någons privata mark så här. Kanske är dom vana men heslt vill man ta sig osedd förbi utan att störa. Tänk om det hade varit möjligt att ta sig fram så som en arbetskollega hade hört från en Kvantfysiker till lärare på Chalmers. Läraren hade sagt att när man är ute och går i ett regnväder så finns det enligt hen en teoretisk beräkning att det skall vara möjligt att inte bli träffad av några vattendroppar om man går i en viss vinkel. Det låter ju käckt, tänk om vi hade kunnat ta os förbi bostadshuset osedda genom att gå i en viss vinkel. 
 
När vi tagit oss förbi gården utan att ha sett till ägarna, kanske stod dom i en viss vinkel, så blev vi aningen besvikna. Inte var det någon lövskog här utan djupaste granskog. Bildbevis nedan. 
  
Det var dock en trevlig skogsstig i fin granskog. Enligt kartan skall detta vara den gamla kyrkvägen, nr 16. Men... det var ju bokskogen vi var här för att se, så det kändes inte helt bra ännu. När vi kom fram till första gården i Ramhulta satt två älgjägare mitt på stigen i sina stolar. Det var perfekt att stöta på infödingar, dom kunde direkt peka oss på rätt spår mot bokskogen vi sökte. Det blev att traska "Kyrkvägen" tillbaka mot Årenäs. Och det var bra för nu var det bara för oss att hålla koll efter orange märkning så skulle vandringsled Ramhulta leda oss helt tillbaka till bilen. Det visste vi förstås inte där och då, men så bra blev det. 
 
Strax före vi var tillbaka vid gården Årenäs svängde leden vänster och det bar av ned på en gammal liten terrass som man tror tidigare har varit använd som åker, nr 17 på kartan. Och vidare ganska så brant nedför mot vattnet  Här var det fint med många stora lövträd, men som tyvärr redan tappat löven. Annars skulle jag nog banne mig tagit en bild eller två.  
 
Nu hade vi kommit fram till Buarås och rester av den gamla båtbryggan där båten Isa lade till på sina turer längs Lygnern, nr 18 på kartan. 
 
Här passade vi på att fika på lagom stora stenar.  
 
Vi fick fin utsikt när vi tog oss upp över betesängarna nedanför gården Årenäs. 
 
Nu fortsatte vår promenad genom den efterlängtade ädellövskogen med många bokar, nr 21 - 23 på kartan. Visst var det fint men tänk om man hade varit här någon vecka tidigare. 
 
Sedan blev det att följa en mindre körväg fram till bilen där en viss nöjdhet infann sig. Vi hade hittat bokskogen och det var fint här i naturreservatet.   
 
Så det egentliga vandringstipset här blir en ganska kort  promenad på cirkus 1,5 km runt Årenäs, alltså nr 18 - 23 på kartan. På kartan nedan har jag markerat hur man kan gå en längre vandring till Ramhultafallet och tillbaka på Vandringsled Ramhulta. Vandringsled Ramhulta har jag markerat med orange på kartan, alltså samma färg som den är markerad med i terrängen. Ramhultafallet är finast tidig vår eller sen höst när det är mycket vatten i forsen. Men samtidigt är det ju fint om det är löv i den fina ädellövskogen runt forsen. Här kan ni se när jag och far var vid Ramhultafallet 2012 (film). Tips 3 är att gå hela Vandringsled Ramhulta in till Sätila. En vandring jag inte har en susning om hur den är, mer än det jag har läst mig till här, och där skrivs om en båt också om man inte vill gå samma väg tilbaka. 
 
En kort film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish). 
 
Barnvagnsvänlig promenad?  Nej.
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

 
#1 - - Mamma:

Vackra vyer. Till och med ett vattenfall hade du med I filmen.

Till top