von Frank-Einsteins VandringsTips.se

Gillar du att vandra och göra utflykter? Detta är en blogg som tipsar om fina naturområden i Västra Götaland, Halland, Dalsland + lite mer

Korröleden i Korrö naturreservat, Tingsryds kommun.

Vandringar Småland Bad, Promenadguide, Ronny Sveum, Schweden, Sweden, Vandrarhem, adventure, aktivitet, dagsvandring, dagsvandringar, filmer, foto, frilufsa, friluftsaktivitet, friluftsliv, fritid, hiking, hostels, hälsa, inspiration, kultur, kulturreservat, motion, natur, nature, naturguide, naturområde, naturreservat, naturstig, outdoor, promenad, promenaden, promenadguide, promenadstråk, promenera, resa, sevärt, skogspromenad, skogsvandring, trail, trekking, upplevelse, utflykt, utflyktsmål, vandra, vandring, vandringsled, vandringsleder, vandringstips, vandringstur, vildmark, wandern, äventyr Permalink1
Korröleden är en ca: 4 km lång och mycket lätt vandringsled som jag verkligen kan rekommendera till alla som inte har något emot vacker natur. 
 
(Beautiful and marked hiking trail. length 4 km. Nice nature and culture)
 
Men det var inte enbart naturen och vandringsleden som hade lockat oss hit till Korrö. Korrö är nämligen en fin gammel Hantverksby med anor från början av 1700-talet. Här finns flertalet gamla intressanta byggnader i en vacker mijlö. 15 stycken för att vara mer exakt. Det är fritt fram att ströva runt och titta in i dom gamla byggnaderna. 1948 var Korrös hantverkshistoria till ända.
Men var i helsefyr hittar man Korrö? Tja, se kartan nedan. 
 
Vi kom fram till Korrö mitt på dagen runt 12 tiden. Det var riktigt mysigt att strosa runt alldeles för oss själva bland dom gamla husen. HA HA HA, nej herre jösses, den här platsen var populär. Här fick man inte vara folkskygg om man skulle trivas. Det blev att parkera bilen halvägs ut på vandringsleden (lite överdrivet). 
 
Bild ovan: Handelsboden/Receptionen och i bakgrunden gårdsbyggnaden. Den gamla gårdsbyggnaden + fyra byggnader till används idag som vandrarhem och ägs av Svenska Turistföreningen. Vi knallade in på receptionen för att boka ett rum på vandrarhemmet, vi ville nämligen kunna utnyttja hela sommarkvällen här i Korrö och slippa stressa iväg mot annat boende. Ha ha, det var människor inbokade i alla rum, men vi kunde få hyra en kanot. Det ville vi inte, men det hade vi nog gjort om vi blivit kvar till nästa dag. Att vi inte förbokade ett rum innan vi reste från Göteborg har nog sin förklaring, som det mesta här i livet. Önskas det boka rum på Korrö Vandrarhem?
Ronnebyån rinner genom Korrö där den delar upp sig i två grenar och bildar en ö. Den ena grenen (bild ovan) rinner under den gamla större stenbron och förbi restaurangen. Den andra grenen rinner under en mindre stenbro och förbi sågen, bild nedan. 
 
Ovan står vi och tittar på Färgeriet. 
 
På bilden ovan hade vi tagit plats i trädgården till det lilla cafét. I bakgrunden är det dock den gamla kvarnen vi ser. Den blev byggd 1848.  Vi proppade i oss bulle, glass och dricka. Deras storsäljare är tydligen kulglassen. Tror inte att min glass var kul, men den var %¤&# god. Nu skulle det vandras.  
 
Kartan ovan var uppsatt i Korrö. Den känns dock något till åren kommen eftersom den inte nämner Korröleden vid namn. Jag tror i alla fall att Korröleden är ett officiellt namn för den är omnämnd som Korröleden på Korrös egna sidor + ett antal andra sidor. Nåväl, på kartan ovan är Utvandrarleden märkt med orange färg. Den sträckan går man + den vitmarkerade sträckan utmed Ronnebyån. Det blir ca: 4 km, enligt info. Vill man förlänga promenaden så är Utvandrarleden ca: 11 mil lång.
 
Den första biten är det åkrar och slåtterängar som dominerar landskapsbilden. 
 
Bakom varje grind väntar en ny upptäckt (gammalt ordspråk av Ronny sedan ett möte med en galen ko för länge sedan). 
 
Nu hade vi kommit fram till den röda punkten på kartan nedan där vi lämnade Utvandrarleden för en stund och fortsatte Korröleden längs Ronnebyån. Den här sträckan är gulmarkerad som ni kan se av bilden ovan. 
 
Hm... någon kommer bli den sista människan som sätter sig på bänken ovan.  
 
Så anslöt Utvandrarleden igen och gjorde oss sälskap tillbaka till Korrö.  
 
Vid den här lilla dammen fanns bänkar och grillplats. Jättefin plats att fika vid. Om ni inte tror mig får ni väl kolla på filmen. Den röda lilla pricken på kartan nedan visar vart vi var..
 
Det var en öppen trevlig ås vi gick över. Men inga kossor eller tjurar så långt ögat kunde se. 
 
Tjugotalet meter efter att bilden ovan togs var vi tillbaka där leden delade sig och således på för oss kända marker. Nu fick vi gå samma stig tillbaka till Korrö, men det gjorde inget för det var så fint.  
 
En mycket lyckad dag på Korrö var till ända. 
 
Film från detta vandringstips. (Movie from this hiking tips, but I speak Swedish. Film von dieser Wanderung, aber ich spreche Schwedisch)                                   
 
Barnvagnsvänlig promenad?  NEJ.
 
Det går buss från Växjö till Korrö, Länstrafiken Kronoberg. Detta enligt korro.se. 
 
Och du har väl koll på att alla mina vandringstips nu finns på denna google karta. Du hittar även länken i menyn högt upp på vänster sida.
Alla vandringstips finns även i bokstavsordning på kommun om du scrollar ned en liten bit i menyn från toppen.
 

Till top